Ποια πρόσωπα απεικονίζονται στις φιγούρες της τράπουλας;

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (21 Ψήφοι)

Ποια πρόσωπα απεικονίζονται στις φιγούρες της τράπουλας;

Οι παραλλαγές της τράπουλας που έχουν εμφανιστεί στο πέρασμα του χρόνου είναι αρκετές, ωστόσο η εκδοχή που επικράτησε ήταν η γαλλική. Οι ρίζες της βρίσκονται στη Γαλλία του 16ου αιώνα και γι’ αυτό το λόγο οι φιγούρες φορούν ενδυμασίες της εποχής.

Από εκεί και πέρα, αρκετοί από εσάς είναι πιθανό να μην το γνωρίζετε, αλλά οι φιγούρες στα τραπουλόχαρτα δεν είναι καθόλου τυχαίες, αφού σε αυτά απεικονίζονται συγκεκριμένα πρόσωπα της ιστορίας και μυθολογίας. 

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις μορφές που αντικρύζουμε, ο ρήγας κούπα είναι ο Καρλομάγνος, ο ρήγας καρό είναι ο Ιούλιος Καίσαρας, ο ρήγας σπαθί είναι ο Μέγας Αλέξανδρος και ο ρήγας μπαστούνι είναι ο Δαβίδ.

Παράλληλα, οι τέσσερις ντάμες είναι η Παλλάδα Αθηνά (ντάμα μπαστούνι), η Ιουδήθ (η Εβραία που σκότωσε τον Ολοφέρνη), η Αρζίν (πρόκειται μάλλον για αναγραμματισμός του regina, που σημαίνει βασίλισσα) και τέλος η σύζυγος του Ιακώβ, Ραχήλ.

Όσο για τους τέσσερις βαλέδες, αυτοί είναι ο Έκτορας (βαλές καρό), ο Λάνσελοτ, ο Οζιέ και ο Λαϊρ.

Να σημειωθεί ότι η παλαιότερη ελληνική τράπουλα είναι αυτή του 1822, στην οποία οι τέσσερις ρηγάδες έχουν τις μορφές του Αλέξανδρου Υψηλάντη, του Οδυσσέα Ανδρούτσου, του Γεωργάκη Ολύμπιου και του Γεωργίου Καντακουζηνού.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.