Συνέντευξη με τον φρόντμαν των Sbaraquack, Δημήτρη Σκούρτη

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (17 Ψήφοι)

Συνέντευξη με τον φρόντμαν των Sbaraquack, Δημήτρη Σκούρτη

Ο ηγέτης των Sbaraquack μιλάει στο tempo.gr

για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της μπάντας

 

Είχα τη χαρά να συνομιλήσω με τον Δημήτρη Σκούρτη λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν το πολυαναμενόμενο live των Sbaraquack στο Hoxton, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας σειράς εμφανίσεων που ετοιμάζουν εντός και εκτός της πρωτεύουσας.

Όπως μου έλεγε ο Δημήτρης, γνωστός και ως «Πάπιας», στόχος τους είναι να «οργώσουν» τη χώρα και να παίξουν ζωντανά σε κάθε φεστιβάλ και μουσική σκηνή είναι δυνατό, στήνοντας το δικό τους ξέφρενο μουσικό πάρτι, όπως μόνο εκείνοι γνωρίζουν να κάνουν. Ως γνωστόν, φημίζονται για τα live τους, στα οποία το κοινό στήνει ένα ανεπανάληπτο γλέντι, που δύσκολα μπορεί κανείς αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνει αν δεν το έχει ζήσει έστω μια φορά στη ζωή του.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι οι Sbaraquack έχουν καταφέρει να ξεσηκώσουν δύο φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν τον κόσμο στο περίφημο μουσικό φεστιβάλ των Ματάλων, πράγμα που από μόνο του τα λέει όλα. Οι «πιστοί» της σπουδαίας μουσικής γιορτής, καταλαβαίνουν τι εννοώ.

Ποιοι είναι όμως τελικά αυτοί οι «περίεργοι» τύποι, που έχουν καταφέρει να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων; Στην πραγματικότητα, είναι μια παρέα χαβαλετζήδων που λατρεύουν τη μουσική και τα κόμικς με τον Ντόναλντ Ντακ και τα υπόλοιπα παπιά της Ντίσνεϊ. Αυτό μπορείς να το καταλάβεις όχι μόνο από το όνομα του συγκροτήματος, αλλά και από το καταπληκτικό σούπερ παπιο-μπλουζάκι που φορούν.

Πάνω απ’ όλα όμως, πρόκειται για μουσικούς καλλιτέχνες οι οποίοι όχι μόνο αγαπούν αυτό που κάνουν, αλλά έχουν άριστη επαφή με τον κόσμο, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για ένα άκρως επιτυχημένο συναυλιακό γεγονός.

- Απ’ όσο γνωρίζω, η μπάντα γεννήθηκε στην Κρήτη. Πώς έγινε η αρχή; Από πού και ως που, αλήθεια, καταλήξατε σε αυτό το πρωτότυπο όνομα;

Βρέθηκα ένα όμορφο βράδυ με αγαπημένους φίλους, είπαμε να παίξουμε μαζί και το ξεκίνημα ήρθε έτσι απλά. Εκείνη την εποχή είχαμε βέβαια διαφορετική σύνθεση, ωστόσο η βασική ιδέα του γκρουπ παραμένει ίδια μέχρι σήμερα. Όσο για το όνομα, πρόκειται για μια ιδιαίτερη ιστορία. Είχαμε κλεισμένα live, αλλά δεν είχαμε βρει ακόμα πώς θα λέγεται η μπάντα. Κι εκεί που ψάχναμε, σκεφτόμασταν, γυροφέρναμε στο σπίτι μου, σκάει η ιδέα σαν κεραυνός! SBARAQUACK!!!Στην αρχή υπήρχε επιφύλαξη, αλλά όσες περισσότερες φορές το λέγαμε και το ακούγαμε κι εμείς οι ίδιοι, τόσο περισσότερο μας άρεσε. Έτσι κι αλλιώς, είναι μια φράση των κόμικς που μου άρεσε πολύ. Και ορίστε τα αποτελέσματα! (γέλια)

- Από το πρώτο κομμάτι των Sbaraquack που ακούει κανείς, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό, κάτι εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Πιστεύεις ότι καλύψατε κάποιο κενό στα μουσικά πράγματα; Σε ρωτάω γιατί, προσωπικά, δεν έχω ακούσει κάτι παρόμοιο, που να συνενώνει τόσο διαφορετικές μουσικές τάσεις και μάλιστα με τέτοια επιτυχία.

