Η ντροπή είναι αρρώστια;

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

shy_7384455Λίγο-πολύ, όλοι είμαστε ντροπαλοί και μας έχει συμβεί αρκετές φορές να νιώσουμε αυτό το συναίσθημα μπροστά σε κόσμο. Όμως, όταν περπατάμε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο και κοκκινίζουμε από ντροπή, χωρίς λόγο, ίσως δεν είναι και τόσο φυσιολογικό.

Μια τέτοια κατάσταση παρατηρείται σε ανθρώπους που πάσχουν από κοινωνική φοβία ή αλλιώς αγχώδη κοινωνική διαταραχή, όπως λέγεται. Πρόκειται μια νόσο που αναγνωρίστηκε τη δεκαετία του '80 και η οποία, σύμφωνα με κάποιους ψυχιάτρους, ακόμη και σήμερα δεν έχει τη θέση που της αρμόζει, αν και είναι δεδομένη η σοβαρότητά της, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν.

Πότε, λοιπόν, η ντροπή μετατρέπεται σε ψυχικό πρόβλημα; Σύμφωνα με το Royal College of Psychiatrists, η κοινωνική φοβία είναι βασικά ο φόβος κάθε κοινωνικής εκδήλωσης που κατακυριεύει το άτομο, ακόμη και στις περιπτώσεις που έρχεται σε επαφή με το στενό του οικογενειακό κύκλο. Μάλιστα, τα συμπτώματα της νόσου στις σοβαρές εκφάνσεις της είναι εξουθενωτικά, καθώς ο ασθενής νιώθει ανίσχυρος να εκτελέσει ακόμη και τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες!

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχιατρικής David Clark, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αντιμετώπισή της είναι πως τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να διαγνωσθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην Αγγλία να λαμβάνει θεραπεία μόλις ένα 5-10%, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλό αν λάβουμε υπόψη μας πως ο αντίκτυπος από αυτή την ψυχική διαταραχή είναι σημαντικός για τη ζωή των πασχόντων.

Σχόλια (2)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

Και όμως δεν είναι αρρώστια, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα. Είναι ιδίωμα των ανθρώπων που έχουν αναπτυγμένο σε μεγάλο βαθμό αίσθημα ευθύνης, των τελειομανών και αυτών που κάνουν αυτοκριτική. Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι συστατικό των ανθρώπων που πλησιάζουν το τέλειο , αν αυτό δεν δημιουργούσε αναστολές στην κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου. Και αυτό για να αποδειχθεί πως "ουδείς τέλειος".

zofos X
Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

tha symfwnisw me ton/in Zofos!

George H
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.