Λίγα λόγια για το πρόβλημα της ανεργίας

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (8 Ψήφοι)

Λίγα λόγια για το πρόβλημα της ανεργίας

Το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, δυστυχώς, στην εποχή μας έχει διογκωθεί και έχει πλέον πάρει διαστάσεις επιδημίας. Θύματά της, κυρίως, νέοι άνθρωποι οι οποίοι και δεν μπορούν να απασχοληθούν ενώ επιθυμούν και βιώνουν με το χειρότερο τρόπο την έλλειψη εργασίας και τις συνέπειες που μπορεί αυτή να έχει στην οικονομική, προσωπική, κοινωνική τους ανάπτυξη.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δημιουργείται και στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς βλέπουν τον κλοιό να στενεύει και τις ευκαιρίες για επαγγελματική απασχόληση όλο και να λιγοστεύουν, αφού πλέον οι νεότεροι προτιμούνται.

Οι αυξημένες ανάγκες σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης, αλλά και η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η κοινωνία στην εργασία για την κοινωνική αποδοχή του ατόμου, γεννά στα άνεργα άτομα έντονο άγχος, αγωνία, αισθήματα μειονεξίας και αδυναμίας κάλυψης των απαραίτητων, καθημερινών αναγκών. Ο άνεργος άνθρωπος:

- Βιώνει έντονο άγχος διότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές και απαιτητικές ανάγκες και αγωνιά συνεχώς για το αύριο.

- Γνωρίζοντας τη βαρύτητα και την αξία που δίνει η οικογένεια και η εργασία στην καταξίωση και κοινωνική αποδοχή του ατόμου, μπορεί να νοιώθει έντονα αισθήματα αναξιότητας και ανεπάρκειας, ακόμα να βάλλεται και από αισθήματα αποτυχίας.

- Αντιμετωπίζει εντάσεις σε διαπροσωπικές του σχέσεις, απόρροια οικονομικών προβλημάτων.

- Ελαττώνει τις κοινωνικές επαφές και απομακρύνεται από τους φίλους και την κοινωνική ζωή, επειδή προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει οικονομία και να περιορίσει τα έξοδά του.

- Μπορεί να νοιώθει ακόμα και ενοχή, θεωρώντας ότι δεν προσπαθεί τόσο όσο θα έπρεπε για την εύρεση μίας εργασίας.

Η ανεργία αποτελεί πλέον ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα και όσοι βάλλονται από αυτή είναι πιο επιρρεπείς σε ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, μελαγχολία), αλλά αντιμετωπίζουν ακόμα και περισσότερα προβλήματα που αφορούν την αυτοεκτίμηση και τις ισορροπημένες σχέσεις με τους άλλους.

Η Πολιτεία έχει χρέος να μεριμνήσει και να στηρίξει τους ανθρώπους που πλήττονται από έλλειψη εργασίας, παρέχοντάς τους και την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη. Τι πρέπει όμως να κάνει ένας άνεργος άνθρωπος;

Να οριοθετήσει έναν χρόνο στον οποίο καθημερινά θα ψάχνει για εργασία: Ας μην είναι αυτή η μοναδική του έννοια και ενασχόληση, αλλά να ορίσει έναν συγκεκριμένο χρόνο καθημερινά (δύο ώρες), τις οποίες θα αφιερώνει για αυτό το σκοπό.

Να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του: Δεν είναι μόνο στη δυσκολία αυτή που αντιμετωπίζει, προσπαθεί αρκετά, αλλά δυστυχώς η περίοδος που διανύουμε βιώνει μία κρίση σε όλους του τομείς.

Να ψάχνει για εργασία που δεν ανταποκρίνεται μόνο στον τομέα και τις επιθυμίες του: Αν, πραγματικά, αντιμετωπίζετε οικονομικά προβλήματα και έχετε ανάγκη άμεσα από δουλειά, καλό θα είναι να μην περιορίζεστε μόνο σε εργασίες που είναι των προσόντων ή της αρεσκείας σας. Καλό θα είναι να διευρύνετε τις προσπάθειές σας όσο περισσότερο γίνεται.

Να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του: Ίσως ακούγεται οξύμωρο επειδή ένας άνθρωπος άνεργος έχει χρόνο άπλετο να αφιερώνει στον εαυτό του (!), αλλά δε μιλάμε για την εύρεση εργασίας. Καλό θα ήταν αφού έχει ελεύθερο χρόνο να ασχοληθεί και με άλλες δραστηριότητες (ένα παλιό χόμπι, ένα άθλημα), να αφιερώνει περισσότερο χρόνο σε φίλους και σε οικογένεια, αντί να τα περιορίζει, να γυμνάζεται ή να ασχοληθεί με δραστηριότητες (θέατρο, χορό), οι οποίες παρέχονται και από τους δήμους κάθε περιοχής, μέχρι να βρεθεί και η εργασία που τόσο αποζητά.

Να αναζητήσει βοήθεια από ειδικό: Η ψυχολογική υποστήριξη είναι σημαντική για έναν άνθρωπο που βιώνει οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα λόγω μακροχρόνιας ανεργίας.

Ας μην επιτρέπει κάποιος στην απογοήτευση να τον καταβάλλει. Ας οπλιστεί με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, πίστη και όλα θα πάνε καλά!

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.