tempo.gr

TEMPO.GR - Τέχνες, Πολιτική, Media, Στοίχημα, Forum, Gossip, Celebrities

Οι πιο παράξενοι νόμοι του κόσμου

Οι πιο παράξενοι νόμοι του κόσμου

( 12 Ψήφοι )
Γράφει ο/η Πέτρος Τσεγγενές | Τρίτη, 11.12.07 13:17

lawsbig.jpgΗ εφημερίδα Times δημοσίευσε 25 από τους πιο σκληρούς και...γελοίους νόμους διαφορετικών κρατών του πλανήτη. Δράττοντας την ευκαιρία σας παρουσιάζουμε μετά από δική μας έρευνα ακόμα πιο...τρελούς νόμους σε όλο τον πλανήτη.

Ιδιαιτερότητες των εθνικών νομοθεσιών

Με την βοήθεια των περίεργων νόμων μπορεί να καταλάβει κανείς τις παραδόσεις και τις ιδιαιτερότητες ενός έθνους. Στο παρόν πλαίσιο ένας κανόνας του νόμου είναι το ίδιο το φρούτο του πολιτισμού όπως τα φιλμ, τα βιβλία ή οι ζωγραφικοί πίνακες. Σε έναν «καθρέφτη των νόμων» οι Αυστραλοί παρουσιάστηκαν ως πολύ αφελείς άνθρωποι: Στην Αυστραλία υπάρχει ένας νόμος που απαγορεύει στους ανθρώπους να περπατάνε στον δρόμο φορώντας μαύρα ρούχα, μπότες από δέρμα ή έχοντας μαύρο γυαλιστικό παπουτσιών...στο πρόσωπο (;;;) επειδή όλα αυτά συνθέτουν την αμφίεση ενός ληστή το βράδυ.

Οι κάτοικοι της Ελβετίας έχουν μια πολύ σεβάσμια στάση όσον αφορά την ηρεμία των ανθρώπων που τους περιβάλλουν. Ακριβώς σε αυτή την χώρα οι νομοθέτες σκέφτηκαν τον φοβερό νόμο που απαγορεύει να ρίχνει νερό κάποιος στην τουαλέτα από τις 10μ.μ. έτσι ώστε να μην ενοχλεί τους γείτονες. Εντούτοις, η σύγχρονη ελβετική υγειονομική εφαρμοσμένη μηχανική καθιστά σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία αυτού του νόμου. Τα καζανάκια των τουαλετών παράγονται με μια υψηλή ακουστική μόνωση και, εκτός αυτού, κατασκευάζονται με έναν τρόπο με τον οποίο το νερό διατρέχει χωρίς θόρυβο κάτω από τους ειδικούς σωλήνες.

Η πόλη-κράτος της Σιγκαπούρης είναι πολύ γνωστή παγκοσμίως για την καθαριότητα της και την απίστευτη σκληρότητα των νόμων σε όποιον προσπαθήσει να την βρωμίσει. Για παράδειγμα όποιος πετάξει σκουπίδια στον δρόμο καλείται να πληρώσει 600 δολάρια επιτόπου. Επίσης επί 12 χρόνια απαγορεύονταν η πώληση τσίχλας για τον λόγο ότι οι χούλιγκαν των δρόμων την κολλούσαν όπου έβρισκαν. Αυτό έπαψε να ισχύει από το 2004 όταν εμφανίστηκαν και πάλι τσίχλες αλλά μόνο στα φαρμακεία.

Στην Αφρικανική χώρα Σουαζιλάνδη πρόσφατα θεσπίστηκε νόμος που απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν εσώρουχα. Αυτό αποφασίστηκε από τον τοπικό μονάρχη ο οποίος θέλει να επιστρέψει στις παραδόσεις της χώρας σύμφωνα με τις οποίες τα σύγχρονα εσώρουχα δεν ανήκουν στην παράδοση των γυναικών της Σουαζιλάνδης. Η τιμωρία σε περίπτωση παράβασης του νόμου είναι αρκετά ντροπιαστική: Οι στρατιώτες σκίζουν τα ρούχα της γυναίκας και τα κόβουν μπροστά της σε κομματάκια. Το φοβερό είναι πως θα μπορούν να βλέπουν αν μια γυναίκα φοράει εσώρουχα οι στρατιώτες; Κι αυτό γιατί επίσης πρόσφατα θεσπίστηκε νόμος που υποχρεώνει τις γυναίκες της χώρας άνω των 10 ετών να φορούν φούστες με μήκος από το γόνατο και κάτω.

