Οι μισθοί των προέδρων

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (2 Ψήφοι)

prodibig.jpgΟ πρωτοπόρος Πρόντι

Τον Οκτώβριο του 2006 ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι έκανε μια προσωπική υπέρβαση μειώνοντας τον μισθό του 30%. Με αυτή την ευκαιρία ψάξαμε να βρούμε πως αμείβονται αυτοί που κυβερνούν την χώρα τους. Και το αποτέλεσμα έδειξε ότι δεν κερδίζουν (τουλάχιστον φανερά) τόσα πολλά. Ο Ρομάνο Πρόντι είναι ένας μοντέρνος άνθρωπος. Εάν οι δημοσιογράφοι δεν διάβαζαν προσεκτικά το φορολογικό νομοσχέδιο του ιταλικού κοινοβουλίου που εστάλει από την κυβέρνηση κανένας δεν θα καταλάβαινε τι μεγάλη θυσία έκανε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο έγινε γνωστό ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα λάβει λιγότερα χρήματα για φέτος ως μισθό. Εάν το 2006 ο Πρόντι πήρε συνολικά 114.000 ευρώ με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κερδίσει το 2007 περίπου 35.000 ευρώ λιγότερα. Επίσης οι μισθοί για των υπουργών και των διευθυντών των γραφείων μειώθηκαν κατά 25%. Σύμφωνα με τις μετρήσεις αυτές η Ιταλική οικονομία θα έχει κερδίσει στο τέλος του έτους περίπου 1.588.000 ευρώ. Φυσικά η συγκεκριμένη είδηση έγινε πρώτο θέμα στα κανάλια αφού πολύ δύσκολα συμβαίνει κυβερνήτης οποιασδήποτε χώρας να μειώνει ο ίδιος τον μισθό του. Ωστόσο είναι γνωστό ότι οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι των χωρών δεν αυξάνουν τους μισθούς συχνά γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τον λαό κάτι που σημαίνει ότι κινδυνεύουν να μην ανέβουν και πάλι στην εξουσία στις επόμενες εκλογές.

Και ο…διπλοθεσίτης Μπλέρ

Το ερώτημα είναι ότι στην Μεγάλη Βρετανία ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Μπλερ είχε δύο μισθούς τα 10 και πλέον χρόνια που ήταν στην εξουσία. Ο πρώτος μισθός που λάμβανε ήταν ως μέλος του κοινοβουλίου και ο δεύτερος ως προστάτης του Εθνικού Θησαυροφυλακίου αφού ο κυβερνήτης της χώρας έχει οριστεί με νόμο να κατέχει την συγκεκριμένη θέση. Αλλά θεωρείται συγχρόνως εξαιρετικά απρεπή ο πρωθυπουργός να παίρνει μονομιάς όλο τον μισθό. Πάντως ο πρώην πρόεδρος του κόμματος των Εργατικών κατηγορείται από χιλιάδες συμπατριώτες του για απληστία αλλά και οι πολιτικοί του αντίπαλοι αμφέβαλλαν δημόσια ότι δουλεύει πολύ λιγότερο από όσα κερδίζει.

Οι Πλούσιοι

Ο πρώτος πολίτης του πλανήτη

Παραδοσιακά θεωρείται ότι ο υψηλότερα αμειβόμενος κυβερνήτης είναι και ο πλανητάρχης, δηλαδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Από την 1η Ιανουαρίου του 2001 ο μισθός του είναι 295.000 ευρώ τον χρόνο χωρίς να υπολογίζονται σε αυτόν διάφορα μπόνους, έξοδα για μετακινήσεις και υπόλοιπα έξοδα που αγγίζουν τα 110.000 ευρώ τον χρόνο, όπως επίσης και βουλευτικά έξοδα γύρω στα 15.000 ευρώ αλλά καιι η ελεύθερη διαμονή στον Λευκό Οίκο.

Και η κορυφή του πλούτου

Στην πραγματικότητα οι υψηλότεροι μισθοί στον πλανήτη ανήκουν στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης. Οι μισθοί μάλιστα των κυβερνητικών υπαλλήλων είναι πολύ υψηλοί για τον λόγο ότι έτσι μπορεί να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Ο πρωθυπουργός Λι Σιν Λουν κερδίζει περίπου 730.000 ευρώ τον χρόνο χωρίς να λαμβάνει κανείς υπόψιν του διάφορα μπόνους και άλλες υπηρεσίες που κοστίζουν στο κράτος γύρω στο 1.500.000 ευρώ. Ο πρόεδρος της χώρας Σελαπάν Ράμα που έχει λιγότερη πολιτική δύναμη από τον πρωθυπουργό κερδίζει συνολικά περίπου 700.000 ευρώ λιγότερα από τον πρωθυπουργό.

