Εξακολουθεί να «καλπάζει» η οικονομία της Ισλανδίας

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (5 Ψήφοι)

Εξακολουθεί να «καλπάζει» η οικονομία της Ισλανδίας

Αν και πριν πέντε χρόνια η Ισλανδία ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο από την οικονομική κρίση, σήμερα παρουσιάζει μια οικονομική ανάκαμψη που δεν έχει προηγούμενο. Τη στιγμή που σχεδόν στο σύνολο της Ευρώπης το ΑΕΠ παραμένει σταθερό όταν δεν συρρικνώνεται, η οικονομία της γνωρίζει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης 5%.

Μάλιστα, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Μαρ Γκούντμουντσον, δήλωσε πρόσφατα ότι θα πρέπει οι Ισλανδοί να προχωρήσουν με μία πιο ήπια δημοσιονομική πολιτική για να αποφύγουν το... hangover από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης! «Είναι όπως όταν βρίσκεσαι σε ένα πάρτυ και συνειδητοποιείς ότι πρέπει να χαλαρώσεις για λίγο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η μεγάλη αυτή επιτυχία της ισλανδικής οικονομίας οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ακολούθησε την πολιτική των μνημονίων και της λιτότητας, που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά επέλεξε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο.

Πρώτα απ’ όλα, διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προχώρησε σε ένα είδος στάσης πληρωμών προς τους δανειστές της, αρνούμενη να πληρώσει τα χρέη που είχαν δημιουργήσει στους πολίτες της ξένες τράπεζες. Παράλληλα, υποτίμησε το νόμισμά της, δίνοντας νέα ώθηση στην εθνική οικονομία. Οι τράπεζες που ευθύνονταν για την κρίση αφέθησαν να καταρρεύσουν και εθνικοποιήθηκαν, ενώ οι διεφθαρμένοι τραπεζίτες κατέληξαν στη φυλακή.

Προκειμένου να επέλθει η ανάπτυξη, οι Ισλανδοί δεν προχώρησαν σε περικοπές και ξεπούλημα, όπως εμείς στην Ελλάδα, αλλά στήριξαν την εγχώρια οικονομία και κυρίως τον τουρισμό, την αλιεία και τις εξαγωγές αλουμινίου.  Η ανεργία μειώθηκε στο 3%, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ για το 2015 έφθασε στο 3,3%. Τόσο απλά...

Σχόλια (1)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Το παράδειγμα της Ισλανδίας λοιπόν αποδεικνύει περίτρανα ότι όταν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση σε συνδυασμό με τη σύμφωνη γνώμη του κόσμου που διοκείται από την πολιτεία, μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα φυσικά υπό την προ'υ'πόθεση ότι δεν θα παρέμβουν τα "λεγόμενα μεγάλα συμφέροντα " που στο βωμό της εξυπηρέτησής τους θυσιάζουν το γενικό καλό προκειμένου να μη ζημιωθεί η ευκατάστατη τάξη του 4- 5% και πολύ έβαλα ,γιατί απλά έτσι πρέπει.Ας αποτελέσει η Ισλανδία λοιπόν τον οδηγό για όλους όσοι επιθυμούν να πετύχουν πραγματική πρόοδο και όχι παλαντζαρίσματα μεταξύ ψευτοπροόδου και συντήρησης με ένα βήμα μπρος και πέντε πίσω. Αυτά τα ολίγα.!

γιώργος Σπ.
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.