Γνωρίζετε την προέλευση της χειραψίας;

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (6 Ψήφοι)

Γνωρίζετε την προέλευση της χειραψίας;

Είναι μερικά πράγματα στη ζωή που τα έχουμε μάθει από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας και ενεργούμε συνήθως μηχανικά χωρίς να σκεφτόμαστε καθόλου πώς και από που ξεκίνησαν αυτές οι συνήθειες. Για παράδειγμα, συχνά-πυκνά κάνουμε χειραψίες στις κοινωνικές συναναστροφές μας, αλλά είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε αναρωτηθεί ποτέ για την προέλευσή τους.

Σχετικά με τις ρίζες της χειραψίας, λοιπόν, κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την εποχή των ιπποτών, συμβολίζοντας την ειρηνική διάθεση. Στον αντίποδα, αρχαία κείμενα και αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η χειραψία γινόταν και στην αρχαία Ελλάδα πολλούς αιώνες πριν και συγκεκριμένα από τον 5ο αιώνα π.Χ.

Όπως και να 'χει, το πιο πιθανό είναι ότι η χειραψία καθιερώθηκε τον μεσαίωνα, μια περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι είχαν πολύ συχνά κρυμμένα όπλα στα χέρια τους. Η χειραψία αποτελούσε τότε τον τρόπο για να δείξει κάποιος σε αυτόν που είχε απέναντί του ότι δεν φέρει όπλο και ταυτόχρονα να βεβαιωθεί ότι και ο άλλος δεν οπλοφορεί.

Αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που η χειραψία γινόταν με το δεξί χέρι, καθώς στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι -ως δεξιόχειρες- κρατούσαν τα όπλα τους με αυτό το χέρι. Σιγά-σιγά, η εν λόγω συνήθεια έλαβε χαρακτήρα ευγένειας και άρχισε να χρησιμοποιείται σε περισσότερες περιστάσεις, ενώ με τον καιρό εξελίχθηκε σε ευγενικό χαιρετισμό, πράγμα που ισχύει μέχρι σήμερα.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.