Τις υψηλότερες αμοιβές ως αρχηγός κράτους τις παίρνουν οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Ο μισθός του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας είναι γύρω στα 295.000 ευρώ ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός αμείβεται με κάτι λιγότερο από 260.000 ευρώ τον χρόνο. Ο μισθός του Τόνι Μπλερ όπως αναφέρθηκε και πιο πριν χωρίζεται σε δύο μέρη: Ο βασικός μισθός από το κοινοβούλιο που φτάνει τα 90.000 ευρώ και ο μισθός που παίρνει ως προστάτης του Εθνικου Θησαυροφυλακίου που ανέρχεται περίπου στα 170.000 ευρώ.

Δεν παίζει ρόλο η γεωπολιτική κατάσταση της χώρας

Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι μισθοί των πολιτικών δεν εξαρτώνται το πόσο πληθυσμό έχει μια χώρα ή αν είναι παγκόσμια δύναμη. Όταν οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έψαξαν να βρουν ποιος από τους πρώτους πολίτες κάθε χώρα-μέλους παίρνει τον μεγαλύτερο μισθό βρήκαν ότι ο καλύτερα αμειβόμενος είναι η πρόεδρος της Ιρλανδίας Μαίρη Μακάλεζ. «Οι δυνάμεις αυτής της κυρίας είναι λιγότερες από αυτές της βασίλισσας της Αγγλίας αφού όχι μόνο δεν δίνει εντολές αλλά ούτε καν βασιλεύει» τόνισε ο Μάικλ Μακέν που εργάζεται στο Δουβλίνο ως κοινωνιολόγος. Οι Ιρλανδοί είναι περήφανοι που αυτός που κυβερνά την χώρα τους παίρνει περισσότερα χρήματα από τους υπόλοιπους. «Ο μισθός της Μακάλεζ κοστίζει στο κράτος 22.384 ευρώ τον μήνα κάτι που ανάγεται σε περίπου 275.000 ευρώ τον χρόνο. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας που ουσιαστικά αυτός ασκεί την εκτελεστική εξουσία αμείβεται με 20.558 ευρώ τον μήνα.

Οι…φτωχοί

Αντιθέτως με τα περισσότερα δημοκρατικά καθεστώτα, σε απολυταρχικά καθεστώτα δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται οι μισθοί. Εκεί ο μισθός είτε δεν υπάρχει καθόλου είτε είναι αυστηρά προσωπικός, όπως για παράδειγμα ο μισθός του ιδιοκτήτη της Apple Computers ονόματι Στιβ Τζόμπς. Ο Τζόμπς αμείβεται με 1 δολάριο τον χρόνο για να διοικεί την εταιρία του.

Ο φτωχός…Τουρκμένος

Ένας από τους πιο…φτωχούς προέδρους στον κόσμο είναι ο πρώην πρόεδρος του Τουρκμενιστάν ο οποίος πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Σαπαρμουράτ Νιγιάζοφ. Κανένας από τους βουλευτές της χώρας μπορεί να πει πόσα χρήματα κέρδισε ο «αιώνιος» πρόεδρος τους. Σύμφωνα με πηγές δημοσιογράφων ο επίσημος μισθός του ήταν μόνο 660 ευρώ τον μήνα. Κι όμως ποτέ δεν έκρυψε τα πραγματικά του εισοδήματα. Για παράδειγμα σύμφωνα με διάταγμα που είχε περάσει ο ίδιος στους νόμους του κράτους τα συναλλαγματικά αποθέματα της Εμπορικής Τράπεζας του Τουρκμενιστάν τα οποία υπολογίζονται σε 45.000.000 ευρώ ήταν δική του περιουσία. Κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό για να ανοίξει ο πρώην πρόεδρος ένα κατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας με τον μισθό των 660 ευρώ τον μήνα θα έπρεπε να δουλεύει περίπου 5.600 χρόνια. Μάλλον πολλά ακόμα και για έναν…αιώνιο πρόεδρο.

Οι μισθοί των πρώην Σοβιετικών κρατών

Ακόμα λιγότερα, περίπου 220 ευρώ είναι ο μισθός του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ωστόσο αυτοί οι υπολογισμοί δεν είναι και τόσο ακριβείς αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του προέδρου της χώρας δεν γνωρίζει πόσα χρήματα παίρνει αφού δεν ξοδεύει ούτε ευρωσέντ από τον μισθό του. Εκτός ίσως από ελεημοσύνες. Σύμφωνα πάντως με τα δεδομένα που έχει συλλέξει η Βρετανική ερευνητική εταιρία ονόματι «Hay Group» ο μισθός του Λουκασένκο είναι περίπου 1.700 ευρώ τον μήνα κάτι που τον καθιστά τον λιγότερο αμειβόμενο πρόεδρο των Ευρωπαϊκών χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Αντίθετα στην συγκεκριμένη λίστα ο υψηλότερα αμειβόμενος είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο του οποίου ο μισθός αγγίζει τα 4.800 ευρώ τον μήνα. Κάτι λιγότερο κερδίζει τον μήνα σύμφωνα με το ίδιο ερευνητικό κέντρο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν που αμείφθηκε με 4.550 ευρώ τον μήνα το 2006. Ωστόσο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους ο Πούτιν κερδίζει από την προεδρική του θητεία περίπου 2.545.000 ρούβλια κάτι που σημαίνει περίπου 5.300 ευρώ τον μήνα.

