Πώς να αντιδράσουμε σε μία προσβολή;

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (9 Ψήφοι)

Πώς να αντιδράσουμε σε μία προσβολή;

Έρχεται και εκείνη η στιγμή. Που μας προσβάλλουν, μας πληγώνουν, μας μειώνουν. Είναι, αναμφίβολα, μία άσχημη στιγμή, πληγώνει και την περηφάνια και την ψυχή μας.

Προσβολή από έναν συνάδελφο στο γραφείο, από συνεργάτες, ακόμα και από ένα μέλος της οικογένειας. 

Πώς όμως κάποιος μπορεί να αντιδράσει σε μία επιθετική και προσβλητική στάση, σε μία προσβολή απέναντι στις ικανότητες και την προσωπικότητά μας;

- Μην ανταποδώσετε με άσχημο τρόπο και θυμό. Είναι πιθανό ο άνθρωπος που σας προσβάλλει να θέλει εσκεμμένα να σας κάνει να αντιδράσετε για να νοιώσει ότι ασκεί εξουσία πάνω σας. Αν αντιδράσετε και εσείς άσχημα θα πετύχετε το αντίθετο. Θα του δώσετε την ηθική ικανοποίηση ότι σας κατευθύνει. Να θυμάστε ότι εκείνος που σας θυμώνει, σας ελέγχει. Μπορείτε να εκφράσετε το θυμό και τη δυσαρέσκειά σας με έναν ήρεμο τρόπο.

- Αν ένα άτομο σας προσβάλλει ή είναι επιθετικό σε έναν χώρο εργασίας, τότε προσπαθήστε να απομακρυνθείτε όσο περισσότερο γίνεται από το άτομο αυτό και να μην το προκαλείτε και εσείς με λόγια και ειρωνείες. Διαφορετικά, επιχειρήστε να προσεγγίσετε και το άτομο αυτό. Μιλήστε του ανοιχτά, θέστε τα ερωτήματα και την ενόχλησή σας επί τάπητος. Η ώριμη και ανοιχτή συζήτηση είναι τις περισσότερες φορές η θεραπεία για κάθε προβληματική σχέση. Επιτρέψτε και στο άλλο άτομο να εκφραστεί ελεύθερα και μη φοβηθείτε να αναγνωρίσετε και το δικό σας λάθος (σε περίπτωση που υπάρχει).

- Αγαπήστε πραγματικά τον εαυτό σας. Γίνετε εσείς σίγουροι μέσα σας για την αξία σας και μην επιτρέπετε σε προσβλητικές συμπεριφορές να σας πληγώνουν και να σε ελέγχουν.

- Ακόμα και αν η προσβολή είναι μία ματιά και δεν είναι καν λεκτική, μπορείτε να εκφραστείτε ελεύθερα και ζητήσετε μία εξήγηση από τον άνθρωπο εκείνο. Αν ο άνθρωπος σας μιλάει με αγένεια και είναι ιδιαίτερα προσβλητικός, μπορείτε να εκφράσετε ότι το ύφος του δε σας αρέσει και ότι θα μπορούσε σε αυτό που λέει να είναι πιο ευγενής.

- Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε μία προσβολή είναι να «ανταποδώσετε» με ένα έξυπνο λογοπαίγνιο. Όχι για να φανείτε εξυπνότεροι, αλλά για να δείξετε ότι έχετε αίσθηση του χιούμορ και δε χάνετε την ηρεμία σας για την κακία κάποιου άλλου.

Αγαπήστε τον εαυτό σας αληθινά, δώστε του την αγάπη που του αξίζει. Και να είστε σίγουροι ότι η άδολη και ανυπόκριτη αυτή αγάπη θα φέρει στη ζωή σας υπέροχους και αληθινούς ανθρώπους που θα αγαπήσουν και θα σας εκτιμήσουν αληθινά για αυτό που είστε.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.