Αστυνομικό μυθιστόρημα, ένα σπουδαίο είδος λογοτεχνίας

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (15 Ψήφοι)

Αστυνομικά μυθιστορήματα, ένα σπουδαίο είδος λογοτεχνίας

Εγκλήματα που ζητούν εξιχνίαση, δολοφονίες στις οποίες ο ένοχος γνωρίζει να κρύβεται πολύ καλά, αίσθημα τρόμου και αγωνίας, αθώοι που αποδεικνύονται ένοχοι και ένοχοι που αποδεικνύονται αθώοι. Η αστυνομική λογοτεχνία εμπεριέχει όλα τα παραπάνω στοιχεία και σίγουρα είναι ένα είδος αφήγησης που φέρνει τον αναγνώστη μπροστά σε αλλεπάλληλες εκπλήξεις και ανατροπές.

Η αρχή γένεσης της αστυνομικής λογοτεχνίας

Η αστυνομική λογοτεχνία γεννήθηκε τον 19ο αιώνα με το διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε, «Τα εγκλήματα της οδού Μοργκ». Ο πρωταγωνιστής, ο επιθεωρητής, Ντυπέν, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για όλους τους μεταγενέστερους ήρωες αστυνομικής λογοτεχνίας. Ένας επιθεωρητής με λογική σκέψη και ιδιαίτερη καλή αντίληψη, στοιχείο που συναντάται σε πολλούς αστυνομικούς ήρωες.

Σπουδαίοι εκπρόσωποι του είδους- διάσημοι συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων

Αναμφίβολα, ο πιο γνωστός επιθεωρητής αστυνομικής λογοτεχνίας είναι ο Σέρλοκ Χολμς, ο οποίος αποτέλεσε και το αρχέτυπο για όλους τους μεταγενέστερους ήρωες αστυνομικής λογοτεχνίας. Το συγκεκριμένο είδος μας έχει χαρίσει αθάνατους ήρωες με σπουδαία βιβλία μεγάλων συγγραφέων. Δε χρειάζεται να αναφερθώ ιδιαίτερα στην Αγκάθα Κρίστι, που είναι η διασημότερη παγκοσμίως βασίλισσα του εγκλήματος και ανήκει στους πιο διαβασμένους συγγραφείς όλων των εποχών, με σπουδαία έργα όπως η Ποντικοπαγίδα και το Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές. Άλλες σπουδαίες μορφές του είδους είναι ο Ρέιμοντ Τσάντλερ, ο Ζωρζ Σιμενόν, ο Ντάστελ Χάμετ.

Αγκάθα Κρίστι

Τηλεοπτικές μεταφορές αστυνομικών έργων

Πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα κατά καιρούς μεταφέρονται στην τηλεόραση και μάλιστα, αποκτούν και ένα ιδιαίτερα πιστό κοινό. Διάσημοι τηλεοπτικοί ντετέκτιβ έχουν υπάρξει ο επιθεωρητής Ντέρικ, ο επιθεωρητής Μανταλμπάνο, δημιούργημα του Αντρέα Καμιλέρι, ο αστυνόμος Μπέκας, δημιούργημα του Γιάννη Μαρή, ο αστυνόμος Χαρίτος, δημιούργημα του συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη, όπως και άλλοι πολλοί.

Χαρακτηριστικά ντετέκτιβ

Οι περισσότεροι ντετέκτιβ στις σειρές παρουσιάζονται ως μοναχικοί και δύσκολοι άνθρωποι οι οποίοι όμως έχουν μέσα τους κρυμμένες ευαισθησίες, αλλά δε διστάζουν παράλληλα  να προβούν και σε παράνομες μεθόδους προκειμένου να ανακαλύψουν  το δράστη. Οι περισσότεροι καπνίζουν, είναι ιδιαίτερα περίεργοι έως υποχόνδριοι  και χρησιμοποιούν τη λογική σκέψη ως μέσο επίλυσης κάθε δύσκολου γρίφου και προβλήματος.

Η αστυνομική λογοτεχνία μπορεί να ταξιδέψει τον αναγνώστη, να βγάλει από μέσα του διάθεση για σασπένς και αδρεναλίνη, να του καλλιεργήσει τη λογική σκέψη και να τον μυήσει στους γρίφους του αστυνομικού μυστηρίου. Αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με αυτή!

Χαρακτηριστικά ντετέκτιβ

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.