Και τα μη…δημοκρατικά καθεστώτα

Ξεχωριστά στην λίστα των αμειβομένων προέδρων μπαίνουν τα καθεστώτα στα οποία δεν υπάρχει δημοκρατία κάτι που σημαίνει ότι είναι και πολύ δύσκολο να γίνουν γνωστοί οι μισθοί του κάθε κυβερνήτη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και για τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Σύμφωνα με την λίστα πλουσίων του Forbes ο Κάστρο είναι Νο1 στην λίστα των πλουσιότερων ηγετών του κόσμου. Η περιουσία του από τους ειδικούς υπολογίζεται περίπου στα 660.000.000 ευρώ. Ο Κάστρο είναι αποδέκτης των εσόδων πολλών δημόσιων εταιριών και οργανισμών ανάμεσα στα οποία η αλυσίδα συναλλάγματος «Cinemax» αλλά και της εταιρίας “Medicuba” που κατασκευάζει φάρμακα αλλά και υψηλής ποιότητας εμβολίων. Επίσης τα στοιχεία από τις ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι ένα μεγάλο μέρος της περιούσιας του ηγέτη της Κουβανικής επανάστασης οφείλεται στα κέρδη της διακίνησης ναρκωτικών. «Οι ηγέτες των συγκεκριμένων χωρών πληρώνονται καθαυτό τον τρόπο που μπορούν να αποκομίζουν περισσότερα απ’ ότι φαίνεται και δηλώνουν» τονίζει ο ειδικός σε τέτοια θέματα Τζον Κάουφμαν και συμπληρώνει: «Εάν ο ηγέτης μιας χώρας κερδίζει ας πούμε 10.000 ευρώ και η υπογραφή του κοστίζει εκατομμύρια ευρώ τότε υπάρχουν ξεκάθαρα πολλές πιθανότητες η διαφθορά να ζει και να βασιλεύει». Το συγκεκριμένο μέτρο (για να καταπολεμηθεί η διαφθορά) πάρθηκε μετά από πίεση αρκετών φιλανθρωπικών οργανισμών αλλά και οργανισμών νομικού δικαίου για να βοηθήσουν έναν από τους πιο φτωχά αμειβόμενους προέδρους της Ευρώπης, τον Γεωργιανό πρόεδρο. Πολύ σύντομα μετά την «επανάσταση των Ρόδων» με την βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών και του Τζόρτζ Σόρος ιδρύθηκε το Ταμείο Ανάπτυξης και Αναδιάρθρωσης με έναν από τους ρόλους του να είναι η οικονομική επιβράβευση των Γεωργιανών πολιτικών. Οι αντιπρόσωποι του ιδρύματος εξήγησαν ότι σκοπός τους ήταν να πολεμήσουν την διαφθορά αφού ο μισθός του Γεωργιανού προέδρου μέχρι τότε ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ…150 ευρώ τον μήνα. Με την βοήθεια του Ταμείου ο μισθός του Γεωργιανού προέδρου ανέβηκε και αυτή την στιγμή έχει σταθεροποιηθεί στα 2.200 ευρώ τον μήνα.

Οι…ανοιχτοχέρηδες

Ο Ρομάνο Πρόντι δεν είναι φυσικά ο πρώτος ηγέτης κράτους που αποφάσισε να μειώσει τον μισθό του. Ένας από τους πιο διάσημους πολιτικούς που προηγήθηκαν του Πρόντι ήταν ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Τον Δεκέμβριο του 2006 το κοινοβούλιο της χώρας (μετά από προσωπική σύσταση του Αλίεφ) μείωσε τον μισθό του Αλίεφ από 14.330 ευρώ στα 12.100 ευρώ. Και αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που ο ηγέτης του Αζερμπάϊτζάν μείωσε τον μισθό του.

Πρόσφατα ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες μείωσε τον μισθό κατά 50% κερδίζοντας πλέον μόλις 1.320 ευρώ τον μήνα. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα μειώσει αυτόματα κατά πολύ την διαφθορά στην χώρα αφού την ίδια στιγμή μειώθηκαν και οι μισθοί των κυβερνητικών υπαλλήλων κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς θα ανεβάσει κατακόρυφα την διαφθορά στην χώρα.

Οι Έλληνες;

Αλήθεια με τι αμείβεται ο πρωθυπουργός της χώρας και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας; Ευθύς αμέσως τα στοιχεία μπροστά σας. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που είναι εκλεγμένος από τον Μάρτιο του 2004 και επανεκλέγει τον περασμένο Σεπτέμβριο παραμένει ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες πολιτικούς αφού οι συνολικές του αποδοχές άγγιξαν τα 110.000 ευρώ. Και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως δεν κερδίζει πολύ λιγότερα αφού οι αποδοχές του έφτασαν περίπου τα 75.000 ευρώ.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.