Πέντε επαγγελματικοί κλάδοι με μέλλον και θέσεις εργασίας

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (3 Ψήφοι)

Πέντε επαγγελματικοί κλάδοι με μέλλον και θέσεις εργασίας

Οι πέντε τομείς που θα έχουν θετικές προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα μέχρι το 2025 είναι το Real Estate, οι ξενοδοχειακές υποδομές και εστίαση, η Πληροφορική, οι Πωλήσεις και η Διοίκηση Επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP).

Αντίθετα, στη γεωργία, την αλιεία και δασοκομία, στις μεταφορές, τη μεταποίηση, τα δίκτυα ύδρευσης και τεχνών, αναμένεται να δημιουργηθούν λιγότερες θέσεις εργασίας, όπως εκτιμάται.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα του CEDEFOP για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ευρώπη καταδεικνύει ότι παρ’ ότι δεν υπάρχει έλλειψη Ελλήνων πτυχιούχων, εντούτοις οι τελευταίοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να διεκδικήσουν τις περιζήτητες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τη μεγαλύτερη ζήτηση έως το 2025 θα έχουν οι επαγγελματίες σε τομείς σχετικούς με το Real Estate σε ποσοστό 22,67%, αλλά και την ξενοδοχειακή υποδομή και εστίαση σε ποσοστό 18,84%.

Αν και ο κατασκευαστικός κλάδος έχει πάρει την κατιούσα στη χώρα μας και παρά τον κορεσμό που υπάρχει στα κατασκευαστικά επαγγέλματα, οι εμπειρογνώμονες του CEDEFOP υποστηρίζουν ότι το Real Estate θα προσφέρει νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Παράλληλα, οι υπηρεσίες στέγασης και εστίασης έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας λόγω του τουρισμού.

Από την άλλη πλευρά, τη μεγαλύτερη αρνητική ανάπτυξη θα έχει μέχρι το 2025 η απασχόληση στη γεωργία, την αλιεία και τη δασοκομία με ποσοστό 12,97%, ενώ ακολουθούν οι μεταφορές με ποσοστό 9,03%.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως το CEDEFOP εκτιμά ότι στον κλάδο της γεωργίας θα υπάρξουν μεν 307.253 νέες θέσεις εργασίας έως το 2025, ωστόσο αυτές δεν θα προκύψουν επειδή ο κλάδος θα αναπτύσσεται, αλλά επειδή, με βάση την ηλικιακή κατανομή των σημερινών αγροτών, πολλοί θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια χωρίς, ωστόσο, να εισέλθουν νέοι εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.