Κενό; Μουσικό; Εμείς; Μήπως μας είπες χοντρούς; (γέλια) Σοβαρά τώρα, δεν μπορώ να διανοηθώ σε καμία περίπτωση ότι καλύψαμε οποιοδήποτε κενό στη μουσική. Το μόνο που κάναμε ίσως είναι ότι δώσαμε ένα ιδιαίτερο, δικό μας στίγμα όσον αφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε μια, δυο ή δέκα διασκευές. Απλά προσπαθήσαμε να ρίξουμε στον γκρεμό όλα τα «κόμπλεξ» και τις «ιερότητές» μας σχετικά με τη μουσική και μας βγήκε απολύτως φυσικά το να συνδυάσουμε και να σατιρίσουμε τα πάντα. Ναι, ακόμα κι εκείνα τα γλυκά αρκούδια από την Κίνα. Καλό, ε; (γέλια)

- Υπάρχουν συγκεκριμένα πρότυπα από την Ελλάδα ή το εξωτερικό που ακολουθήσατε; Ποια είναι τα ακούσματα και οι επιρροές σας;

Πολύ Funk, πολύ Rock, πολύ Pop και αρκετό από όλα τα υπόλοιπα. Εμένα προσωπικά μου έρχεται απευθείας στο μυαλό ο Jack Black με το που μου κάνουν αυτή την ερώτηση. Αλλά είναι πραγματικά πολλά τα πρότυπα και οι επιρροές μας.

- Ο κόσμος ανταποκρίνεται αρκετά καλά στα live σας τόσο από πλευράς παρουσίας όσο και ενθουσιασμού, αφού επικρατεί σταθερά μια κατάσταση «πάρτι» και ξεφαντώματος σε αυτά. Δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο αυτό που έχετε επιτύχει και γι’ αυτό αξίζετε συγχαρητήρια. Γιατί όμως, πιστεύεις, ότι έρχονται όλοι αυτοί να σας δουν από κοντά; Τι κάνετε και τα καταφέρνετε τόσο καλά;

Αρχικά, ευχαριστούμε για τα υπέροχα λόγια σου. Δευτερευόντως, δεν έχει σημασία τι πιστεύω εγώ, αλλά ο κόσμος. Έλα να δεις από κοντά και θα καταλάβεις τι συμβαίνει στα live μας. Ελάτε, κυρίες και κύριοι, να δείτε τι κάνουμε και δεν θα μας χορταίνετε. Όλοι είστε ευπρόσδεκτοι. Ελάτε όπως είστε!!! (γέλια)

- Σε τι κατάσταση βρίσκεστε αυτή τη στιγμή; Τι περιλαμβάνουν τα φετινά αλλά και τα μελλοντικά σχέδια των Sbaraquack;

Βρισκόμαστε σε τρομερή φόρμα και δηλώνουμε έτοιμοι για τα επόμενα βήματά μας. Σκοπεύουμε να παίξουμε ζωντανά σε κάθε γωνιά κι ευθεία που μπορούμε, αλλά και να εμφανίζουμε δειλά-δειλά δικές μας δουλειές, να φέρουμε τον κόσμο σε επαφή με ολόδικά μας κομμάτια. Τώρα, πείτε μου αλήθεια, τα… λιγουρεύεστε; (γέλια)

- Πόσο δύσκολο είναι το έργο μιας μπάντας σαν τη δική σας και των μουσικών της εν μέσω κρίσης; Σας έχει επηρεάσει όλο αυτό που συμβαίνει;

Με δεδομένο ότι η κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα σε ολόκληρη την κοινωνία, πώς θα ήταν δυνατόν να μείνουμε εμείς ανεπηρέαστοι; Από τη στιγμή που αποτελούμε κομμάτι της, είναι λογικό να μας πάρει κι εμάς η μπάλα. Αλλά να σου πω κάτι; Η μπάντα γεννήθηκε μέσα στην κρίση κι έτσι, εκ των πραγμάτων, είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα. Αυτό που προσπαθούμε σε γενικές γραμμές να κάνουμε είναι αφενός να μην πτοούμαστε από την όλη κατάσταση και αφετέρου να ενθαρρύνουμε τον κόσμο, συμπαρασύροντάς τον με τον ενθουσιασμό μας, ώστε να μη χάνει το κουράγιο και την ελπίδα του. Εκείνο που εμείς μπορούμε να προσφέρουμε ως αντίδοτο σε όλα τα δεινά της καθημερινότητας που έχει επιφέρει η κρίση, είναι η μουσική μας. Και αυτό ακριβώς πράττουμε! Αν μπορούμε με τον δικό μας τρόπο να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στους συνανθρώπους μας και να τους μεταδώσουμε λίγη από την τρέλα μας, ώστε να περάσει καλά έστω για λίγες ώρες και να φύγει για το σπίτι του χαρούμενος, τότε έχουμε επιτύχει τον στόχο μας. Από κει και πέρα, μαζί θα το περάσουμε όλο αυτό. Αν βαδίζουμε αντάμα, κοντράροντας στα ίσια τη μιζέρια που επικρατεί, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε απολύτως.

