Άγχος ηλικίας

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (7 Ψήφοι)

Άγχος ηλικίας

Η επιθυμία να παραμείνουμε νέοι, αποτελεί μία από τις βασικότερες επιθυμίες των περισσότερων ανθρώπων. Η αίσθηση ότι τα χρόνια περνούν και ότι η μεγάλη νεότητα έχει παρέλθει, είναι σκέψεις που βυθίζουν στη στεναχώρια τους περισσότερους ανθρώπους, κυρίως τις γυναίκες.

Η γνωστή και μη εξαιρετέα «κρίση της μέσης ηλικίας», συμβαίνει κυρίως στην περίοδο των 40 ετών η οποία βιώνεται με έντονο υπαρξιακό και κοινωνικό άγχος από μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Οι γυναίκες από την ηλικία των 45 προετοιμάζονται για ένα γεγονός κομβικό για την ψυχοσωματική τους υγεία: την εμμηνόπαυση, η οποία σημαίνει το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας. Γενικά, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το άγχος της ηλικίας συνδέεται με τη διαχρονική και αιώνια επιθυμία του ανθρώπου να υπερβεί τη φθορά και εντέλει και τον ίδιο το θάνατο.

Η κάθε ηλικία έχει τη μοναδικότητά της και δίνει στον άνθρωπο την ευκαιρία να συλλέξει πολύτιμες εμπειρίες οι οποίες θα τον κάνουν σοφότερο και πιο έμπειρο απέναντι στην ίδια τη ζωή. Η νεότητα συνδέεται ανέκαθεν με την ανεμελιά και την έλλειψη πείρας, ενώ η ωριμότερη ηλικία με τη μεγαλύτερη εμπειρία σε θέματα της ζωής. Η αλήθεια είναι ότι η βιολογική ηλικία δεν εξαρτά πάντα το πόσο ώριμη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα μπορεί να είναι κάποιος, αλλά τα βιώματα, η παιδεία, η αντίληψη και ο χαρακτήρας του ανθρώπου. Η αντίληψη ότι οι μεγάλες ευκαιρίες της ζωής τελειώνουν με τη μεγάλη νεότητα είναι αρκετά δημοφιλής σε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι νοιώθουν ότι η μεγαλύτερη ηλικία στην οποία βρίσκονται μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρά τους.

Ωστόσο, πρέπει να σταθούμε στο ότι δεν είναι τόσο η βιολογική ηλικία μας εκείνη που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο να κατακτήσουμε τα όνειρά μας, αλλά περισσότερο η έλλειψη πίστης στο να κατακτήσουμε το στόχο μας. Ο ίδιος ο άνθρωπος, ανεξάρτητα από την ηλικία του, μπορεί να διατηρήσει την ψυχή του πάντα νεανική και να μη σταματήσει ποτέ να χαίρεται και να απολαμβάνει το δώρο της ζωής. Το πέρασμα από μεγάλη νεότητα σε μία πιο ώριμη ηλικία δεν υπονοεί σε καμία περίπτωση ότι θα σταματήσουν να μας συμβαίνουν όμορφα πράγματα ή δε θα μας δοθούν άλλες ευκαιρίες.

Η ψυχή του ανθρώπου και η αγάπη του για τη ζωή θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο πώς θα διαχειριστεί το χρόνο του. Η ωριμότητα και η μεγαλύτερη εμπειρία θα του έχουν υποδείξει ότι η ζωή δεν αξίζει να χαραμίζεται σε στεναχώριες για ανούσια μικροπράγματα ή για ανθρώπους που μας στεναχωρούν, αλλά στο ρούφηγμά της και την αποδοχή του εαυτού μας από εμάς τους ίδιους. Η ομορφιά δεν απορρέει πάντα από απελπιστικές δίαιτες ή  προσπάθειες να μη φανεί κάποια σωματική ατέλεια, αλλά από την αναγνώριση και την αποδοχή της εσωτερικής μας ομορφιάς. Το γεγονός ότι κάποιος μεγαλώνει ίσως να είναι και η ένδειξη της ευλογίας ότι έχει ζήσει.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό και με δραστηριότητες που δίνουν χαρά, αποβαίνουν πάντα σωτήριες για την εσωτερική μας ισορροπία και τη λύτρωση από τον ψυχικό μαρασμό. Όπως επίσης και το μοίρασμα του χρόνου με ανθρώπους που μας αγαπούν αληθινά και αναγνωρίζουν την ομορφιά μας που είναι άφθαρτη όσα χρόνια και αν περάσουν.

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι στην ωριμότητά τους ήταν πιο ευτυχισμένοι και πλήρεις από την εποχή της μεγάλης τους νεότητας. Γιατί διαπίστωσαν ότι σημασία έχει να ζεις ποιοτικά χρόνια, όχι απλώς ποσοτικά.

Ο κάθε άνθρωπος μπορεί μέσα του πάντα να αγκαλιάζει εκείνο το μικρό παιδί που κάποτε ήταν και να μην απογοητεύεται αν δεν κατάφερε όλα αυτά που ήθελε στη νεαρή του ηλικία. Η αληθινή νεότητα βρίσκεται στην ψυχή και αν το πιστέψει και ο καθένας από εμάς θα καταλάβει ότι ουσιαστικά ποτέ δεν είναι αργά και όλα διορθώνονται. Η παραίτηση από τη ζωή είναι το πραγματικό γήρας, όχι απλώς μία ημερομηνία γέννησης σε μία ταυτότητα.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.