3 λόγοι που οι Έλληνες αγαπούν να παίρνουν μάτι

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (3 Ψήφοι)

3 λόγοι που οι Έλληνες αγαπούν να παίρνουν μάτι

Το μάτι δεν είναι ντροπή. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται πολλοί -ανάμεσά τους και ειδικοί του σεξ- όταν διερωτώνται για την αυξανόμενη δημοφιλία των βίντεο και των ιστοσελίδων που προάγουν το συγκεκριμένο σεξουαλικό ερέθισμα.

Προσοχή όμως... δε μιλάμε για το μάτι με τη σκληροπυρηνική έννοια του όρου. Το «μάτι» δηλαδή πού γίνεται το βράδυ σε σκοτεινές και απομονωμένες περιοχές, όπου πολλά ζευγάρια καταφεύγουν για να κάνουν κάτι μακριά από ενοχλητικές παρατηρήσεις. Ούτε το «μάτι» που γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση εκείνων των οποίων τις πράξεις παρακολουθούμε.

Αναφερόμαστε στο μάτι με την παραδοσιακή έννοια του Peeping Tom. Αυτού δηλαδή που στην Ελλάδα ίσως είναι γνωστό και ως «σύνδρομο της κλειδαρότρυπας». Της αρχέγονης τάσης του ανθρώπου να παρατηρεί και να ιντριγκάρεται κοιτώντας άλλους να κάνουν κάτι που -αν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φυσιολογίας -σε πολλές κοινωνίες δεν είθισται να πραγματοποιείται υπό το βλέμμα γνωστών και αγνώστων.

Εναλλακτικά μπορούμε να αναφερθούμε στο μάτι με τον ορισμό όπως αυτός παρουσιάζεται κατά τα τελευταία 15 χρόνια. Και περιλαμβάνει άτομα που είτε βιντεοσκοπούν τις περιπτύξεις τους για να τις ανεβάζουν σε μεγάλα site σεξ (όπως για παράδειγμα το Pornhub και το theporndude.com), ώστε να τους δουν διάφοροι «ενδιαφερόμενοι», είτε επιτρέπουν τη θέαση σε real time σε κάποια από τις ιστοσελίδες που ειδικεύονται σε αυτό.

Μάλιστα τα λεξικά και οι κώδικες των σεξολόγων αναγκάζονται να ξαναγράψουν και να αναθεωρήσουν τις παραδοσιακές θεωρίες για το μάτι μετά από αυτές τις εξελίξεις, καθώς πλέον απευθυνόμαστε σε μια γενιά που αντιλαμβάνεται το σεξ εντελώς διαφορετικά από ότι το αντιλαμβανόμασταν στις δεκαετίες που μας πέρασαν. Οι σημερινές γενιές το έχουν απομυθοποιήσει, το έχουν απελευθερώσει στο μυαλό τους και έχουν επιτρέψει σε αυτούς που τους αρέσει να βλέπουν να μην κρύβονται άλλο.

Το «μάτι» στο σεξ με τη μοντέρνα έννοια

Παλαιότερα κάποιος που του άρεσε να παρακολουθεί άλλους κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης θα χαρακτηριζόταν σίγουρα ματάκιας. Και πολλές φορές θα είχε την αντιμετώπιση του ανώμαλου και του περιθωριακού. Πλέον όμως, με τη μεταστροφή των αξιών των δυτικών κοινωνιών και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, μας επιτρέπεται να διαχωρίζουμε μεταξύ αυτού που το κάνει καθαρά από μια μη-κανονική παρόρμηση (και που μπορεί να αποδειχτεί και επικίνδυνος για τα αντικείμενα της παρατήρησης) και αυτού που το πράττει εν γνώσει όσων κάνουν σεξ μπρος στα μάτια του.

Αυτός ο τελευταίος δεν έχει τη ρετσινιά του freak που έχει ο κρυμμένος πίσω από κάποιο δέντρο ή από κάποια κλειδαρότρυπα ή που έχει κρύψει κάπου μια κάμερα. Τουναντίον...θεωρείται κάποιος που απλά εκδηλώνει ανοιχτά τη συγκεκριμένη προτίμηση και η βιομηχανία του σεξ έχει φροντίσει να τον ικανοποιήσει όπως τόσους άλλους. Πώς; Μα φυσικά με τη λειτουργία χιλιάδων σελίδων στις οποίες ζευγάρια (ή μεγαλύτερα γκρουπ ανθρώπων) βγάζουν προς τα έξω την εικόνα από την κρεβατοκάμαρά τους.

Έτσι, εν έτει 2020 κανείς δε βρίσκει πλέον παράξενο ότι υπάρχουν ζευγάρια που κάνουν κανονικά σεξ ενώ ταυτόχρονα κάποιοι παρακολουθούν από την κάμερα. Και πως οι σελίδες που φιλοξενούν αυτά τα «θεάματα» γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς. Γι’ αυτό και όσοι το κάνουν, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες Έλληνες που ανεβάζουν τη συγκεκριμένη κατηγορία πολύ ψηλά στις προτιμήσεις στα σχετικά site, δε θεωρούνται πλέον περιθωριακοί.

