Η ιδιωτική τηλεόραση (1989-2000)

Εδώ συζητάμε για αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές και ό,τι αφορά γενικότερα τη μικρή οθόνη
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
active
Junior Boarder
Junior Boarder
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: Παρ Οκτ 02, 2009 4:10 pm

Η ιδιωτική τηλεόραση (1989-2000)

Δημοσίευση από active »

Δέκα χρόνια μετά το 1980 ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια της ιδιωτικής τηλεόρασης, που σάρωσε κυριολεκτικά το κατεστημένο της ΕΡΤ, αφού η δημόσια τηλεόραση έχασε την αξιοπιστία της, τους τηλεθεατές της και έπεσε στην αφάνεια…

Το καλοκαίρι του 1989 κι ενώ επικρατούσε χάος στις ερτζιανές συχνότητες η κυβέρνηση Τζανετάκη με το νόμο 1866/1989 προχώρησε στη νομιμοποίηση της λειτουργίας της «μη κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης» δίνοντας προσωρινή άδεια λειτουργίας σε δύο ιδιωτικά κανάλια, στο Mega και στη Νέα Τηλεόραση.

Το Mega ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου 1989 και ήταν ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός που λειτούργησε στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας την εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης στη χώρα μας.
Το πρώτο αξιόλογο σίριαλ που παρουσιάστηκε στο Mega ήταν ο πολύ ατμοσφαιρικός «Επισκέπτης της ομίχλης» του Αντώνη Τέμπου, ενώ πρώτη κωμική σειρά ήταν «Οι αυθαίρετοι» του Βασίλη Νεμέα (1989) σε σκηνοθεσία του Νίκου Κουτελιδάκη.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, πάλι στο Mega, εμφανίστηκαν οι «Τρεις Χάριτες» (1990-1992) της συγγραφικής δυάδας Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, σειρά που δημιούργησε με την επιτυχία της ένα μικρό θρύλο.
Την επόμενη σεζόν (1991) ήταν η σειρά των «Απαράδεκτων», μιας ακόμα σειράς του Mega που άφησε «εποχή».
Η επιτυχία αυτών των τριών πρώτων κωμικών σειρών συγκατοίκησης δημιούργησε «μόδα» και μια προσπάθεια μίμησης στην οποία θυσίασαν πολλοί σεναριογράφοι.

Άλλες σειρές που πέρασαν στην ιστορία της τηλεόρασης ήταν και οι «Δις εξαμαρτείν» και «Ντόλτσε Βίτα». Ξεχωριστή περίπτωση οι «Δέκα Μικροί Μήτσοι» του Λάκη Λαζόπουλου, που προβλήθηκαν επί 8 χρόνια - ένα σπάνιο τηλεοπτικό γεγονός.

Κι ενώ η Νέα Τηλεόραση ουδέποτε εμφανίστηκε με πρόγραμμα στις συχνότητες, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1989 έκανε την είσοδό του στο τηλεοπτικό τοπίο το δεύτερο μεγάλο ιδιωτικό κανάλι, ο ΑΝΤ1. Την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων ανέλαβε ο γνωστός δημοσιογρά­φος Τέρενς Κουίκ, που παραιτήθηκε για το σκοπό αυτό από την ΕΤ1.

Τρία χρόνια μετά, το 1993, ο ΑΝΤ1 βγήκε από τα σύνορα της Ελλάδας και με τη δηµιουργία δύο συνδροµητικών τηλεοπτικών καναλιών, του ΑΝΤ1 Satellite το 1993 και του ΑΝΤ1 Pacific το 1997, έγινε ζωντανή γέφυρα επικοινωνίας της πατρίδας με του απόδημους Έλληνες στην Αυστραλία και την Αμερική. Την ίδια χρονιά δημιουργήθηκε ο ΑΝΤ1 ΤV Κύπρου. Μία από τις πρωτιές του ήταν η πρωινή ζώνη ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, που ξεκίνησε το 1991 με το «Καλημέρα Ελλάδα» και τον «Πρωινό καφέ», εκπομπές που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Το 1993 βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα το ιδιωτικό κανάλι ΣΚΑΪ. Ένα κανάλι με καθαρά ενημερωτικό προφίλ, αφού μετέδιδε μόνο ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές τρέχουσας επικαιρότητας. Το 1997 ο ΣΚΑΪ άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς και μετονομάστηκε αρχικά σε Αlpha-skai και στη συνέχεια σε Alpha.
Το κανάλι με τη νέα ονομασία του ξεκίνησε μια πορεία μετάβασης σε μια νέα εποχή.

