Οι πιο παράξενοι νόμοι του κόσμου

Οι πιο παράξενοι νόμοι του κόσμου

( 12 Ψήφοι )
Γράφει ο/η Πέτρος Τσεγγενές | Τρίτη, 11.12.07 14:17

lawsbig.jpgΗ εφημερίδα Times δημοσίευσε 25 από τους πιο σκληρούς και...γελοίους νόμους διαφορετικών κρατών του πλανήτη. Δράττοντας την ευκαιρία σας παρουσιάζουμε μετά από δική μας έρευνα ακόμα πιο...τρελούς νόμους σε όλο τον πλανήτη.

Ιδιαιτερότητες των εθνικών νομοθεσιών

Με την βοήθεια των περίεργων νόμων μπορεί να καταλάβει κανείς τις παραδόσεις και τις ιδιαιτερότητες ενός έθνους. Στο παρόν πλαίσιο ένας κανόνας του νόμου είναι το ίδιο το φρούτο του πολιτισμού όπως τα φιλμ, τα βιβλία ή οι ζωγραφικοί πίνακες. Σε έναν «καθρέφτη των νόμων» οι Αυστραλοί παρουσιάστηκαν ως πολύ αφελείς άνθρωποι: Στην Αυστραλία υπάρχει ένας νόμος που απαγορεύει στους ανθρώπους να περπατάνε στον δρόμο φορώντας μαύρα ρούχα, μπότες από δέρμα ή έχοντας μαύρο γυαλιστικό παπουτσιών...στο πρόσωπο (;;;) επειδή όλα αυτά συνθέτουν την αμφίεση ενός ληστή το βράδυ.

Οι κάτοικοι της Ελβετίας έχουν μια πολύ σεβάσμια στάση όσον αφορά την ηρεμία των ανθρώπων που τους περιβάλλουν. Ακριβώς σε αυτή την χώρα οι νομοθέτες σκέφτηκαν τον φοβερό νόμο που απαγορεύει να ρίχνει νερό κάποιος στην τουαλέτα από τις 10μ.μ. έτσι ώστε να μην ενοχλεί τους γείτονες. Εντούτοις, η σύγχρονη ελβετική υγειονομική εφαρμοσμένη μηχανική καθιστά σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία αυτού του νόμου. Τα καζανάκια των τουαλετών παράγονται με μια υψηλή ακουστική μόνωση και, εκτός αυτού, κατασκευάζονται με έναν τρόπο με τον οποίο το νερό διατρέχει χωρίς θόρυβο κάτω από τους ειδικούς σωλήνες.

Η πόλη-κράτος της Σιγκαπούρης είναι πολύ γνωστή παγκοσμίως για την καθαριότητα της και την απίστευτη σκληρότητα των νόμων σε όποιον προσπαθήσει να την βρωμίσει. Για παράδειγμα όποιος πετάξει σκουπίδια στον δρόμο καλείται να πληρώσει 600 δολάρια επιτόπου. Επίσης επί 12 χρόνια απαγορεύονταν η πώληση τσίχλας για τον λόγο ότι οι χούλιγκαν των δρόμων την κολλούσαν όπου έβρισκαν. Αυτό έπαψε να ισχύει από το 2004 όταν εμφανίστηκαν και πάλι τσίχλες αλλά μόνο στα φαρμακεία.

Στην Αφρικανική χώρα Σουαζιλάνδη πρόσφατα θεσπίστηκε νόμος που απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν εσώρουχα. Αυτό αποφασίστηκε από τον τοπικό μονάρχη ο οποίος θέλει να επιστρέψει στις παραδόσεις της χώρας σύμφωνα με τις οποίες τα σύγχρονα εσώρουχα δεν ανήκουν στην παράδοση των γυναικών της Σουαζιλάνδης. Η τιμωρία σε περίπτωση παράβασης του νόμου είναι αρκετά ντροπιαστική: Οι στρατιώτες σκίζουν τα ρούχα της γυναίκας και τα κόβουν μπροστά της σε κομματάκια. Το φοβερό είναι πως θα μπορούν να βλέπουν αν μια γυναίκα φοράει εσώρουχα οι στρατιώτες; Κι αυτό γιατί επίσης πρόσφατα θεσπίστηκε νόμος που υποχρεώνει τις γυναίκες της χώρας άνω των 10 ετών να φορούν φούστες με μήκος από το γόνατο και κάτω.

