Αφιέρωμα στον Φεντερίκο Φελίνι από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (5 Ψήφοι)

Αφιέρωμα στον Φεντερίκο Φελίνι από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο Ιταλό σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι θα παρουσιάσουν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτοβουλίας Tempo Forte και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Λούτσε Τσινετσιτά, προκειμένου να τον τιμήσουν με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Από τις 11 έως τις 19 Οκτωβρίου, θα προβληθούν στη μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης 17 εμβληματικές ταινίες του Ιταλού δημιουργού, μεταξύ των οποίων θα βρίσκονται τα φιλμ «8 1/2», «Γλυκιά Ζωή», ”La Strada”, «Νύχτες της Καμπίρια», ”Roma”, «Σατυρικόν», ”Amarcord”, «Πρόβα Ορχήστρας», «Ο Λευκός Σεϊχης» και ”I Vitelloni”.

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο, θα απολαύσουμε ξανά μεγάλες Ιταλίδες σταρ, όπως οι Κλαούντια Καρντινάλε, Άννα Μανιάνι και Τζουλιέτα Μασίνα. Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και η αξέχαστη Ανίτα Έκμπεργκ με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι στη διάσημη σκηνή της Φοντάνα ντι Τρέβι από το Ντόλτσε Βίτα -την θρυλική ταινία του μαέστρο, από την οποία προέκυψε ο όρος «παπαράτσι» χάρη στο παρατσούκλι ενός σκανδαλοθήρα φωτογράφου που ακολουθεί τον πρωταγωνιστή.

Ντόλτσε Βίτα

Το πρόγραμμα συμπληρώνει το ντοκιμαντέρ Fellinopolis που θα προβληθεί στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης online.tainiothiki.gr.

Τις ταινίες θα προλογίσουν εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Την πρώτη μέρα του αφιερώματος (Δευτέρα 11 Οκτωβρίου), θα πραγματοποιηθεί προβολή του μνημειώδους «8 1/2» (1963), που αποτελεί ένα αυτοαναφορικό αριστούργημα του Φελίνι, με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι να ενσαρκώνει το άλτερ έγκο του σκηνοθέτη, εκφράζοντας την βαθιά αγωνία του καλλιτέχνη.

Θα προλογίσουν η Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Patrizia Falcinelli (Πατρίτσια Φαλτσινέλλι), η πρόεδρος της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού, και ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης.

8 1/2

Όπως σημειώνει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, «με την επιλογή 17 ταινιών, από την πρώτη του,Φώτα του βαριετέ (1950) μέχρι την τελευταία του, Η φωνή του φεγγαριού, όσες και όσοι αγαπάμε το σινεμά θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον ονειρικό και μοναδικό κόσμο του Φελίνι. Στη Ρόμα (1972), αυτή την απόλυτη ενορχήστρωση των διαδοχικών εισόδων τόσο σε πραγματικές όσο και ονειρικές τοποθεσίες, σκηνοθετεί μια συνάντηση με την Άννα Μανιάνι, που χωρίς να σταθεί να του μιλήσει, μπαίνει βιαστικά στο σπίτι και του φωνάζει «Φεντερίκο ψεύτη».

Αυτή η ειρωνική ατάκα- από την γυναίκα σύμβολο του νεορεαλισμού -σημαδεύει την αυτοειρωνία με την οποία αντιμετώπιζε τον εαυτό του. Παιγνιώδης, στοχαστικός και εκρηκτικά δημιουργικός, μας οδήγησε από την καταγραφή μιας φτωχικής Ιταλίας που μόλις έκλεινε τις πληγές της, στην εκρηκτική ανάπτυξη της δεκαετίας του ‘60, μιας ανάπτυξης που μέσα από το πικρό βλέμμα του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι σηματοδοτούσε απανωτά αδιέξοδα. Ο Φελίνι όμως δεν έκανε κοινωνικό ρεαλισμό, και ας είχε πάντα την αίσθηση του περίγυρου, αλλά με μια λοξή ματιά μας οδηγούσε σε ονειρικούς κόσμους και μας έκανε να στοχαστούμε πάνω την ανθρώπινη μοίρα».

Νύχτες της Καμπίρια

Οι υπόλοιπες ταινίες του αφιερώματος, κατά σειρά προβολής, είναι οι εξής: 1. ΝΥΧΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΜΠΙΡΙΑ - Le notti di Cabiria και INTERVISTA (12/10), 2. Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ - La voce della luna και ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΚΟΣΜΟΥ - Il bidone (13/10), 3. Η ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ - Giulietta degli spiriti και ΟΙ ΚΛΟΟΥΝ (14/10), 4. Ι VITELLONI και ΑΜΑRCΟRD (15/10), 5. ROMA και ΦΕΛΛΙΝΙ ΣΑΤΥΡΙΚΟΝ - Fellini Satyricon (16/10), 6. ΓΛΥΚΙΑ ΖΩΗ - La dolce vita και ΠΡΟΒΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ - Prova d'orchestra (17/10), 7. ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΦΕΥΓΕΙ - E la nave va και O ΛEYKOΣ ΣEΪXHΣ - Lo sceicco bianco (18/10), 8. LA STRADA και ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΟΥ ΒΑΡΙΕΤΕ - Luci del varietà (19/10).

INFO

Εισιτήρια: 5 ευρώ
Πακέτο 5 ταινιών: 10 ευρώ
Πακέτο 10 ταινιών: 30 ευρώ

Αφιέρωμα στον Φεντερίκο Φελίνι από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.