- Το κοινό σας απαρτίζεται στην πλειοψηφία του από νέους ανθρώπους, οι οποίοι αποτελούν τους μεγάλους χαμένους της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που όλοι βιώνουμε. Τι πιστεύεις ότι έφταιξε στην Ελλάδα και τι μπορεί να σώσει το μέλλον των νέων που πλήττονται τόσο βάναυσα; Έχεις κάποιο μήνυμα να στείλεις στους πολιτικούς μας;

Εγώ να τους το στείλω το μήνυμα, αυτοί πιστεύεις ότι θα μπουν στον κόπο να το διαβάσουν και να το λάβουν υπ’ όψιν τους; Δεν σου κρύβω, πάντως, ότι μου δημιουργούν ολοένα και περισσότερο την εντύπωση πως δεν αφουγκράζονται τα προβλήματα του κόσμου, αλλά του περιγύρου τους και των ανωτέρων τους. Όσο για τους νέους του σήμερα, προσωπικά ποτέ δεν πίστεψα ότι μπορεί να πάει καλύτερα ένα σύνολο, μια ομάδα, μια κοινωνία, βασιζόμενη σε ενέργειες τρίτων. Οι τρίτοι τα δικά τους ζητήματα θα κοιτάξουν να βολέψουν. Συνεπώς, τι απομένει; Οι νέοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να λύσουν τα προβλήματα των νέων! Μόνο έτσι θα καταφέρουν να αλλάξουν τη μοίρα τους.

- Συμμετείχες κατά το παρελθόν στο X-factor και τα πήγες εξαιρετικά. Σε βοήθησε καθόλου η παρουσία σου εκεί; Ποια είναι η άποψή σου για τη σκληρή και άδικη κριτική που δέχονται μερικές φορές ορισμένοι διαγωνιζόμενοι σε τέτοιες τηλεοπτικές εκπομπές; Δεν φοβήθηκες, έστω για μια στιγμή, μήπως κάτι πάει στραβά και τσαλακωθείς;

Δεν φοβήθηκα ποτέ μην τσαλακωθώ! Ίσα-ίσα, κάθε «στραβή» που γίνεται σε βοηθάει να «ισιώσεις». Κι αν πάει όμως κάτι στραβά, θα ήταν ηττοπαθές να σκεφτώ ότι όλα τελείωσαν και… πάμε για τον Καιάδα. Όσο για την άδικη και σκληρή κριτική, όλα χρειάζονται. Ίσως, μάλιστα, όλες οι σκληρές κριτικές να μην είναι τόσο άδικες. Σε κάθε περίπτωση, κανείς ποτέ δεν έγινε καλύτερος μέσα στα πούπουλα. Η κριτική μόνο καλό μπορεί να σου κάνει και γι’ αυτό θα πρέπει να έχεις ανοιχτά τα αυτιά σου, ώστε να βελτιώνεσαι συνεχώς. Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως όλα αυτά γίνονται για την ανάγκη μιας παραγωγής και όχι για τις ανάγκες του κάθε διαγωνιζόμενου.

- Ολοκληρώνοντας, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τον θαυμασμό μου για το περίφημο σούπερ παπιο-μπλουζάκι των Sbaraquack. Δεν θα είμαι ο πρώτος που στο λέει, φαντάζομαι. Πώς μπορούμε να το προμηθευτούμε οι ενδιαφερόμενοι;

Όποιος το θέλει, θα πρέπει να μας το πει πρώτα. Επικοινωνεί μαζί μας και σε δύο μέρες θα το έχει να το φοράει και να καμαρώνει! Όσο για σένα, θα πρέπει να έρθεις στο live για να το πάρεις! (γέλια)

Χάρης Περτέσης

Ο Χάρης Περτέσης είναι ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος με ελαττώματα και εμμονές. Αγαπάει την ελεύθερη έκφραση και απεχθάνεται τη μισαλλοδοξία κάθε είδους, όπως επίσης το ψέμα και την υποκρισία. Η γραφή αποτελούσε για εκείνον πάντοτε, πέρα από «εργαλείο» για να βγάζει το ψωμί του, και ένα μικρό καταφύγιο, μέσα στο οποίο απελευθέρωνε τις σκέψεις και τη δημιουργικότητά του, κάτι που τον βοηθούσε να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Σε αυτό το μικρό καταφύγιο σπεύδει μέχρι και σήμερα.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.