Θωμάς Κινδύνης: «Ο δρόμος προς την ευτυχία περνάει μέσα από τη γνώση και την αγάπη»

4.9166666666667 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.92 (48 Ψήφοι)

Θωμάς Κινδύνης

Συνέντευξη του γνωστού ηθοποιού-σκηνοθέτη στο tempo.gr

 

Ο Θωμάς Κινδύνης είναι ένας πραγματικός δάσκαλος του θεάτρου και της ζωής με αστείρευτη ενέργεια και αισιοδοξία, που προσπαθεί να σκορπίσει την ευτυχία στους γύρω του μέσα από την άοκνη ενασχόλησή του με ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για τον ορισμό του πολυπράγμονα ανθρώπου, καθώς είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικοπαιδαγωγός, ενώ από το 1993 έχει ιδρύσει τον σύλλογο Πολιτιστικής και Καλλιτεχνικής Δράσης «Μορφές Έκφρασης», συμβάλλοντας στην ψυχική και πνευματική ολοκλήρωση μικρών και μεγάλων μέσω της Τέχνης.

«Η κατάκτηση της ευτυχίας είναι στο χέρι μας», τονίζει ο κ. Κινδύνης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο tempo.gr, ξεκαθαρίζοντας ότι η γνώση αποτελεί βασικό συστατικό για να μπορέσει ο σημερινός άνθρωπος να αφυπνιστεί και να πάρει τις σωστές αποφάσεις που θα τον οδηγήσουν στην ευδαιμονία.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά αποτελεί περισσότερο μια κρίση αξιών, η οποία έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν αφυπνιστούμε και δράσουμε προκειμένου να ανακαλύψουμε την Τέχνη του να Ζεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζει, δεν θα πρέπει να πάψουμε ποτέ να αγαπάμε, να παίζουμε και να ονειρευόμαστε διότι η ελπίδα μόνο έτσι θα παραμείνει ζωντανή. «Χωρίς όνειρα και παιχνίδια η ζωή είναι ένας σκέτος θάνατος», τονίζει χαρακτηριστικά.

- Είστε ο ιδρυτής των «Μορφών Έκφρασης», ενός θεατρικού οργανισμού που αρκετά χρόνια τώρα έχει αγκαλιάσει ο καλλιτεχνικός κόσμος -και όχι μόνο. Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για τον σκοπό και τις δράσεις του, καθώς επίσης και για τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα;

Εδώ και 25 χρόνια λειτουργεί ο καλλιτεχνικός μας οργανισμός «Μορφές Έκφρασης» και ο σκοπός του παραμένει αναλλοίωτος από τη στιγμή της δημιουργίας του έως και σήμερα. Κι αυτός είναι να υπηρετήσουμε σωστά την Τέχνη μας, δηλαδή να δημιουργήσουμε ελπίδα και αισθητική στους ανθρώπους και κυρίως στα παιδιά. Έτσι από το 1993 έχουμε δημιουργήσει πολλά θεατρικά, μουσικά και κινησιολογικά εργαστήρια όπου παιδιά και ενήλικες έχουν θητεύσει. Παράλληλα ασχοληθήκαμε με επιτυχία με την αρχαία ελληνική τραγωδία και την νεώτερη ελληνική μας παράδοση, φτιάχνοντας αρκετές παραγωγές που γύρισαν όλη την Ελλάδα.

Ο σκοπός μας δεν ήταν μόνο να αφυπνίσουμε καλλιτεχνικά τους ενδιαφερομένους αλλά και να τους δώσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία για να μπορέσουν να βρουν τον εαυτό τους και να δημιουργήσουν την Τέχνη του να Ζεις. Μια πορεία προς την ευτυχία.

Πίσω από μένα που ίδρυσα αυτόν τον οργανισμό, είναι μια πλειάδα μαθητών μου είτε καλλιτέχνες είτε παιδαγωγοί που με επιμονή και υπομονή παρακολούθησαν όλη αυτή την πορεία και έγιναν θαυμαστά στελέχη.

- Τον Ιούνιο ανοίγει ένας πολύ ενδιαφέρον κύκλος μαθημάτων των «Μορφών Έκφρασης». Ποιους αφορά το σεμινάριο «Η Τέχνη του να Ζεις» και τι να περιμένουν από αυτό όσοι αποφασίσουν να το παρακολουθήσουν;