Προσβάλλοντας την αυτού μεγαλειότης

Στην Ταϊλάνδη απαγορεύεται δια νόμου να πατάει κάποιος χρήματα. Με την πρώτη ματιά το μέτρο είναι απολύτως άχρηστο αλλά αν κοιτάξει κάποιος τις λεπτομέρειες θα καταλάβει γιατί συμβαίνει αυτό. Αυτό συμβαίνει γιατί όλα τα χαρτονομίσματα και τα νομίσματα όλων των τραπεζών της χώρας έχουν το πορτραίτο του βασιλιά της Ταϊλάνδης. Όποιος πατήσει στο πρόσωπο του σημαίνει ότι δεν τον σέβεται και τιμωρείται με φυλάκιση.

Στην Γαλλία είναι παράνομο να ονομάσει κάποιος ένα γουρούνι με το όνομα Ναπολέων. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι πρέπει να απαγορευθεί σε όλη την χώρα η κυκλοφορία του βιβλίου του Ζορζ Ορουάλ «Η φάρμα» επειδή ένας από τους πρωταγωνιστικούς ήρωες του βιβλίου που είναι ένα γουρούνι έχει το όνομα Ναπολέων.

Αναβιώσεις του παρελθόντος

Πολλοί από τους περίεργους νόμους δεν είναι τίποτα άλλο από αναβίωση του παρελθόντος, πολλές φορές μάλιστα οι δοξασίες χάνονται μέσα στους αιώνες. Τις πιο πολλές φορές τέτοιους νόμους συναντάμε στις ΗΠΑ και στην Μεγάλη Βρετανία όπου η νομοθεσία δεν έχει αλλάξει για πάρα πολλά χρόνια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μάλιστα υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που μάχονται για την κατάργηση αυτών των «ανόητων» νόμων. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι και η ευκολότερη όλων κι αυτό γιατί ένας «ανόητος» νόμος που δεν εφαρμόζεται πλέον πρώτα πρέπει να βρεθεί και μετά πρέπει να ελεγχθεί εάν καταργήθηκε ήδη. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Βρετανικό νόμο που δημοσίευσαν οι Times ο οποίος τονίζει ότι όλοι οι άνδρες πάνω από 14 χρονών πρέπει να εξασκούνται στην τοξοβολία (;;) τουλάχιστον για 2 ώρες την ημέρα. Αυτός ο νόμος θεσπίστηκε τον 14ο αιώνα όταν βασιλιάς της χώρας ήταν ο Εδουάρδος ο 3ος ο οποίος ήταν φανατικός παίκτης ενός παιχνιδιού με μπάλα το όποιο είναι πρόγονος του σημερινού ποδοσφαίρου. Ποδόσφαιρο τελικά μπορούσε να παίξει κάποιος ελεύθερα από το 1603. Από την υποχρεωτική εξάσκηση στην τοξοβολία οι Βρετανοί απαλλάχθηκαν τελικά το 1863 κατά την διάρκεια που κυβερνούσε το κράτος η βασίλισσα Βικτώρια. Οι Times επίσης αναφέρουν έναν νόμο που επιτρέπει στους πολίτες ελεύθερα να περνούν την γέφυρα του Λονδίνου έχοντας μαζί τους ένα κοπάδι προβάτων. Επίσης τους επιτρέπεται να κάνουν περίπατο μαζί με τις πάπιες τους στην περιοχή Cheapside. Στο Λονδίνο απαγορεύεται κάποιος που έχει...πανούκλα να σταματήσει ταξί. Επίσης απαγορεύεται σε δύο άνδρες να κάνουν...σεξ αν στο σπίτι υπάρχει και τρίτο πρόσωπο. Ο τελευταίος νόμος εφαρμόστηκε στο τέλος του 16ου αιώνα για να καταπολεμηθούν οι οίκοι ανοχής ομοφυλόφιλων που εμφανίστηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αγγλίας.

