Γεώργιος Παπανικολάου, ένας σπουδαίος Έλληνας

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (9 Ψήφοι)

Γεώργιος Παπανικολάου, ένας σπουδαίος Έλληνας

Πώς μπορείς να μείνεις αδιάφορη απέναντι σε έναν άνθρωπο που συμβολίζει τους χιλιάδες εκείνους Έλληνες που πέτυχαν στο εξωτερικό; Πώς μπορεί κάποιος να μείνει αδιάφορος μπροστά στο έργο ενός ανθρώπου που επηρέασε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι δεν τον γνώρισαν ποτέ, χαρίζοντάς τους το σπουδαιότερο δώρο, τη ζωή και την υγεία;

Η περίπτωση του Γεώργιου Παπανικολάου είναι η περίπτωση ενός ξεχωριστού ανθρώπου, που έβαλε έναν στόχο στη ζωή του και τον κατάφερε: να χαρίσει ζωή. Και ας έφτασε στο σημείο να πουλάει χαλιά, να απαρνηθεί περιουσίες, να πάει στην Αμερική χωρίς να έχει απάνω του χρήματα για να μπορέσει να ζήσει. 

Κατάφερε ο άνθρωπος αυτός να χαρίσει ζωή, να σώσει τον άνθρωπο. Η ίδια η Ελλάδα που τώρα δηλώνει υπερήφανη για το μέγα επιστήμονα, η ίδια ήταν που τον ειρωνευόταν και τον έλεγε χασομέρη επειδή αφιέρωνε χρόνο της ζωής του στο να ερευνά στο μικροσκόπιο.

Η σημαντικότερη ανακάλυψη του 20ου αιώνα επάνω στον καρκίνο, ανήκει στον Έλληνα ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου. Το Τεστ Παπ εντοπίζει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε αρχικό στάδιο, πριν καν εκδηλωθούν συμπτώματα, οπότε είναι βέβαιο ότι η ίαση είναι απόλυτη. 

Γεώργιος Παπανικολάου, ένας σπουδαίος Έλληνας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στο γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως. Η ανακάλυψη του τεστ Παπ μείωσε τη θνησιμότητα στο γυναικείο πληθυσμό και ο Παπανικολάου κατάφερε και άγγιξε το ιερό δισκοπότηρο της Ιατρικής. Έδωσε την ευκαιρία στην Επιστήμη να προλαμβάνει και να θεραπεύει μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Ο Παπανικολάου όμως είναι ο ιδρυτής και ενός ολόκληρου κλάδου της Ιατρικής, της αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας, δηλαδή ευεργέτησε και τους άνδρες και τις γυναίκες. Και είναι άδικο ότι αυτός ο δότης ζωής δεν κέρδισε ποτέ του το Νόμπελ.

Ως γυναίκα, δε θα μπορούσα να μη νοιώθω ευγνωμοσύνη για έναν τέτοιο άνθρωπο. Και με ένα κείμενό μου τιμώ τον άνθρωπο που «έδωσε ζωή στις γυναίκες όλου του κόσμου».

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.