Έχω δώσει πολλά σεμινάρια γύρω από την Τέχνη του να Ζεις και έχουν κατά καιρούς δημιουργηθεί πολλές ομάδες ενηλίκων. Όμως αυτή η ιστορία δε σταματά ποτέ. Κι αυτό γιατί με ενδιαφέρει όλο και πιο πολλοί να αφυπνίζονται. Τα δεκαήμερα αυτά που αρχίζουν από τις 18 Ιουνίου στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους με θέμα «Η Ανατομία της Ανθρώπινης Έκφρασης» θα αποτελέσουν μια πνευματική περιπέτεια και πιστεύω πως στους συμμετέχοντες θα γίνει μια σημαντική αλλαγή στη ζωή τους. Κι αυτό γιατί θα δούμε και από καλλιτεχνικής οπτικής γωνίας αλλά και από πνευματικής, την ανατομία του ύπνου μας και πως μπορούμε όχι μόνο να αφυπνιστούμε αλλά και να γίνουμε σημαντικοί πυλώνες για να μπορέσουμε να αφυπνίσουμε κι άλλους. Το να γνωρίζεις είναι το άπαν, χωρίς αυτό ουδέν. Οπότε αν γνωρίζουμε, τότε και μόνο τότε, μπορούμε να επέμβουμε στη ζωή για να γίνουμε ευτυχισμένοι. Αυτά τα δεκαήμερα θα αποτελέσουν την αρχή και μέσα απ’ αυτά στόχος είναι να δημιουργηθούν ομάδες για να συνεχίσουν.

Θωμάς Κινδύνης

Ο άνθρωπος θέλει και μπορεί να κάνει το οτιδήποτε για την ευτυχία του, όμως χρειάζεται τρόπος και γνώση για να ξεκαθαρίσει το καλό από το κακό και να υπενθυμίσει στον εαυτό του ότι στο χέρι του είναι όλα.

- Το να ζει κανείς ευτυχισμένος είναι Τέχνη; Πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί μια καλή και ευτυχισμένη ζωή στην Ελλάδα της κρίσης;

Στην Ελλάδα υπήρχε και υπάρχει πάντοτε κρίση. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια η Ελλάδα είναι πάντα υπερχρεωμένη και υποχείριο των ξένων δυνάμεων. Μνημόνια και μνημόνια έχουν περάσει. Όμως η ευτυχία δεν έχει να κάνει με δυνάμεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά και ούτε επί της ουσίας μας αφορούν. Εξ άλλου έτσι μ’ αυτά και μ’ αυτά επιβιώσαμε και επιβιώνουμε. Άλλα  είναι εκείνα που συμβάλλουν, εφ’ όσον το θέλουμε, και μας κάνουνε ευτυχισμένους. Ένα απ’ αυτά είναι να ανακαλύψουμε τους εαυτούς μας, τι ακριβώς θέλουμε και πως μπορούμε να το αποκτήσουμε χωρίς συμβιβασμούς και δικαιολογίες. Όταν επί παραδείγματι είσαι σε κακά χάλια ένα πρωινό χωρίς λόγο ή εμφανή αιτία, δε σου φταίει η κρίση, γιατί χάλια έτσι κι αλλιώς θα ήσουνα. Όταν παίρνεις λάθος αποφάσεις για τη ζωή σου (τι δουλειά θα κάνεις, ποιο σύντροφο διαλέγεις κ.λπ.) δε σου φταίει η κρίση. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι κάτι άλλο υπάρχει που μας κάνει δυστυχισμένους και άμοιρους.

Ο άνθρωπος κατά βάση είναι καλός, θέλει και μπορεί να κάνει το οτιδήποτε για την ευτυχία του, όμως χρειάζεται τρόπος και γνώση για να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το καλό από το κακό και να υπενθυμίσει στον εαυτό του ότι στο χέρι του είναι όλα.

Πιστεύω ακράδαντα πως αυτό το σεμινάριο θα τον βοηθήσει να πάρει τις αποφάσεις στη ζωή του για την ευτυχία του.

- Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, τα καλοκαιρινά μαθήματα θα έχουν συνέχεια και τον Σεπτέμβρη. Πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό;

Το Σεπτέμβριο μέσα στο χώρο των Μορφών Έκφρασης πλέον που εδρεύει στην Αλκμήνη 13 στα Κ. Πετράλωνα οι ενδιαφερόμενοι θα συνεχίσουν αυτή την πορεία που ξεκίνησαν, μια πορεία για τη  γνώση του εαυτού, με πρακτικές και βιωματικές ασκήσεις.

- Έχετε να επιδείξετε επίσης πλούσιο έργο για τα παιδιά, στα οποία δώσατε ιδιαίτερη έμφαση μέσα από τις «Μορφές Έκφρασης» δημιουργώντας ένα καλλιτεχνικό σχολείο αποκλειστικά για μικρές ηλικίες. Ποια είναι τα οφέλη ενός παιδιού από την ενασχόλησή του με την Τέχνη;

Την ίδια εποχή και ημερομηνία θα λειτουργήσει και ένα θερινό camp για παιδιά. Είναι το πέμπτο κατά σειρά camp αλλά ο δέκατος πέμπτος χρόνος που έχουμε εργαστήρια για παιδιά κατά τους χειμερινούς μήνες όπου δίνουμε την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να αναπτύξουν τη δημιουργική τους φαντασία μέσα από την περιπέτεια των Τεχνών του θεάτρου, της μουσικής και της κίνησης.