Προσωπική ζωή και δημόσια ηθική

Στο Μπαχρέϊν ένας άνδρας γιατρός και συγκεκριμένα γυναικολόγος νομιμοποιείται να εξετάζει τα γεννητικά όργανα μια γυναίκας αλλά όχι κατευθείαν σε αυτά κατά την διάρκεια της εξέτασης. Το μόνο που μπορεί να δει είναι την αντανάκλαση τους σε ένα καθρέπτη. Σε πολλά μουσουλμανικά κράτη επιτρέπεται δια νόμου να κάνει κάποιος σεξ με ζώα αλλά μόνο με...θηλυκά!!! Στον Λίβανο η σεξουαλική σχέση με ένα αρσενικό ζώο τιμωρείται με θανατική ποινή. Στην Ινδονησία η αυτοϊκανοποίηση τιμωρείται με αποκεφαλισμό.

Στην Πολιτεία της Φλόριδα των ΗΠΑ σεξ επιτρέπεται να κάνει κάποιος μόνο στην λεγόμενη «ιεραποστολική» στάση ενώ κατά την διάρκεια της επαφής απαγορεύεται να φιλήσει τα στήθη της γυναίκας. Στην Μασσαχουσέτη απαγορεύεται να κάνει σεξ ως...αναβάτης.

Στην Ιταλία επίσης άνδρας που φοράει φούστα μπορεί να συλληφθεί. Είναι πολύ λογικό ότι ο νόμος μιλάει για περιπτώσεις γκέϊ αλλά τι γίνεται με τους Σκωτσέζους που επισκέπτονται την Ιταλία;

Στο Οχάιο των ΗΠΑ οι γυναίκες απαγορεύεται να φορούν λουστραρισμένα παπούτσια γιατί θεωρείται ότι το συγκεκριμένο υπόδημα μπορεί να δημιουργήσει αντανάκλαση του εσώρουχου. Στην Αϊοβα των ΗΠΑ και πάλι είναι παράνομο ένα φιλί να διαρκεί πάνω από 5 λεπτά. Επίσης στην πολιτεία της Φλόριδα οι μη παντρεμένες γυναίκες που πέφτουν με αλεξίπτωτο την Κυριακή αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης.

Τα κορυφαία των…κορυφαίων!

Στην Αλαμπάμα είναι παράνομο κάποιος να έχει δεμένα τα μάτια του όταν οδηγεί όχημα ενώ επίσης είναι αντίθετα στους νόμους να δίνει κάποιος αλκοόλ σε ψάρι. Στην πόλη Μπούλντερ του Κολοράντο είναι παράνομο να σκοτώσει κάποιος πουλί μέσα στα όρια της πόλης. Επίσης στην ίδια πόλη είναι παράνομο να έχει κάποιος σπίτι κατοικίδιο ζώο και όποιος διατηρεί κάτι τέτοιο αποκαλείται υπηρέτης ζώου κάτι που είναι άκρως υποτιμητικό. Στο Βέρμοντ οι παντρεμένες γυναίκες πρέπει να παίρνουν γραπτή άδεια από τους συζύγους τους για να τοποθετούν στο στόμα τους ψεύτικη οδοντοστοιχία.

Το κεφάλι κάθε νεκρής φάλαινας που θα βρεθεί στα Βρετανικά παράλια ανήκει δια νόμου στον βασιλιά. Η ουρά από την άλλη ανήκει στην βασίλισσα στην περίπτωση που θα χρειαστεί τα κόκκαλα της για τον κορσέ της…(;;;)

Νόμος που μπορεί να χαρακτηριστικά βλακώδης και περίεργος επίσης μπορεί να συναντήσει κανείς και σε χώρες που ήταν πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες. Για παράδειγμα στην Λευκορωσία οι οδηγοί στο κιβώτιο πρώτων βοηθειών πρέπει να έχουν μέσα τουλάχιστον και 3 προφυλακτικά…Για την απουσία των συγκεκριμένων προφυλακτικών πλήρωναν πρόστιμο όχι μόνο οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες και οι ιερωμένοι!!! Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2007 οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν καταργήσει αυτό τον απίστευτο νόμο.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το tempo.gr παρακαλεί του φίλους αναγνώστες του να γράφουν με ελληνικούς και όχι με λατινικούς χαρακτήρες (greeklish), όπως επίσης να αποφεύγουν και την υπερβολική χρήση κεφαλαίων γραμμάτων. Ο χώρος των σχολίων προσφέρεται σε όλους για να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, χωρίς καμία λογοκρισία από την πλευρά των Διαχειριστών, αρκεί η διατύπωση να βρίσκεται πάντοτε σε κόσμια πλαίσια. Επισημαίνεται ότι όσα σχόλια είναι συκοφαντικά, προσβλητικά, υβριστικά ή περιέχουν προσωπικά δεδομένα, συνδέσμους προς πορνογραφικό υλικό ή κάθε είδους άσεμνο και απαγορευμένο περιεχόμενο, θα διαγράφονται αυτομάτως.


