Η διακοπή του καπνίσματος φέρνει κιλά;

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

weight_83934904

Παρ' ότι όλοι γνωρίζουμε πως το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία και τώρα πια απαγορευτικό σε πολλές περιπτώσεις και για την τσέπη (!), πολλοί αποφεύγουν να το κόψουν, αφού φοβούνται ότι θα πάρουν βάρος. Είναι όμως αλήθεια κάτι τέτοιο;

Αυτό που συμβαίνει αρκετές φορές όταν κάποιος κόβει το τσιγάρο είναι να παίρνει 2-5 κιλά, ενώ ένα ποσοστό 10% των πρώην καπνιστών ενδέχεται να πάρει 12-15 κιλά. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει μόλις στους έξι πρώτους μήνες που κάποιος απέχει από το τσιγάρο!

Τρεις λόγοι για τους οποίους παρατηρείται αυτό είναι οι εξής:

1. Κάθε φορά που καπνίζουμε, ο μεταβολισμός μας αυξάνεται εξαιτίας της νικοτίνης. Έτσι λοιπόν, διακόπτοντας το τσιγάρο, που μας κάνει να καίμε λίγες θερμίδες παραπάνω, έχουμε ως αναπόφευκτη συνέπεια την αύξηση του βάρους μας.

2. Όταν σταματάμε να καπνίζουμε, έχει παρατηρηθεί ότι αλλάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες. «Ανοίγει» λοιπόν η όρεξή μας και ξαφνικά δείχνουμε προτίμηση σε τροφές που πριν αποφεύγαμε. Άλλωστε, τόσο η γεύση όσο και η όσφρησή μας επανέρχονται στο φυσιολογικό τους.

3. Η διακοπή του καπνίσματος μας οδηγεί στην «ανάγκη» να έχουμε κάτι άλλο στο στόμα μας. Έτσι, αντικαθιστούμε το τσιγάρο με το συνεχές... τσιμπολόγημα, που, όπως είναι φυσικό, μας προσθέτει βάρος. Αντί αυτού όμως, θα μπορούσαμε πολύ απλά να μασήσουμε μια τσίχλα, αναπληρώνοντας έτσι χωρίς συνέπειες τη συνήθεια του τσιγάρου. Είναι τόσο απλό...

Όσον  αφορά τώρα τους παχύσαρκους, που αποφεύγουν να διακόψουν το τσιγάρο για να μην πάρουν κι άλλα κιλά, τα πράγματα είναι αρκετά πιο σοβαρά. Κι αυτό διότι μελέτη έχει δείξει ότι άτομα με παραπανήσια κιλά έχουν 3,5-5 φορές περισσότερες πιθανότητες θανάτου από άτομα που δεν καπνίζουν ή έχουν κανονικό βάρος. Παράλληλα, το κάπνισμα σε αυτή την κατηγορία ατόμων είναι υπεύθυνο για την αύξηση των ελευθέρων ριζών (µορίων ή και ατόµων που υπό προϋποθέσεις βλάπτουν τα κύτταρα) και μπορεί να οδηγήσει στη γήρανση του οργανισµού. Ίδιο αποτέλεσμα έχουν ακόµα και τα «light» τσιγάρα, µε µειωµένη πίσσα και νικοτίνη.

Πάντως, όσοι φοβόμαστε για το βάρος μας, θα πρέπει να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας ότι οι αρνητικές συνέπειες για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων από το κάπνισµα ενός πακέτου τσιγάρων ηµερησίως, ισούται µε την επιβάρυνση 45 παραπανίσιων κιλών. Άρα, γι' αυτόν και μόνο το λόγο, ακόμα και λίγο παραπάνω βάρος να πάρετε στην αρχή, είναι προτιμότερο να κόψετε το κάπνισμα. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και τα γυμναστήρια, που μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατηθείτε σε φόρμα, αλλά και ειδικοί που μπορείτε να απευθυνθείτε και οι οποίοι θα σας βοηθήσουν πολύ να ελέγξετε το βάρος σας τον πρώτο καιρό.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.