Το φαινόμενο της «κλειδαρότρυπας», όπως αυτό ονομάζεται στην επιστήμη του σεξ, είναι γνωστό και έχει μελετηθεί από αρκετά παλιά. Παρακάτω θα δούμε τις επιστημονικές και όχι μόνο εξηγήσεις του φαινομένου και θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί οι Έλληνες είναι και αυτοί στους λαούς που αγαπούν ιδιαίτερα το να παίρνουν μάτι.

erotas_193013443.jpg

Τι λέει η επιστήμη

Ένα τόσο σημαντικό θέμα για την ανθρώπινη ψυχολογία και σεξουαλικότητα δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη την επιστήμη. Οι περισσότεροι μελετητές του φαινομένου συγκλίνουν στην άποψη πως η συγκεκριμένη συμπεριφορά εξηγείται εύκολα αν ανατρέξουμε στις ρίζες του είδους μας και στα πρώιμα στάδια των κοινωνιών που σχημάτισαν οι άνθρωποι.

Στα κείμενα και στα ευρήματα των αρχαιολόγων υπάρχουν μαρτυρίες από κοινωνικές δομές που αποδεικνύουν πως το σεξ δεν ήταν πάντα η κρυφή και πολύ προσωπική πράξη που θεωρείται στις μέρες μας. Το αντίθετο μάλιστα. Σε ορισμένες από αυτές τις ομάδες η σεξουαλική συνεύρεση ενός ζευγαριού (ή ακόμα και περισσοτέρων ανθρώπων) θεωρούνταν μία πράξη η οποία όχι μόνο δεν απέκλειε τους άλλους από τη θέασή της αλλά αντίθετα τους προσκαλούσε κιόλας να δουν και να συμμετέχουν. Σε κάποιες από αυτές μάλιστα έφτασε να θεωρείται και μέσο εξομάλυνσης των ανθρώπινων σχέσεων ή ακόμα και μέρος της τελετουργίας της γνωριμίας και του ζευγαρώματος.

Οι επιστήμονες που μελετούν ακριβώς αυτή τη συμπεριφορά θέλουν να σημειώσουμε πως η θεώρηση του σεξ ως κάτι απόκρυφο και κοινωνικά ή θρησκευτικά κατακριτέο είναι πιο πρόσφατη εξέλιξη στην ανθρώπινη ιστορία. Κάτι που έχει επιβληθεί από συγκεκριμένους φορείς (πχ εκκλησία, συντηρητικές κυβερνήσεις) για λόγους ίσως ελέγχου του πληθυσμού και της ανθρώπινης συμπεριφοράς και όχι γιατί η φύση μας το επέβαλε. Επόμενο είναι λοιπόν όσο απομακρυνόμαστε από τα συντηρητικά και παλαιωμένα πρότυπα, η εξοικείωσή μας με το να βλέπουμε και να μας βλέπουν να επιστρέφει στα παλαιότερα επίπεδα.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξαν (και εξακολουθούν να υπάρχουν) ομάδες και πληθυσμοί στους οποίους το σεξ μπροστά σε άλλους δεν θεωρήθηκε ποτέ ταμπού.

Ο ρόλος της μονογαμίας

Μία άλλη ενδιαφέρουσα επιστημονική άποψη είναι πως ο άνθρωπος δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία του είδους μονογαμικό ον. Και αυτό μπορεί να προσφέρει μια εξήγηση αντίστοιχη με εκείνη που εξετάσαμε στην προηγούμενη παράγραφο. Σαν όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά, έτσι και εμείς για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια είχαμε σαν κύριο συστατικό της επιβίωσης την πολυγαμία, έναν θεσμό βιολογικό που όμως σε πολλές κοινωνίες αντικαταστάθηκε για διάφορους λόγους από τη μονογαμία.

Οι επιστήμονες που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη υπόθεση θεωρούν πως το μάτι και η έμφυτη τάση του ανθρώπου στο να αρέσκεται να κοιτάει άλλους την ώρα του σεξ, εξηγείται από το γεγονός πως έτσι ως ένα βαθμό υποκαθιστά και αντικαθιστά τη δυνατότητα που είχε να κάνει σεξ με περισσότερους του ενός συντρόφου. Κοινώς λοιπόν, ο μοντέρνος άνθρωπος που δεν μπορεί να αγγίξει το ξένο λόγω των περίπλοκων κοινωνικών κανόνων, αναγκάζεται να καταφύγει στο μάτι για να υποκαταστήσει έτσι την τάση που έχει το είδος να «ζευγαρώνει» με παραπάνω από ένα άτομο.

