Η μάστιγα της Ήπιας Κατάθλιψης

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.70 (27 Ψήφοι)

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν, για λίγο ή μεγάλο διάστημα, να ζουν μια ήπια κατάθλιψη στη ζωή τους. Δεν έχουν διάθεση να κάνουν τίποτα παραγωγικό στην καθημερινότητα τους, έχοντας παραιτηθεί από την εκπλήρωση των επιθυμιών, φιλοδοξιών και ονείρων τους.

ipia_katathlipsi_3133223.jpg

Δεν φροντίζουν για την καθαριότητα ή την εκγύμναση του σώματός τους, το οποίο βαθμιαία γίνεται αποκρουστικό στην όψη του. Παράλληλα, η αυτοπεποίθηση ή η αυτοεκτίμησή τους βρίσκεται στα τάρταρα, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν την αξία τους στα μάτια φίλων, συγγενών και -πρώην- συντρόφων τους. Έχουν μια ζωή αξιοθρήνητη. 

Νιώθουν ανεπαρκείς. Πιστεύουν ότι δεν πρόκειται κανείς να τους αγαπήσει, γιατί δεν αξίζουν να αγαπηθούν. Δεν αισθάνονται άνετα με το ποιοι είναι. Κατά βάθος και υποσυνείδητα, όμως, θα ήθελαν να είναι κάτι καλύτερο από αυτό που είναι στην εκάστοτε παρούσα στιγμή της ήπιας κατάθλιψής τους. Ωστόσο, πιστεύουν ότι δεν έχουν πλέον τη δύναμη να αλλάξουν την κατάστασή τους.      

Στην πραγματικότητα, δεν έχουν «δουλέψει» ιδιαίτερα με τον εαυτό τους. Έχουν φτάσει σε ένα σημείο να μην ενδιαφέρονται για την αυτοβελτίωσή τους και κάπου εκεί εντοπίζεται η αρχή της αυτοκαταστροφής τους. Έτσι, παράλληλα, ο χρόνος κυλά εις βάρος τους, διότι παραμένοντας σε μια τέτοια κατάσταση, το μέλλον τους δεν θα μπορεί να είναι καλύτερο από το παρόν τους, αν δεν αφυπνιστούν ή αν δεν ευνοηθούν από την τύχη.

ipia_katathlipsi_3233223.jpg

Γιατί όμως, αναρωτιόμαστε, δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξουν τη ζώη τους; Μήπως θεωρούν ότι με κάποιο μαγικό τρόπο όλα θα βελτιωθούν μόνα τους; Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μαγεία -με την κυριολεκτική της σημασία. Ίσως να έχουν βολευτεί ή συνηθίσει σε μια κατάσταση αδράνειας, αναβλητικότητας, απραξίας ή διαρκούς στενοχώριας. Ακόμα και η στενοχώρια για αυτούς είναι ευχάριστη, γιατί είναι η εύκολη λύση: απλά κλαίνε από μέσα ή έξω τους.

Για όποιους λόγους κι αν έχουν φτάσει στο σημείο αυτό, δεν κερδίζουν κάτι παραμένοντας για καιρό στην εν λόγω κατάσταση. Είτε οι λόγοι είναι οικονομικοί είτε προσωπικοί είτε επαγγελματικοί, δεν έχει σημασία. Ό,τι έγινε στο παρελθόν, έγινε. Δεν υπάρχει λόγος να βυθίζονται σε ένα κυκεώνα αρνητικών σκέψεων, ενθυμούμενοι τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος. Έκτος και αν κρίνουν ότι τους εξυπηρετεί το να «ματώνουν» τον ψυχικό τους κόσμο, χάνοντας τον περιορισμένο χρόνο ζωής τους.

Η μάστιγα της Ήπιας Κατάθλιψης

Η ζωή των ανθρώπων θα πρέπει να κινείται γύρω από την αναζήτηση της ευτυχίας τους. Και αν για κάποιον μια τέτοια κατάσταση αποτελεί ευτυχία, τότε πάω πάσο. Ο άνθρωποι αυτοί που «πάσχουν» από Ήπια Κατάθλιψη, συνήθως δεν έχουν κίνητρα ή λόγους για να συνεχίσουν δυναμικά τη ζωή τους. Όμως, το ότι δεν έχουν κίνητρα, είναι μια εκτίμησή τους. Όχι σοβαρή, αλλά επιπόλαιη. Και έτσι τιμωρούν τον εαυτό τους, δείχνοντας ότι δεν τον αγαπούν.

ipia_katathlipsi_3433223.jpg

Αν απλά αλλάξουν το πώς αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τον υπόλοιπο κόσμο, θα αλλάξει η ψυχολογία τους επί τα βελτίω, στο παρόν και το μέλλον τους. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να σφυρηλατήσουν, όπως τους ευχαριστεί, τον χαρακτήρα τους, ο οποίος αναπόδραστα καλείται να «αναμετρηθεί» με ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν σε αυτόν τον κόσμο.

ipia_katathlipsi_3533223.jpg

Ουσιαστικά, θα πρέπει να ανεβάσουν τα στάνταρ ζωής τους. Κανείς δεν θα πρέπει να επιτρέπει στον εαυτό του να ζει αναξιοπρεπώς ή με τρόπο που δεν θαυμάζει. Αντίθετα, ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί το τι θέλει να κάνει στη ζωή του, καθώς και με ποιο τρόπο θα φτάσει εκεί. Να έχει ένα συγκεκριμένο όραμα για τον μελλοντικό εαυτό του, το οποίο να τον εμπνέει, προσπαθώντας να το υλοποιήσει. Να έχει αξίες με βάση τις οποίες να διαμορφώνεται η συμπεριφορά του. Γιατί όποιος ζει με βάση τις αξίες του, δεν μπορεί παρά να νιώθει καλά με τον εαυτό του. Σε αντίθετη περίπτωση, απλά δεν έχει βρει ακόμα τις αξίες του.

Η μάστιγα της Ήπιας Κατάθλιψης

 Συνοψίζοντας, το κεφαλαιώδες μήνυμα του άρθρου είναι το εξής: Παραμένοντας κανείς σε μια κατάσταση Ήπιας Κατάθλιψης, χάνει ανόητα (δηλαδή, δίχως να χρησιμοποιεί την νόησή του) χρόνο και ανθρώπους. Με άλλα λόγια, δεν κερδίζει τίποτα, παρά μόνο χάνει. Αντίθετα, αν διαμορφώσει το όραμα και τις αξίες ζωής του, που θα τον κινητροδοτούν, θα έχει έναν -βαρύτατης σημασίας- σύμμαχο στη ζωή του. Τον εαυτό του.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.