Στις 4 Δεκεμβρίου 1993 έστειλε το σήμα του στον τηλεοπτικό αέρα της Ελλάδας άλλο ένα ιδιωτικό κανάλι, το Star Channel. Με περισσότερα από 100 ιδιόκτητα κέντρα εκπομπής, καλύπτοντας το 95% του πληθυσμού της χώρας, έχει περάσει στη συνείδηση των τηλεθεατών ως το κανάλι με τις καλύτερες ξένες ταινίες και σειρές, γεγονός για το οποίο έχει βραβευτεί δύο φορές από τα τηλεοπτικά βραβεία «Πρόσωπα» του περιοδικού «TV Έθνος».

Από το 1999 το Star περιλήφθηκε στο δορυφορικό ψηφιακό πακέτο της ΝΟVA. Επίσης, το πρόγραμμά του μεταδίδεται μέσω του δορυφόρου Hotbird της Eytelsat, το οποίο παρακολουθούν συνδρομητές από τα Βαλκάνια, τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.

Στις 29 Οκτωβρίου 2000 βγήκε στον αέρα το Alter Channel με παρουσιαστή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τον Νίκο Αλιάγα. Στο πρόγραμμα ακολούθησε ο Θανάσης Λάλας με την εκπομπή «Ένας κι ένας». Βασικοί συνεργάτες του σταθμού και παρουσιαστές των δελτίων ήταν η Αλεξάνδρα Καπελεντζή και ο Άκης Παυλόπουλος.
Πριν δημιουργηθεί το Alter η ανώνυμη εταιρεία Ελεύθερη Τηλεόραση, που ιδρύθηκε το 1990, με το Κανάλι 29 ήταν ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός ο οποίος είχε εκπέμψει τον Οκτώβριο του 1989.

Το παλιό New Channel μετονομάστηκε σε Tempo, ενώ το τηλεοπτικό τοπίο συμπλήρωναν και πολλά άλλα μικρότερα κανάλια.

Ένα ακόμα στοιχείο της νέας τηλεοπτικής πραγματικότητας ήταν η επιδίωξη δημιουργίας νέων «σταρ» στον τομέα ψυχαγωγίας. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχαμε την παρουσίαση του φαινομένου της Ρούλας Κορομηλά, της πρώτης «Σταχτοπούτας» της ελληνικής τηλεόρασης.

Δημοσιογράφοι όπως οι Λιάνα Κανέλλη, Άννα Παναγιωταρέα, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πρετεντέρης, Παύλος Τσίμας, Στέλιος Κούλογλου, Νίκος Χατζηνικολάου, Τέρενς Κουίκ, Παντελής Καψής διέπρεψαν αυτή την περίοδο, διατηρώντας ο καθένας το προσωπικό του στυλ, ενώ αξιοσημείωτος είναι ο τρόπος παρουσίασης του δελτίου ειδήσεων από τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι διοικήσεις στα δύο κρατικά κανάλια άλλαζαν με τόσο γρήγορους ρυθμούς, που δεν μπορούσες πλέον να συγκρατήσεις ονόματα: Ροδόλφος Μορώνης, Μιχάλης Δημητρίου, Θανάσης Βαλτινός, Δημήτρης Γιανναράκος, Δημήτρης Κατσίμης, Τάσος Αλεξίου, Γιώργος Σταματελόπουλος, Ευτύχιος Γιαννακόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου και άλλοι έκατσαν κατά καιρούς στην ηλεκτρική καρέκλα των κρατικών καναλιών.

Την περίοδο μάλιστα 1993-94 η ανυποληψία των κρατικών καναλιών άγγιξε το ναδίρ. Αντιμετώπισαν ακόμα και απεργίες, πικετοφορίες και πορείες διαμαρτυρίας των σκηνοθετών και των παραγωγών, οι οποίοι κατασκήνωσαν στο κρατικό ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής απαιτώντας «εδώ και τώρα» την εξόφληση των οφειλομένων. Επακόλουθο αυτών των γεγονότων ήταν τα κρατικά κανάλια να χαρακτηριστούν ως «γίγαντες σε λήθαργο» και να βυθιστούν σε χειμερία νάρκη, από την οποία ακόμα δεν έχουν συνέλθει, παρά τις διάφορες κατά καιρούς σπασμωδικές ενέργειες.

