Τα πολύτιμα οφέλη της μπανάνας για την υγεία μας

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (14 Ψήφοι)

Τα πολύτιμα οφέλη της μπανάνας για την υγεία μας

Η μπανάνα είναι μία αγαπημένη τροφή πολλών ενηλίκων αλλά και μικρών παιδιών. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα νόστιμο φρούτο του οποίου το ιδιαίτερο κίτρινο χρώμα αλλά και ο παιχνιδιάρικος τρόπος που βγαίνει η εξωτερική φλούδα κάνει κυρίως τα παιδιά να την προτιμούν. Όμως έχει αναλογιστεί κάποιος πόσο καλό κάνει στον εαυτό του όταν τρώει συχνά μπανάνες;

Η μπανάνα είναι, πραγματικά, μία σπουδαία τροφή. Οι θερμίδες της είναι εξαιρετικά λίγες, αφού φτάνουν τις 150, μία επιλογή που θα μπορούσε να αντικαταστήσει απόλυτα ένα γλυκό με πολλές θερμίδες. Η φλούδα της βγαίνει πολύ εύκολα και το χρώμα της μας δείχνει αμέσως αν είναι ώριμη ή άγουρη. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, περιέχει τις βιταμίνες Α, Β, C, Ε αλλά και κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο.

Ας δούμε, αναλυτικά, κάποια από τα άπειρα οφέλη της:

• Βελτίωση της αναπνοής: Έρευνα που διεξήχθη στο Λονδίνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν καθημερινά μπανάνες είχαν καλύτερη αναπνοή αλλά και καταπολέμησαν πιο δραστικά ένα πρόβλημα που μπορεί να είχαν με την αναπνοή (πχ άσθμα). Η μπανάνα χαρίζει καλύτερη αναπνοή.

• Καταπολεμά την κατάθλιψη: Η μπανάνα είναι μία τροφή που απελευθερώνει τις ενδορφίνες, γνωστές ως η ορμόνη της χαράς. Οι ορμόνες αυτές όταν βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο στον οργανισμό συντελούν στην καταπολέμηση της αρνητικής διάθεσης και της κατάθλιψης. Η μπανάνα, όπως τα μακαρόνια και η σοκολάτα, ανήκουν στις τροφές που προστατεύουν από την κατάθλιψη, μία ψυχική διαταραχή που βρίσκεται, δυστυχώς, σε έξαρση στην εποχή μας.

• Ελέγχουν την όρεξη: Οι μπανάνες, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και στην αίσθηση ότι είμαστε «περισσότερο χορτάτοι» μετά το φαγητό. Αυτό με τη σειρά του συντελεί στην απώλεια, αφού κάποιος θα αποζητήσει δυσκολότερα ένα «σνακ» από τη στιγμή που θα νοιώθει χορτάτος. Οι μπανάνες είναι μία εξαιρετική επιλογή και για μετά την προπόνηση και το «κάψιμο» πολλών θερμίδων (όταν αισθανόμαστε πεινασμένοι καλύπτουμε συνήθως αυτό το αίσθημα πείνας με θερμιδογόνες τροφές). Επιπλέον, η μπανάνα είναι μία τροφή που βοηθάει στην απόκτηση καλύτερης αθλητικής επίδοσης.

• Έλεγχος σακχάρου: Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους σοβαρότερους εχθρούς της υγείας μας και αποτελεί την κύρια αιτία για καρδιακές παθήσεις, εμφράγματα, εγκεφαλικό, στένωση αρτηριών, νεφρική ανεπάρκεια. Η κατανάλωση μπανάνας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει δραστικά την αρτηριακή πίεση, λόγω της μεγάλης ποσότητας καλίου που περιέχει.

• Προστασία κατά του καρκίνου: Η κατανάλωση μπανάνας έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει δραστικά από τον καρκίνο του οισοφάγου και του εντέρου. Η κατανάλωση, βεβαίως, πολλών φρούτων προστατεύουν από πολλές μορφές καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου.

• Χτίζει γερά οστά: Η μπανάνα έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην προστασία των οστών από διάφορες ασθένειες που απειλούν την αντοχή και τη μάζα τους, όπως την οστεοπόρωση και την αρθρίτιδα.

Τι άλλους λόγους, λοιπόν, χρειάζεσαι για να τρως καθημερινά μπανάνες;

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.