Προσβάλλοντας την αυτού μεγαλειότης

Στην Ταϊλάνδη απαγορεύεται δια νόμου να πατάει κάποιος χρήματα. Με την πρώτη ματιά το μέτρο είναι απολύτως άχρηστο αλλά αν κοιτάξει κάποιος τις λεπτομέρειες θα καταλάβει γιατί συμβαίνει αυτό. Αυτό συμβαίνει γιατί όλα τα χαρτονομίσματα και τα νομίσματα όλων των τραπεζών της χώρας έχουν το πορτραίτο του βασιλιά της Ταϊλάνδης. Όποιος πατήσει στο πρόσωπο του σημαίνει ότι δεν τον σέβεται και τιμωρείται με φυλάκιση.

Στην Γαλλία είναι παράνομο να ονομάσει κάποιος ένα γουρούνι με το όνομα Ναπολέων. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι πρέπει να απαγορευθεί σε όλη την χώρα η κυκλοφορία του βιβλίου του Ζορζ Ορουάλ «Η φάρμα» επειδή ένας από τους πρωταγωνιστικούς ήρωες του βιβλίου που είναι ένα γουρούνι έχει το όνομα Ναπολέων.

Αναβιώσεις του παρελθόντος

Πολλοί από τους περίεργους νόμους δεν είναι τίποτα άλλο από αναβίωση του παρελθόντος, πολλές φορές μάλιστα οι δοξασίες χάνονται μέσα στους αιώνες. Τις πιο πολλές φορές τέτοιους νόμους συναντάμε στις ΗΠΑ και στην Μεγάλη Βρετανία όπου η νομοθεσία δεν έχει αλλάξει για πάρα πολλά χρόνια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μάλιστα υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που μάχονται για την κατάργηση αυτών των «ανόητων» νόμων. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι και η ευκολότερη όλων κι αυτό γιατί ένας «ανόητος» νόμος που δεν εφαρμόζεται πλέον πρώτα πρέπει να βρεθεί και μετά πρέπει να ελεγχθεί εάν καταργήθηκε ήδη. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Βρετανικό νόμο που δημοσίευσαν οι Times ο οποίος τονίζει ότι όλοι οι άνδρες πάνω από 14 χρονών πρέπει να εξασκούνται στην τοξοβολία (;;) τουλάχιστον για 2 ώρες την ημέρα. Αυτός ο νόμος θεσπίστηκε τον 14ο αιώνα όταν βασιλιάς της χώρας ήταν ο Εδουάρδος ο 3ος ο οποίος ήταν φανατικός παίκτης ενός παιχνιδιού με μπάλα το όποιο είναι πρόγονος του σημερινού ποδοσφαίρου. Ποδόσφαιρο τελικά μπορούσε να παίξει κάποιος ελεύθερα από το 1603. Από την υποχρεωτική εξάσκηση στην τοξοβολία οι Βρετανοί απαλλάχθηκαν τελικά το 1863 κατά την διάρκεια που κυβερνούσε το κράτος η βασίλισσα Βικτώρια. Οι Times επίσης αναφέρουν έναν νόμο που επιτρέπει στους πολίτες ελεύθερα να περνούν την γέφυρα του Λονδίνου έχοντας μαζί τους ένα κοπάδι προβάτων. Επίσης τους επιτρέπεται να κάνουν περίπατο μαζί με τις πάπιες τους στην περιοχή Cheapside. Στο Λονδίνο απαγορεύεται κάποιος που έχει...πανούκλα να σταματήσει ταξί. Επίσης απαγορεύεται σε δύο άνδρες να κάνουν...σεξ αν στο σπίτι υπάρχει και τρίτο πρόσωπο. Ο τελευταίος νόμος εφαρμόστηκε στο τέλος του 16ου αιώνα για να καταπολεμηθούν οι οίκοι ανοχής ομοφυλόφιλων που εμφανίστηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αγγλίας.

