Μανίνα-Κατερίνα, δύο περιοδικά για κορίτσια που άφησαν τη δική τους εποχή

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (6 Ψήφοι)

Μανίνα-Κατερίνα, δύο περιοδικά για κορίτσια που άφησαν τη δική τους εποχή

Και ποια κοπέλα που έζησε τις εποχές του ‘70 , του ‘80 και του ’90 δεν θυμάται περιοδικά όπως η «Μανίνα» και η «Κατερίνα»; Θυμάμαι πολλές φορές τον εαυτό μου να πηγαίνει στο περίπτερο  της γειτονιάς μου για να αγοράσω τα καινούργια τεύχη. Περιοδικά που μέσα στις σελίδες τους, με μία δόση εφηβικής αγνότητας, μας έδιναν συμβουλές ομορφιάς, τρόπους για να προσεγγίσουμε τον πρώτο μας έρωτα και, φυσικά, πληροφορίες και αφίσες για όλους τους σπουδαίους καλλιτέχνες της εποχής.

Μανίνα-Κατερίνα, δύο περιοδικά για κορίτσια που άφησαν τη δική τους εποχή

Πόσοι όμως γνωρίζουν τον ανταγωνισμό που υπήρχε ανάμεσα στα δύο περιοδικά;

Η «Μανίνα» ήταν το πρώτο έντυπο που κυκλοφόρησε ως ένα αμιγώς εφηβικό περιοδικό που απευθυνόταν σε πολύ νεαρές και έφηβες κοπέλες μέχρι 15 ετών. Το πρώτο περιοδικό κυκλοφόρησε στα περίπτερα στα τέλη του έτους 1972 από τις εκδόσεις  «2001». Οι νεαρές αναγνώστριες αγαπούσαν ιδιαίτερα τις εικονογραφημένες ιστορίες που περιείχε , όπως και τα αφιερώματα σε όλους τους μεγάλους  σταρ της εποχής (εγχώριους και διάσημους). Φωτογραφίες κορυφαίων σταρ της εποχής, από τη Βουγιουκλάκη μέχρι τον David Bowie, φιλοξενούνταν στο περιοδικό. Επιπλέον, το περιοδικό έκανε και δώρα στους αναγνώστες, όπως αφίσες και ημερολόγια, κρατώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη την περιέργεια και την ανυπομονησία για το καινούργιο τεύχος.

Μανίνα-Κατερίνα, δύο περιοδικά για κορίτσια που άφησαν τη δική τους εποχή

Και ενώ η «Μανίνα» μονοπωλούσε το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, το 1973 έκανε την πρώτη της εμφάνιση η «Κατερίνα».  Ένα περιοδικό εξίσου εφηβικό και κοριτσίστικο, το οποίο όμως τολμούσε να αναφερθεί σε πιο δύσκολα και πολύπλοκα θέματα της εφηβείας, όπως τον έρωτα και τη σεξουαλικότητα, τις σχέσεις, τη μόδα. Ενώ η θεματολογία των δύο περιοδικών ήταν σε μεγάλο βαθμό η ίδια, η «Κατερίνα» απευθυνόταν και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Μία πρωτοβουλία της ήταν ότι βγήκε κατευθείαν με εξώφυλλα καλλιτεχνών.

Μανίνα-Κατερίνα, δύο περιοδικά για κορίτσια που άφησαν τη δική τους εποχή

Ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη της ιδέας και ύπαρξης της «Κατερίνας» ήταν η Κατερίνα Ρώσσιου Ανεμοδουρά, η οποία υπήρξε σύζυγος του εκδότη του «Μικρού Ήρωα», Στέλιου Ανεμοδουρά.  Είναι επίσης η αιτία που το περιοδικό ονομάστηκε έτσι.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο περιοδικών ήταν γνωστός. Η «Μανίνα» προσπαθούσε να διατηρήσει το μεγαλύτερο προβάδισμα στο εφηβικό κοινό, αναγράφοντας στην λεζάντα του περιοδικού για πρώτη φορά την ενημέρωση πως «είναι ένα περιοδικό που αφορά μόνο κορίτσια».  Φυσικά, υπήρχαν και αλλά περιοδικά της εποχής -όχι όμως τόσο δημοφιλή- που περιείχαν το ίδιο περιεχόμενο και θεματολογία. Το τελευταίο τεύχος της «Μανίνας» κυκλοφόρησε το 1992 , ενώ το 1979 κυκλοφόρησε η «Σούπερ Κατερίνα», που ήταν μία μηνιαία εκδοχή της «Κατερίνας».

Μανίνα-Κατερίνα, δύο περιοδικά για κορίτσια που άφησαν τη δική τους εποχή

Παρά το μεγάλο ανταγωνισμό που υπήρξε μεταξύ τους, τόσο η «Μανίνα» όσο και η «Κατερίνα» έγραψαν Ιστορία ως τα γνωστότερα εφηβικά περιοδικά της εποχής εκείνης που συντρόφευσαν τα πρώτα όνειρα, τους πρώτους έρωτες αλλά και την αγνότητα και μοναξιά της εφηβείας εκατομμυρίων νεαρών κοριτσιών.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς ήταν το περιοδικό «Μανίνα»:

Μια διαφήμιση της «Σούπερ Κατερίνας»:

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.