«Aυτό που εγώ ονομάζω λήθη» του Λωράν Μωβινιέ στο Κ.Ε.Τ.

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

«Aυτό που εγώ ονομάζω λήθη» του Λωράν Μωβινιέ

Το έργο του πολυβραβευμένου Γάλλου συγγραφέα Λωράν Μωβινιέ με τίτλο «Αυτό που εγώ ονομάζω λήθη» παρουσιάζει το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων από τις 3 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή. Η μετάφραση είναι του Σπύρου Γιανναρά (εκδόσεις Άγρα), η σκηνοθεσία της Άσπας Τομπούλη και η ερμηνεία του Νίκου Νίκα.

Το έργο και ο συγγραφέας παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε θεατρική μορφή, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και της Δραματικής Σχολής Αθηνών Γιώργος Θεοδοσιάδης.

«και αυτό που είπε ο εισαγγελέας είναι πως κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να πεθαίνει για κάτι τόσο μηδαμινό, πως είναι άδικο να πεθαίνει κανείς για ένα κουτάκι μπύρα που ο τύπος κράτησε στα χέρια του τόσο ώστε να μπορέσουν οι φύλακες να τον κατηγορήσουν για ληστεία και να περηφανεύονται αργότερα πως τον εντόπισαν και τον ξεχώρισαν, εκεί, ανάμεσα στους άλλους που ψώνιζαν, τόσο ώστε εκείνος να αποπειραθεί - έτσι είναι - να προσπαθήσει να τρέξει προς τα ταμεία ή να επιχειρήσει μια χειρονομία αντίστασης, γιατί τότε θα καταλάβαινε για τι ήταν ικανοί οι φύλακες...»

30 Δεκεμβρίου του 2009: ο Μικαέλ Μπλεζ, 25 ετών, γάλλος υπήκοος με καταγωγή από την Μαρτινίκα, μπαίνει σε ένα σούπερ μάρκετ Carrefour στη Λυών, παίρνει ένα κουτάκι μπύρα και το πίνει. Τέσσερις σεκιουριτάδες τον πλησιάζουν, τον οδηγούν στα υπόγεια του καταστήματος και τον ξυλοκοπούν άγρια.  Ο νεαρός πεθαίνει από μηχανική ασφυξία. Οι κάμερες ασφαλείας του σούπερ μάρκετ έχουν καταγράψει τα πάντα.  Ο εισαγγελέας, σοκαρισμένος από την ηθελημένη και απροκάλυπτη βία που αποτυπώνεται στα video, δηλώνει ότι «είναι απαράδεκτο να πεθαίνει κανείς για μερικά κουτάκια μπύρας».  Οι δράστες παραπέμπονται. Η είδηση απασχολεί για λίγες μόνο μέρες τις αστυνομικές στήλες των γαλλικών εφημερίδων και στη συνέχεια λησμονείται.

Με αφορμή τη δολοφονία του Μπλεζ, ο Μωβινιέ εστιάζει σε θέματα καίρια και οδυνηρά για τον σημερινό πολίτη, κυρίως στην άλογη βία και την αγριότητα της καθημερινότητας με συνήθη θύματα μετανάστες, άστεγους, ανθρώπους του περιθωρίου.  Τον ενδιαφέρει η λήθη και η σιωπή που σκεπάζουν τον θάνατο ενός αφανούς, ενός κοινωνικού παρία, ενός πολίτη που η φωνή του δεν ακούγεται ποτέ.  Μέσα από την αφήγησηενός ανώνυμου αφηγητή, ο Μωβινιέ δημιουργεί ένα κείμενο μοναδικής πυκνότητας και δύναμης, ένα κείμενο που μετατοπίζεται αδιάκοπα μιλώντας άλλοτε από την σκοπιά του θύματος, άλλοτε από την σκοπιά των θυτών, των γονιών του θύματος ή τυχαίων ανθρώπων. 

Επιχειρώντας να διατυπώσει σε λόγο την απουσία και τον πόνο, το τραύμα μιας παράλογης δολοφονίας και μιας παράλογης καθημερινότητας, ο Μωβινιέ συνθέτει ένα κείμενο βαθύτατα πολιτικό.  Φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με τις έννοιες της ατομικής ευθύνης απέναντι στα κοινά, της συλλογικής μνήμης, της ενοχής και, εν τέλει, της βαθύτερης ηθικής υπόστασης του πολίτη στις σημερινές κοινωνίες.

Ταυτότητα παράστασης:

Μετάφραση: Σπύρος Γιανναράς (εκδ. Άγρα)
Σκηνοθεσία: Άσπα Τομπούλη
Σκηνικά, κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Σχεδιασμός ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Video: Com.odd.or
Φωτισμοί: Ηλίας Κωνσταντακόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Ίρις Νικολάου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευθύμης Χρήστου
Φωτογραφίες: Ελένη Μολφέτα
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά.

INFO

Τοποθεσία: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη
Ημερομηνία: Από 3 Οκτωβρίου έως 6 Δεκεμβρίου, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος: 10 € / 8 € (φοιτητικό, άνω των 65 ετών) / 5 € (κάρτα ανεργίας, κάρτα ΣΕΗ, ΑΜΕΑ, κάρτα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας).
Πληροφορίες: Τηλ.: 213 00 40 496 / polychorosket.gr

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.