Προσωπική ζωή και δημόσια ηθική

Στο Μπαχρέϊν ένας άνδρας γιατρός και συγκεκριμένα γυναικολόγος νομιμοποιείται να εξετάζει τα γεννητικά όργανα μια γυναίκας αλλά όχι κατευθείαν σε αυτά κατά την διάρκεια της εξέτασης. Το μόνο που μπορεί να δει είναι την αντανάκλαση τους σε ένα καθρέπτη. Σε πολλά μουσουλμανικά κράτη επιτρέπεται δια νόμου να κάνει κάποιος σεξ με ζώα αλλά μόνο με...θηλυκά!!! Στον Λίβανο η σεξουαλική σχέση με ένα αρσενικό ζώο τιμωρείται με θανατική ποινή. Στην Ινδονησία η αυτοϊκανοποίηση τιμωρείται με αποκεφαλισμό.

Στην Πολιτεία της Φλόριδα των ΗΠΑ σεξ επιτρέπεται να κάνει κάποιος μόνο στην λεγόμενη «ιεραποστολική» στάση ενώ κατά την διάρκεια της επαφής απαγορεύεται να φιλήσει τα στήθη της γυναίκας. Στην Μασσαχουσέτη απαγορεύεται να κάνει σεξ ως...αναβάτης.

Στην Ιταλία επίσης άνδρας που φοράει φούστα μπορεί να συλληφθεί. Είναι πολύ λογικό ότι ο νόμος μιλάει για περιπτώσεις γκέϊ αλλά τι γίνεται με τους Σκωτσέζους που επισκέπτονται την Ιταλία;

Στο Οχάιο των ΗΠΑ οι γυναίκες απαγορεύεται να φορούν λουστραρισμένα παπούτσια γιατί θεωρείται ότι το συγκεκριμένο υπόδημα μπορεί να δημιουργήσει αντανάκλαση του εσώρουχου. Στην Αϊοβα των ΗΠΑ και πάλι είναι παράνομο ένα φιλί να διαρκεί πάνω από 5 λεπτά. Επίσης στην πολιτεία της Φλόριδα οι μη παντρεμένες γυναίκες που πέφτουν με αλεξίπτωτο την Κυριακή αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης.

Τα κορυφαία των…κορυφαίων!

Στην Αλαμπάμα είναι παράνομο κάποιος να έχει δεμένα τα μάτια του όταν οδηγεί όχημα ενώ επίσης είναι αντίθετα στους νόμους να δίνει κάποιος αλκοόλ σε ψάρι. Στην πόλη Μπούλντερ του Κολοράντο είναι παράνομο να σκοτώσει κάποιος πουλί μέσα στα όρια της πόλης. Επίσης στην ίδια πόλη είναι παράνομο να έχει κάποιος σπίτι κατοικίδιο ζώο και όποιος διατηρεί κάτι τέτοιο αποκαλείται υπηρέτης ζώου κάτι που είναι άκρως υποτιμητικό. Στο Βέρμοντ οι παντρεμένες γυναίκες πρέπει να παίρνουν γραπτή άδεια από τους συζύγους τους για να τοποθετούν στο στόμα τους ψεύτικη οδοντοστοιχία.

Το κεφάλι κάθε νεκρής φάλαινας που θα βρεθεί στα Βρετανικά παράλια ανήκει δια νόμου στον βασιλιά. Η ουρά από την άλλη ανήκει στην βασίλισσα στην περίπτωση που θα χρειαστεί τα κόκκαλα της για τον κορσέ της…(;;;)

Νόμος που μπορεί να χαρακτηριστικά βλακώδης και περίεργος επίσης μπορεί να συναντήσει κανείς και σε χώρες που ήταν πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες. Για παράδειγμα στην Λευκορωσία οι οδηγοί στο κιβώτιο πρώτων βοηθειών πρέπει να έχουν μέσα τουλάχιστον και 3 προφυλακτικά…Για την απουσία των συγκεκριμένων προφυλακτικών πλήρωναν πρόστιμο όχι μόνο οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες και οι ιερωμένοι!!! Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2007 οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν καταργήσει αυτό τον απίστευτο νόμο.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το tempo.gr παρακαλεί του φίλους αναγνώστες του να γράφουν με ελληνικούς και όχι με λατινικούς χαρακτήρες (greeklish), όπως επίσης να αποφεύγουν και την υπερβολική χρήση κεφαλαίων γραμμάτων. Ο χώρος των σχολίων προσφέρεται σε όλους για να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, χωρίς καμία λογοκρισία από την πλευρά των Διαχειριστών, αρκεί η διατύπωση να βρίσκεται πάντοτε σε κόσμια πλαίσια. Επισημαίνεται ότι όσα σχόλια είναι συκοφαντικά, προσβλητικά, υβριστικά ή περιέχουν προσωπικά δεδομένα, συνδέσμους προς πορνογραφικό υλικό ή κάθε είδους άσεμνο και απαγορευμένο περιεχόμενο, θα διαγράφονται αυτομάτως.


