Ατομική έκθεση: «42 μίλια δρόμος» της Ειρήνης Παγώνη-Λούτη

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (3 Ψήφοι)

Ατομική έκθεση: «42 μίλια δρόμος» της Ειρήνης Παγώνη-Λούτη

Την ατομική έκθεση της βραβευμένης εικαστικού Ειρήνης Παγώνη-Λούτη με θέμα «42 μίλια δρόμος» θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το φιλότεχνο κοινό στο Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας ΣΥΝ μέχρι την Τρίτη 31 Οκτωβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Συμπληρώνοντας 42 χρόνια, ως ιδέα και ως χώρος, το Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας ΣΥΝ αποτελεί την έμπνευση για τη δημιουργία μιας έκθεσης εντός του, χαρακτηρισμένης από την αισθητική αντίληψη, τα υλικά και τις φόρμες της εικαστικού Ειρήνης Παγώνη-Λούτη.

«Το Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας ΣΥΝ είναι μια ιδέα που ξεκίνησε το 1975, αμέσως μετά την μεταπολίτευση, από  τον ζωγράφο και δάσκαλο Θεόδωρο Πάντο, και μερικούς  ονειροπόλους εικαστικούς καλλιτέχνες, όχι μόνο σαν χώρος Τέχνης, αλλά και σαν εστία εκπαίδευσης και διακίνησης ιδεών και ιδεωδών, ελευθερίας, ήθους και δημιουργίας», επισημαίνει η εικαστικός και συνεχίζει:

«Έγινα κομμάτι αυτής της Ιδέας, στις αρχές της δεκαετίας το 80, τότε που η επαναστατικότητα και η βεβαιότητά μας θεωρούσε δεδομένο ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο.  Η Τέχνη, όπως και κάθε μορφή Γνώσης και έκφρασης του βίου μας είναι και οφείλει να είναι Πολιτική Πράξη. Εκείνα τα χρόνια ήταν πραγματικά πολύ δημιουργικά, όλα ήσαν καινούργια, όλα ήσαν έκπληξη, όλα ήσαν όμορφα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αισθητική είναι η ύψιστη Ηθική.

Πέρασαν 30 ολόκληρα χρόνια από  τότε. Εργάστηκα και ταξίδεψα σε άλλους προορισμούς, η ιδεολογία και η αντίληψη για την Εικαστική μου δημιουργία και την ζωή από εκείνα τα χρόνια, ζωντανή και παρούσα σε κάθε μου βήμα.  Η επιστροφή μου σε αυτόν τον τόπο του Συν από τον περασμένο χειμώνα, δεν έχει να κάνει καθόλου με νοσταλγία ή ρομαντισμό. Άλλωστε από χαρακτήρα, δεν είμαι καθόλου έτσι.  Έχει μάλλον να κάνει με την ανάγκη μου, με το χρέος μου να ολοκληρώσω αυτόν τον προορισμό που ξεκίνησα στα πολύ νεανικά μου χρόνια.

Στις αρχές Ιουλίου 2017, ήρθε αυτή η φωτεινή ακτίνα, η “φλασιά”!! Πήρα δύο χαρτιά Α4, τα κόλλησα κατά μήκος, σχεδίασα γρήγορα-γρήγορα με το μολύβι μου την “ιδέα” και με δύο μανταλάκια την κρέμασα στη σίτα του τζακιού μου. ‘Έγινε... “42 μίλια δρόμος”..... 1975 μέχρι 2017... 42 χρόνια».

Λίγα λόγια για την εικαστικό

Η Ειρήνη Παγώνη-Λούτη σπούδασε Καλές Τέχνες στο New York University και, κοντά στον Θεόδωρο Πάντο, ενδυματολογία στο Fashion Institute of Technology στη Νέα Υόρκη και στην Esmode στο Παρίσι. Παράλληλα ακολούθησε θεατρικές σπουδές από ενδιαφέρον στη μελέτη της θεατρικής έκφρασης.

Το 1981 έγινε ενεργό μέλος στο Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας «ΣΥΝ», παρουσιάζοντας την πρώτη της έκθεση στην Αθήνα.

Από το 1987 έως το 1996  συμμετείχε σε εκθέσεις Ζωγραφικής και Γλυπτικών κατασκευών σε σημαντικούς χώρους τέχνης όπως οι γκαλερί Μαντείον,  Όψις (Μύκονος)  μαζί με τον γλύπτη Μανώλη Πεταλά,  Έρση, Titanium, Selini.

Το 2001 παρουσίασε έκθεση γλυπτικών μεταλλικών εγκαταστάσεων, βασισμένων στους μύθους του  Λαφονταίν  (Jean de La Fontaine), στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην  Aixen Provénce, στη Γαλλία, στο πλαίσιο παγκόσμιας συνάντησης εικαστικών καλλιτεχνών.

INFO

Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας 
ΣΥΝ
Τοσίτσα 17, Εξάρχεια, 
106 83 Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2017
Εγκαίνια: Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, ώρα: 7μ.μ.

Ώρες λειτουργίας: 
Δευτέρα έως Κυριακή: 19:00 – 22:00
Τετάρτη: Κλειστά
Είσοδος Ελεύθερη

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.