Οι αναπόφευκτες συγκρίσεις που κάνουμε όταν κοιτάμε τους άλλους

Και αν οι παραπάνω λόγοι έχουν να κάνουν με τα βαθύτερα αίτια της ανθρώπινης φύσης και τη μελέτη των συμπεριφορών του είδους μας σε σχέση με τα υπόλοιπα θηλαστικά του πλανήτη, υπάρχει και μία πιο απλοϊκή προσέγγιση που δεν κοιτάει τόσο πολύ τα κοινωνικά και ανθρωπολογικά αίτια αλλά τα ψυχολογικά. Και ειδικότερα τη ματαιοδοξία και την περιέργεια που έχει ο άνθρωπος για να δει τι γίνεται στην κρεβατοκάμαρα των άλλων.

Η αρκετά πιο επιφανειακή αυτή εξήγηση έχει αρκετούς οπαδούς δεδομένου πως σε όρους ψυχολογίας και ματαιοδοξίας ο άνθρωπος θέλει πάντα να συγκρίνει πράγματα και καταστάσεις. Η διάρκεια και το «μέγεθος» είναι το κύριο αντικείμενο της περιέργειας για τον άνδρα, που ως αρσενικό ψάχνει πάντα την αυτο-επιβεβαίωση. Και τι καλύτερο από το να παρακολουθεί άλλους που δεν μπορούν να τον «συναγωνιστούν» σε αυτόν τον τομέα;

Για τη γυναίκα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Για εκείνες η περιέργεια οφείλεται κυρίως στους όρους της ικανοποίησης που δέχονται τα άλλα θηλυκά γύρω της. Αλλά και ως πιο «περίεργες» οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διαφορετικότητα στη διαδικασία που μπορεί να τις ωθήσει να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα που πιθανόν να τους αρέσουν.

3 λόγοι που οι Έλληνες αγαπούν να παίρνουν μάτι

Οι άλλοι παράγοντες που συχνά αγνοούμε

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως ο Έλληνας του 2020 είναι πιο ματάκιας από ποτέ; Έχετε αναλογιστεί πως ενώ για πολλές δεκαετίες η έννοια του ματάκια είχε ταυτιστεί με την έννοια του περιθωριακού, πλέον όλοι μας είμαστε λίγο πολύ ματάκηδες του διαδικτύου και της διπλανής πόρτας;

Ο ρόλος της τεχνολογίας

Η τεχνολογία έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης σε αυτό. Το ίντερνετ έφερε στις οθόνες των υπολογιστών και των κινητών μας τις «κλειδαρότρυπες» ολόκληρου του κόσμου. Ο Έλληνας της εποχής μας μπορεί να αναζητήσει την παρακολούθηση εκατομμυρίων ανθρώπων που κάνουν σεξ μέσω ενός από τα άπειρα κανάλια και site που εστιάζουν σε αυτό το είδος ικανοποίησης. Τι και αν οι Έλληνες οι ίδιοι δεν είναι οι πιο άνετοι στο να τους βλέπουν την ώρα της πράξης; Άπειρα ζευγάρια από την Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική είναι κάθε στιγμή διαθέσιμα για να τα πάρει κανείς μάτι μέσω της συσκευής του.

Και σαν να μην έφτανε η επανάσταση του ίντερνετ (που με τις κορυφαίες ταχύτητες εξασφαλίζει κορυφαία ποιότητα ήχου και εικόνας σε όλους ανεξαρτήτως τοποθεσίας), η ραγδαία ανάπτυξη των smartphones και των tablets επιτρέπει σε ολοένα και περισσότερους από εμάς να διαθέτουμε ό,τι χρειαζόμαστε όχι μόνο για να παρακολουθούμε οι ίδιοι αλλά και για να προβάλουμε τους εαυτούς μας την ώρα του σεξ. Τόσο απλά, με το πάτημα του κουμπιού ενός κινητού, εκατομμύρια μάτια από όλο τον κόσμο μπορούν αν δουν τις πιο ιδιαίτερες στιγμές μας.

Οι σταρ του Hollywood πιο «άτακτοι» από ποτέ

Η Πάμελα Άντερσον το 1997 έκανε την αρχή. Ήταν αυτή που με το περίφημο sextape της απενεχοποίησε τις ματιές του κόσμου στο κρεβάτι των άλλων, διασήμων ή όχι. Στα χνάρια της έκτοτε βάδισαν μεγάλα ονόματα του χώρου όπως η Kim Kardashian, ο Colin Farrell, η Πάρις Χίλτον αλλά και πολλοί εγχώριοι σταρ. Βλέποντας όλους αυτούς να μη φοβούνται να βγάλουν τα άπλυτά τους στη φόρα, πολλοί από μας συνειδητοποίησαν πιο εύκολα αυτό που δε λέμε ανοιχτά ο ένας στον άλλον: ότι δηλαδή… λίγο μάτι δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.