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Περισσότερα Θέματα:

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη στη Δήλο

Μια ξεχωριστή συναυλία θα απολαύσουν όσοι τυχεροί βρεθούν στη Μύκονο και στα γύρω νησιά στις 22 Αυγούστου. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα ερμηνεύσει στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου τραγούδια επιλεγμένα ειδικά γι’ αυτόν τον μοναδικό τόπο. Το πρόγραμμα της συναυλίας έχει τίτλο «Δεύτερη Ζωή» και αποτελείται από μελοποιημένα ποιήματα ελλήνων ποιητών, από το προσωπικό ρεπερτόριο της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.…

«Ο γέρος και η θάλασσα» του Χέμινγουεϊ σε ένα εντυπωσιακό animation φιλμ

Βασισμένη στη πασίγνωστη νουβέλα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Ο γέρος και η θάλασσα» (1952), η ομότιτλη ταινία μικρού μήκους του Αλεξάντερ Πετρόφ εξακολουθεί να εντυπωσιάζει στο πέρασμα των ετών. Το animation φιλμ, παραγωγής του 1999, δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στο Μόντρεαλ με τη χρηματοδότηση καναδικών, ρωσικών και ιαπωνικών εταιρειών και διήρκησε δυόμιση χρόνια. Το 2000 κέρδισε το όσκαρ καλύτερου…

«Aυτό που εγώ ονομάζω λήθη» του Λωράν Μωβινιέ στο Κ.Ε.Τ.

Το έργο του πολυβραβευμένου Γάλλου συγγραφέα Λωράν Μωβινιέ με τίτλο «Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη» παρουσιάζει το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων από τις 3 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή. Η μετάφραση είναι του Σπύρου Γιανναρά (εκδόσεις Άγρα), η σκηνοθεσία της Άσπας Τομπούλη και η ερμηνεία του Νίκου Νίκα. Το έργο και ο συγγραφέας παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε θεατρική μορφή, με την…

«Ποιος το λέει αυτό που λες;» στο θέατρο Άβατον

Η Εταιρεία Θεάτρου Rondade παρουσιάζει σε συνεργασία με την ομάδα Gum Art και το θέατρο Άβατον το έργο «Ποιος το λέει αυτό που λες;», με την πρεμιέρα να έχει προγραμματιστεί για τις 2 Οκτωβρίου. Ένας μεγάλος μάγος που απαρνιέται τα μαγικά του. Μια βοηθός μάγου που κυνηγάει το μεγάλο της όνειρο. Μια ακροβάτης που δεν έχει καμία ισορροπία .Ένας θηριοδαμαστής που φοβάται το λιοντάρι του. Τέσσερις…

«Η Νοσταλγός» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο θέατρο Αλκμήνη

Τη θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος «Η Νοσταλγός» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη παρουσιάζουν ο Θίασος Λώτινος Ήλιος και η σκηνοθέτις Άννα Παπαμάρκου στο Θέατρο Αλκμήνη από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και για 18 μόνο παραστάσεις. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της παράστασης βρίσκεται η καταξιωμένη ηθοποιός Αριέττα Μουτούση, που πλαισιώνεται από δυο νέους και ταλαντούχους ηθοποιούς, τη Μαρία Λογοθέτη…

Οι 10 ταινίες με το πιο ανατρεπτικό φινάλε

Δέκα αξέχαστες κινηματογραφικές ταινίες, που το τέλος τους έχει συγκλονίσει και έχει συζητηθεί παγκοσμίως, μάς θυμίζει η ξένη ιστοσελίδα WatchMojo.com. Στο βίντεο που ακολουθεί μνημονεύεται το φινάλε των εν λόγω ταινιών, οπότε, σε περίπτωση που δεν έχετε δει κάποιες από αυτές και σκοπεύετε να το πράξετε, σας συμβουλεύουμε να μην προχωρήσετε στην προβολή του! Οι ταινίες είναι οι εξής: 1. Ο…
Διαφήμιση

transparent

transparent