Άνδρος: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέα οικολογική καταστροφή

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (8 Ψήφοι)

Άνδρος: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέα οικολογική καταστροφή

Η ταλαιπωρία των κατοίκων της Άνδρου εξαιτίας του τεράστιου και πολυετούς προβλήματος των σκουπιδιών, συνεχίζεται. Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της διοικούσας αρχής και της αντιπολίτευσης για απομάκρυνση του ΧΑΔΑ από την περιοχή της Σταυροπέδας και εξεύρεση άμεσης λύσης, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Η τεράστια οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, όταν τα σκουπίδια κατέρρευσαν από την παράνομη χωματερή στη θάλασσα ύστερα από σφοδρή νεροποντή, φαίνεται πως δεν συγκίνησε όσο θα έπρεπε τους αρμόδιους, οι οποίοι συνεχίζουν να αποθέτουν τα απορρίμματα ολόκληρου του νησιού στο ίδιο σημείο.

Αν και μετά την κατολίσθηση η χωματερή είχε κλείσει, υποτίθεται οριστικά, εντούτοις, η αδυναμία του Δήμου να καταλήξει για μια ακόμη φορά στη χωροθέτηση ΧΥΤΥ, «έπνιξε» την Άνδρο στα σκουπίδια και στη συνέχεια ο ΧΑΔΑ άνοιξε, υποχρεωτικά, ξανά! Απ’ την πλευρά του, ο Δήμαρχος, κ. Ιωάννης Γλυνός, κάνει λόγο για προσωρινή λύση, ωστόσο οι κάτοικοι είναι πλέον δύσπιστοι, καθώς πρόκειται για τη μόνιμη δικαιολογία που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από την εκάστοτε Δημοτική αρχή.

Κατά την περυσινή χρονιά, δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για τη μονάδα «Σούκος», που, αν και επρόκειτο για πειραματική μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων η οποία είχε αποτύχει σε άλλες περιοχές που χρησιμοποιήθηκε, ο Δήμαρχος δήλωνε σίγουρος πως με αυτό τον τρόπο στην Άνδρο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Τελικά, με το «καλημέρα» κιόλας, αποδείχθηκε ότι η επιλογή ήταν λανθασμένη, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Αυτή τη φορά, το καινούριο… κοσκινάκι των ιθυνόντων του νησιού είναι ένας απλός δεματοποιητής, ο οποίος τοποθετήθηκε στη χωματερή, ακριβώς δίπλα στο σημείο από όπου είχαν καταρρεύσει τα σκουπίδια στη θάλασσα. Η πρόταση ήρθε από την πλευρά της αντιπολίτευσης και τον επικεφαλής της παράταξης, κ. Θεοδόση Σουσούδη, ο οποίος, παρ' ότι προεκλογικά μιλούσε για άμεση δημιουργία ΧΥΤΥ, τελικά έκανε ένα βήμα πίσω. 

Το νέο αυτό μηχάνημα μικραίνει τον όγκο των απορριμμάτων κατά το ένα πέμπτο και τα δεματοποιεί, ενώ απαλλάσσει το περιβάλλον από την οσμή. Η εν λόγω λύση επελέγη για μια ακόμη φορά ως προσωρινή, έως ότου πραγματοποιηθεί η χωροθέτηση για την κατασκευή ΧΥΤΥ. Έτσι τουλάχιστον διαβεβαίωνε η Δημοτική αρχή. Όμως, λίγους μήνες ύστερα από την έναρξη λειτουργίας του μηχανήματος, αποδεικνύεται ότι και η νέα αυτή φιλόδοξη απόπειρα καταλήγει σε φιάσκο.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι κάτι παραπάνω τραγική! Όλα τα σκουπίδια που βρίσκονταν για μήνες στους κάδους, δημιουργώντας διάσπαρτες εστίες μόλυνσης, οδηγήθηκαν εκ νέου στον ΧΑΔΑ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επεξεργασία με τον δεματοποιητή, ο οποίος ωστόσο, όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, είναι αδύνατο να δεματοποιήσει τόσο μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων.

Τα σκουπίδια όλων των κατηγοριών τοποθετούνται σε ένα επικλινές σημείο, με κίνδυνο σε πιθανή βροχή το φθινόπωρο να καταλήξουν και πάλι στη θάλασσα! Στις φωτογραφίες που ακολουθούν αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο η αποτυχία του εγχειρήματος «σκουπιδοδεματοποιητής».

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για νέα οικολογική καταστροφή, ενώ εκφράζουν τους έντονους φόβους τους για τη χρήση του ίδιου του μηχανήματος, καθώς έχει αποδειχθεί ότι παράγει επικίνδυνα καρκινογόνα αέρια, όπως βιοαέριο και τοξίνες, που, ανάλογα με τα ρεύματα αέρα, μπορούν να φθάσουν έως και τα 50 χιλιόμετρα! Παρόμοιους φόβους έχουν εκφράσει κατά το παρελθόν στο χωριό Παλλάντιο της Πελοποννήσου, ενώ να σημειωθεί ότι είχαμε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Καρκίνου στον Κουρουπητό των Χανίων, όπου επίσης χρησιμοποιήθηκε ο δεματοποιητής.

Σε επικοινωνία μας, λοιπόν, με κατοίκους της Άνδρου, οι τελευταίοι απηύθυναν τα κάτωθι ερωτήματα προς όλους τους διοικούντες για το εν λόγω μηχάνημα:

1. Τι θα γίνει με τα τοξικά απόβλητα; Υπάρχουν εγγυήσεις για τη διαχείρισή τους;

2. Τα επικίνδυνα αέρια, που με τον αέρα μεταφέρονται σε πολύ μεγάλη απόσταση, πώς θα διαχειρίζονται;

3. Γιατί αντιδρούν σε άλλες περιοχές για την εγκατάσταση του δεματοποιητή;

4. Σε ποια περιοχή χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εφαρμοστεί η δεματοποίηση σύμμεικτων  απορριμμάτων ως μέθοδος διαχείρισης;

5. Τι θα γίνει με τα αδρανή υλικά, τα νοσοκομειακά, αλλά και με την λυματοποίηση;

6. Οι κύβοι που φτιάχνει το μηχάνημα πού θα καταλήγουν (μήπως στο ίδιο σημείο);

«Δεν θέλει τον ΧΥΤΥ στο Στενό Κορθίου ο Δήμαρχος»

Κατά τα άλλα, κάτοικοι της Άνδρου κατηγορούν τον Δήμαρχο του νησιού ότι οι διάφορες «προσωρινές λύσεις» που καθυστερούν τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ αποτελούν μόνο ένα τέχνασμα για να μην κατασκευαστεί στην ίσως πιο ενδεδειγμένη λύση του Στενού Κορθίου, που βρίσκεται στον τόπο καταγωγής του, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ψηφοφόρων του

«Έχει προταθεί χώρος 180 στρεμμάτων στην περιοχή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ΧΥΤΥ και την επεξεργασία των απορριμμάτων, πράγμα το οποίο όμως δεν έχει τη συγκατάθεση του κ. Γλυνού. Εκείνος, αντίθετα, προτιμά να κατασκευάσει εκεί αιολικό πάρκο για να αποτρέψει την κατασκευή του ΧΥΤΥ», μας είπαν χαρακτηριστικά.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.