Το 1994 ήταν σταθμός στην ιστορία της ΕΡΤ3, καθώς με νομοθετική ρύθμιση απέκτησε διοικητική, οικονομική και προγραμματική αυτοτέλεια. Μια νέα εποχή άρχισε. Με όραμα και σταθερά βήματα διοίκηση και εργαζόμενοι προχώρησαν στην δημιουργία μιας σύγχρονης και δυναμικής περιφερειακής τηλεόρασης.
Η διοικητική αυτοτέλεια της ΕΡΤ3 εξασφαλίστηκε με τη σύσταση Διοικούσας Επιτροπής και την οικονομική αυτοδυναμία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής περιόδου η ΕΡΤ αγωνίστηκε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος που της «άρπαξαν» τα ιδιωτικά κανάλια με τη δυναμική παρουσία τους.

Το 1996 «βγήκε στον αέρα» και το Teletext της ΕΤ3, μια νέα τότε υπηρεσία για την ενημέρωση του πολίτη. Το πρώτο περιφερειακό τηλεοπτικό στούντιο της ΕΤ3 δημιουργήθηκε το 1995 στη Φλώρινα και ακολούθησαν το 1998 η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή. Το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ήταν παντού, όπου χτυπούσε ο σφυγμός της Βόρειας Ελλάδας.

Δημιουργήθηκε το δορυφορικό πρόγραμμα μετά από διακρατική συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας - Κύπρου σαν προσπάθεια προσέγγισης της ομογένειας και του διεθνούς κοινού. Το σήμα της δορυφορικής ΕΡΤ λαμβάνεται σε Ευρώπη και Βόρεια Αφρική, στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στη Μέση Ανατολή.

Το 1997 επιτεύχθηκε με νομοθετική ρύθμιση η διαφοροποίηση της φυσιογνωμίας των τηλεοπτικών καναλιών της ΕΡΤ. Η ΕΤ1 έγινε πλέον το πρώτο πολυσυλλεκτικό ψυχαγωγικό κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ η ΕΤ2 μετονομάστηκε σε ΝΕΤ (Νέα Ελληνική Τηλεόραση) και καθιερώθηκε ως ενημερωτικό και δημοσιογραφικό κανάλι. Οι πρώτες επιφυλάξεις για την «αποτυχία» του εγχειρήματος ξεπεράστηκαν και η ΝΕΤ έγινε αποδεκτή από τους τηλεθεατές, καθώς βελτιώθηκε η φυσιογνωμία της.

Το 1997 η ΕΡΤ επιχείρησε άλλο ένα μεγάλο άλμα: το πρόγραμμα άρχισε να εκπέμπεται προς Αμερική και Καναδά. Ένα χρόνο αργότερα το κοινό διευρύνθηκε σημαντικά: το πρόγραμμα εντάχθηκε στα καλωδιακά δίκτυα της Γερμανίας και του Βελγίου.

Η συνδρομητική τηλεόραση ξεκίνησε στην Ελλάδα με τη Multichoice Hellas, η οποία ανέπτυξε με ιδιαίτερη επιτυχία δραστηριότητες στον ευρύτερο χώρο των συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, στην αναλογική αλλά και ψηφιακή συνδρομητική τηλεόραση. Από το Δεκέμβριο του 1999 η Multichoice προσφέρει στους Έλληνες συνδρομητές τα δημοφιλέστερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, συνδρομητικά προγράμματα με δορυφορική εικόνα μέσω Νοva, της πρώτης ψηφιακής δορυφορικής πλατφόρμας.

Το μπουκέτο της Nova μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

- Κινηματογραφικά κανάλια
- 5 αθλητικά κανάλια
- 2 παιδικά κανάλια
- 3 ενημερωτικά κανάλια
- 4 διεθνούς κύρους κανάλια με ντοκιμαντέρ.
Απάντηση