Η αλήθεια που κρύβει ο καυχησιάρης άνθρωπος

4.3 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.30 (10 Ψήφοι)

Η αλήθεια που κρύβει ο καυχησιάρης άνθρωπος

Κάποιες φορές, θα έχετε παρατηρήσει ότι ο συνομιλητής σας σε μια συζήτηση εξυμνεί τον εαυτό του και καυχιέται για διάφορα πράγματα που έχει πετύχει. Ίσως το κάνετε κι εσείς, αλλά μπορεί να μην το έχετε αντιληφθεί. 

Ένας άνθρωπος που καυχιέται, το κάνει με τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς τρόπους. Ίσως τον ακούσετε να μιλά για τα κατορθώματά του σε σημεία της συζήτησης που δεν αρμόζει, ενδεχομένως αρχίσει να αναφέρεται σε ονόματα σπουδαίων προσώπων με τρόπο που να υπονοείται ότι έχει κάποια σχέση μαζί τους, ή μπορεί απλά να μεγαλοποιεί τις επιτυχίες του. 

Η καυχησιολογία δεν αποτελεί χαρακτηριστικό συγκεκριμένης φυλής ή κοινωνικής τάξης. Εμφανίζεται σε όλες τις τάξεις, ανεξαρτήτως επιπέδου επιτυχίας. Παράλληλα, τα πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι καυχώνται μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και ψέματα. Το θέμα είναι ότι κρύβεται πάντα ένας λόγος πίσω από τη συμπεριφορά αυτή.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα είναι ότι οι καυχησιάρηδες στην πλειοψηφία τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Στερούνται αυτοπεποίθησης και κομπάζουν μόνο και μόνο επειδή χρειάζονται επιδοκιμασία και αναγνώριση. Εξάλλου, οι άνθρωποι που είναι σίγουροι και ικανοποιημένοι για τον εαυτό τους και τη ζωή τους δεν έχουν καμιά ανάγκη να στρέφουν τη συζήτηση στους ίδιους και στα όσα έχουν πετύχει.

Φυσικά, όταν ο συνομιλητής μας καυχιέται για τον εαυτό του, πρέπει πάντα να σταθούμε στην περίσταση που το κάνει. Όταν η περίσταση το απαιτεί για διάφορους λόγους (π.χ. λόγω μιας επαγγελματικής συνέντευξης), τότε ίσως είναι κάτι φυσιολογικό και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αν όμως ο αυτοέπαινος κάνει την εμφάνισή του απρόκλητα και διαπιστώσουμε ότι είναι αληθής, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα άτομο που διακατέχεται συνήθως από έπαρση, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ή ανάγκη αποδοχής.

Από την άλλη, εντελώς ψευδείς ή πολύ υπερβολικοί ισχυρισμοί, που διαστρεβλώνουν τα επιτεύγματα του ατόμου, αποκαλύπτουν για τους ανθρώπους αυτούς βαθιά δυστυχία και απογοήτευση από τη ζωή τους, αλλά και εμφανή έλλειψη ειλικρίνειας. Πρόκειται για φαινόμενο που αφορά άτομα πολύ πιο ανεπαρκή από εκείνα της πρώτης περίπτωσης, τα οποία προσφέρουν απρόκλητες αλλά τουλάχιστον αληθείς πληροφορίες.

Η αλήθεια που κρύβει ο καυχησιάρης άνθρωπος

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.