Έκθεση “Resilient Futures”

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (2 Ψήφοι)

ekthesi_2920221.jpg

Την έκθεση “Resilient Futures” (Ανθεκτικά Μέλλοντα) συνδιοργανώνουν η Πρωτοβουλία της Polyeco για τη Σύγχρονη Τέχνη (PCAI)  με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια έκθεση που ενώνει σε συμβολικό επίπεδο τα δύο σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, αυτό του Πειραιά με αυτό της Θεσσαλονίκης, μέσω της σύγχρονης τέχνης, με επίκεντρο την έννοια της ανθεκτικότητας.

Από τις 5 Ιουνίου μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου, οι δύο πόλεις γεφυρώνονται με αφορμή ένα μοναδικό εγχείρημα το οποίο είναι αφιερωμένο στην video art και στην περιβαλλοντική αφύπνιση, μέσα από τα έργα καταξιωμένων διεθνών εικαστικών.

Μιλώντας για ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στα μέσα και τις στρατηγικές με τις οποίες άνθρωποι, κοινότητες και θεσμοί προσαρμόζονται στις διαμορφούμενες συνθήκες και αναζητούν ευρηματικούς τρόπους για να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες φυσικών και ανθρωπογενών διαταραχών θέτοντας σε προτεραιότητα την υποστήριξη των αδύναμων πληθυσμών.

Ως έννοια η ανθεκτικότητα αναφέρεται κυρίως στις αρχές της ευελιξίας, της συμμετοχικότητας, της συνεκτικότητας και της ευρωστίας, το σύνολο δηλαδή των αξιών πάνω στις οποίες οφείλει να επενδύσει μία πόλη για να ενισχύσει το αίσθημα του συνανήκειν στους πολίτες της, την κοινή ευθύνη στη διαχείριση της δημόσιας σφαίρας και να διασφαλίσει τη μελλοντική της βιωσιμότητα.

Έκθεση “Resilient Futures”

Πειραιάς

H εναρκτήρια δράση για τη συνεργασία θα πραγματοποιηθεί την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 στις 19:30, στην έδρα του PCAI στον Πειραιά μέσω μιας καλλιτεχνικής παρουσίασης - προοίμιο της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο PCAI ο διευθυντής του οργανισμού, κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, και η επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, κ. Συραγώ Τσιάρα, θα απευθύνουν χαιρετισμούς και θα μιλήσουν για τη συνεργασία αυτή. Οι επισκέπτες θα μπορούν, παράλληλα, να απολαύσουν έργα video art και εγκαταστάσεις από την Συλλογή του PCAI, όπως αυτά παρουσιάζονται στην έδρα του οργανισμού στον Πειραιά, στο κτίριο της Δερβενακίων 24.

* Η συμμετοχή στην εκδήλωση του PCAI γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης (+30210 4060088, 6948500531)

Έκθεση “Resilient Futures”

Θεσσαλονίκη

Η συνέχεια θα δοθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι, με την έκθεση “Resilient Futures” που θα φιλοξενηθεί εκεί από τις 27 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2018 (εγκαίνια: Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στις 20:00. Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00).  

Η Συραγώ Τσιάρα σημειώνει για την έκθεση: «Πώς οραματίζονται οι εικαστικοί καλλιτέχνες το μέλλον του πλανήτη, και τι είδους κριτική ασκούν στις σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση, τα οικονομικά συστήματα, τις πολιτικές ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και του δημόσιου χώρου; Σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει μια διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες διαφορετικής προέλευσης που εκφράζονται κυρίως μέσα από την τέχνη του βίντεο, ενώ τα έργα τους αναφέρονται άμεσα ή υπαινικτικά σε ζητήματα αστικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας, καθώς και σε εναλλακτικές συλλήψεις για τη βιωσιμότητα των ανθρώπινων σχέσεων».

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (Ελληνικά-Αγγλικά), του ΚΜΣΤ/ΚΣΤΘ με το PCAI.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λουκία Αλαβάνου, Γιώργος Δρίβας, Μαίρη Ζυγούρη, Hertog and Nadler, Βασίλης Καρούκ, Eva Kotatkova, Μαρία Λοϊζίδου, Oliver ResslerJanny Begg, Mika Rottenberg, Στέφανος Τσιβόπουλος, Saskia Olde Wolbers

Έκθεση “Resilient Futures”

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.