Τι μπορεί να με κάνει ηθικό άνθρωπο

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (6 Ψήφοι)

Τι μπορεί να με κάνει ηθικό άνθρωπο

Τι μπορεί να με κάνει ηθικό άνθρωπο, χρήσιμο στους άλλους; Πώς μπορώ να αγαπήσω τους άλλους, να σέβομαι τα δικαιώματά τους και να μην τους βλάπτω; Πώς μπορώ να μάθω να σέβομαι το περιβάλλον, τον κόσμο που με περιβάλλει;

Η Γνώση με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Όχι η γνώση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα  από την εκπαίδευση που προάγει τη βαθμοθηρία και τη συσσώρευση γνώσεων ως ιδανικό, αλλά  η παιδεία που καλλιεργεί τον άνθρωπο και τον εσωτερικό  του κόσμο. Όσο περισσότερο διαβάζω, μαθαίνω, αμφισβητώ, εξερευνώ, τόσο περισσότερο αγαπώ το μυστήριο του κόσμου που με περιβάλλει και χαίρομαι που κάνω λάθη, αρκεί να μαθαίνω, να είμαι μία καλύτερη Μαρία από αυτή που είμαι σήμερα. Και αυτή είναι η μαγεία της Γνώσης, χαίρεσαι όταν σου δείχνουν τα λάθη σου, χαίρεσαι όταν ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο.

Δεν θεωρώ ότι η πίστη από μόνη της μπορεί να σε κάνει ηθικό άτομο. Πολλές φορές η τυφλή πίστη φουσκώνει από φανατισμό, αλαζονεία, και αυτό όπως μας έχει αποδείξει η Ιστορία έχει αποβεί καταστροφικό. Πολλές φορές ένας πιστός μπορεί να βοηθάει επειδή πιστεύει ότι έτσι θα ανταμειφτεί ή απλώς για να κερδίσει την  προσοχή ή το θαυμασμό των άλλων. Και αυτό δεν είναι αγάπη, είναι ένας ψυχρός υπολογισμός ο οποίος  αποσκοπεί σε προσωπικό συμφέρον. Και αυτό, για μένα, είναι υποκριτικό, είναι μία ιδιοτελής έκφραση αγάπης.

Τι είναι άραγε πιο σημαντικό; Να αγαπάς τους ανθρώπους επειδή στο απαιτεί μία θρησκεία ή γιατί σε ενδιαφέρει πραγματικά η ευτυχία τους και θέλεις να τους βλέπεις χαρούμενους; Με κάθε σεβασμό στα πιστεύω του καθενός, σαφώς και η καλοσύνη δεν εξαρτάται από κάποια συγκεκριμένη θρησκεία ή πιστεύω, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αγαπά τους ανθρώπους γύρω του και να σέβεται τον πλανήτη που τον φιλοξενεί.  Απλώς πιστεύω ότι καμία θρησκεία δεν ηθικοποιεί από μόνη της τον άνθρωπο, η ίδια μας η λογική μπορεί να μας διδάξει ότι το να βλάπτουμε τους άλλους δεν θα κάνει καλύτερη τη δική μας ζωή.

Είμαι καλός άνθρωπος γιατί μέσα στην πορεία της ζωής μου διαπιστώνω ότι οι άλλοι είναι συνοδοιπόροι μαζί μου στη ζωή, κλαίνε, γελάνε, έχουν και αυτοί τις δικές τους απώλειες, έχουν τα δικά τους όνειρα, αγωνίζονται για τους στόχους  τους, όπως και εγώ. Και αυτό μου φτάνει για να θέλω να σέβομαι τον κόσμο που με περιβάλλει. Κοίτα φίλε μου, μέσα στην καρδιά σου, κοίτα και θα βρεις εκατομμύρια σημαντικούς λόγους να αγαπήσεις τους ανθρώπους δίπλα σου, πιο σημαντικούς από το ότι το επιτάσσει μία θρησκεία.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.