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Περισσότερα Θέματα:

Σε Ζήση Σαρίκα και Κωσταντίνο Στάικο τα βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων

Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τα βραβεία «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος» της Εταιρείας Συγγραφέων θα απονεμηθούν εφέτος στον συγγραφέα, μεταφραστή και επιμελητή εκδόσεων Ζήση Σαρίκα και στον αρχιτέκτονα και ιστορικό του βιβλίου Κωσταντίνο Σπ. Στάικο. Παράλληλα, η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες για τα βραβεία «Γιάννη Βαρβέρη» και «Μένη Κουμανταρέα», που…

«Στη σιωπή» για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Επί Κολωνώ

Η παράσταση «Στη σιωπή» του Δημήτρη Λέντζου που στο πρώτο της ανέβασμα τη θεατρική σεζόν που πέρασε, αγαπήθηκε απ’ τους θεατές κι επαινέθηκε απ’ τους κριτικούς, επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά στη Σκηνή Black Box του Επί Κολωνώ από τις 22 Οκτωβρίου 2016.  Ένας πανέμορφος και λυτρωτικός μονόλογος, γραμμένος από τον σπουδαίο ποιητή Δημήτρη Λέντζο. Στη σκηνή κυριαρχεί η αγάπη. Η αφοσιωμένη και…

«Βορτιστικό Μανιφέστο»

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κοβάλτιο το «Βορτιστικό Μανιφέστο», σε μετάφραση του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου. Το «Βορτιστικό Μανιφέστο» δημοσιεύθηκε στο πρώτο τεύχος του περιοδικού «Blast» (1914) και συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά κείμενα του αγγλο-αμερικανικού μοντερνισμού. Δίνει σάρκα και οστά -τόσο από ρητορικής όσο και από τυπογραφικής άποψης- στη βίαιη εικονοκλασία του βορτικισμού (vorticism),…

«Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι»

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη, κυκλοφορεί το πεζογράφημα της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ με τίτλο «Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι». «Ήταν μια μέρα παράξενη. Μια μοναξιά με είχε τυλίξει σαν σύννεφο βαρύ. Στράφηκα στην ποίηση, όπως πάντα όταν δυσκολεύομαι στη ζωή. Αλλά κι εκείνη απουσίαζε. Αυτό το καταλαβαίνω, σκέφτηκα, αφού η νιότη είναι η κύρια πηγή της ποίησης κι ακολουθεί η έμπνευση που γεννιέται…

«Ο λαιμός του δήμιου»

29 και κάτι ποιήματα καθαρά, χωρίς ήλιο να μετοικούν σε μια αιώνια ζωή, μοιρασμένα, βαφτισμένα σε φιάλη χωροχρόνου, ειπωμένα σε άλαλα τηλεφωνήματα, ψιθυρισμένα σε εύθραυστους ύπνους, ακουμπισμένα σε νερό και λάσπη πάντα με συντροφιά τη μοναξιά του κόσμου στην πρώιμη καλοκαιρινή θολούρα. Μια απολογία στο φως που δεν καίει, στην κραυγή του ψυγείου και στη θεά τύχη που θα ‘ναι πάντα μια τρύπα στο…

«Στροφορμή» του Λουκά Λιάκου

Η «Στροφορμή» είναι σύνθεση λόγου και αντανακλαστική εκδήλωση ανεξαρτησίας. Είναι η πολυτέλεια εκείνης της βόλτας στα ιδιωτικά μυστικά που σαρώνονται με χειρονομίες ενθουσιασμού και αδιαφορίας. Είναι μια ακόμα δυνατότητα να μιλήσουμε αποδυναμωμένοι από την εξορία του μοντέρνου κόσμου. ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΦΙΛΙ Το πεπρωμένο εδώ κυλά, εκεί. Σ’ ακούει. Σ’  α κ ο ύ ω   Είμαι ένα καλό φιλί που πια δεν…
Διαφήμιση
Στείλε το άρθρο σου

transparent

transparent