- Το τελευταίο έργο που ανεβάσατε, «Το όνειρο ενός γελοίου» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Ποια είναι τελικά η αλήθεια και η ουσία της ζωής; Έχουμε ακόμα δικαίωμα στο όνειρο και την ελπίδα;

Η αλήθεια και η ουσία της ζωής είναι να είσαι ευτυχισμένος και αυτό γίνεται όπως μας λέει ο Ντοστογιέφσκι με την αγάπη. Είναι μια πανάρχαια αλήθεια που όμως λίγες φορές τη βιώνουμε. Πάντως χωρίς όνειρα και παιχνίδια η ζωή είναι ένας σκέτος θάνατος, χωρίς όνειρα και παιχνίδια η ζωή είναι μια κόλαση. Γι’ αυτό ας μην πάψουμε να ονειρευόμαστε και να παίζουμε και τότε και μόνον τότε θα διατηρηθεί η ελπίδα.

Θωμάς Κινδύνης

Η κρίση είναι παγκόσμια, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα και δεν είναι κρίση μόνο οικονομική, αυτό είναι το λιγότερο. Δε βλέπετε τι κρίση αξιών υπάρχει; Ανεμπιστοσύνη από παντού, ψευτιά, προδοσία και υποκρισία αφειδώς, σκάνδαλα όλων των ειδών σ’ όλη την υφήλιο.

- Εσείς έχετε κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο;

Δεν υπάρχει άνθρωπος πιστεύω χωρίς ανεκπλήρωτο όνειρο. Το δικό μου είναι να δω έστω και μια μικρή κοινότητα ανθρώπων ευτυχισμένη.

- Βλέπουμε δυστυχώς ότι αρκετοί νέοι -μερικά από τα καλύτερα μυαλά του τόπου- παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να φύγουν στο εξωτερικό είτε για να επιβιώσουν, είτε για να κυνηγήσουν ένα καλύτερο μέλλον και να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους. Αλήθεια, δεν χωρούν τα όνειρα των νέων στη σημερινή Ελλάδα; Τι έχει φταίξει;

Πιστεύω πως η κρίση είναι παγκόσμια, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα και δεν είναι κρίση μόνο οικονομική, αυτό είναι το λιγότερο. Δε βλέπετε τι κρίση αξιών υπάρχει; Ανεμπιστοσύνη από παντού, ψευτιά, προδοσία και υποκρισία αφειδώς, σκάνδαλα όλων των ειδών σ’ όλη την υφήλιο. Έτσι οι άνθρωποι ξενιτεύονται ψάχνοντας να βρουν τον δρόμο τους. Όμως αν δεν τον βρουν μέσα τους «η πόλη θα τους ακολουθεί» που λέει και ο ποιητής.

- Απ’ όσο γνωρίζω, είστε φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και προσπαθείτε συνεχώς να μεταφέρετε αυτή τη θετική ενέργεια στους γύρω σας. Πόσο αισιόδοξος είστε όμως για το μέλλον αυτής της χώρας; Βλέπετε φως στον ορίζοντα;

Δεν είναι θέμα ευχολογίου. Είναι θέμα δράσεως. Έχουμε πόλεμο. Αν δεν αφυπνιστούμε θα οδηγηθούμε στον όλεθρο, τα μηνύματα είναι δυσοίωνα. Αν όμως αρχίσουμε τώρα ή μάλλον από χθες το δρόμο της Τέχνης του να Ζεις, τότε και μόνο τότε υπάρχει ελπίδα.

- Ποια είναι τα επαγγελματικά σας σχέδια για το καλοκαίρι και τη νέα σεζόν; Ετοιμάζετε κάτι καινούριο στο θέατρο;

Οπωσδήποτε θα συνεχίσω το έργο του Ντοστογιέφσκι «Το Όνειρο ενός Γελοίου» σε ερμηνεία δική μου και σκηνοθεσία της Άννας Σεβαστής Τζίμα. Κατόπιν θα ανεβάσω ένα έργο του Μπέργκμαν που δε θα ήθελα ακόμα να ανακοινώσω τον τίτλο του αλλά αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί το έργο «Ευ γενιά» της Άννας Σεβαστής Τζίμα, παιδικό θέατρο για τους μικρούς μας φίλους, και τέλος θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια τέχνης και αφύπνισης για μικρούς και μεγάλους.

Χάρης Περτέσης

Ο Χάρης Περτέσης είναι ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος με ελαττώματα και εμμονές. Αγαπάει την ελεύθερη έκφραση και απεχθάνεται τη μισαλλοδοξία κάθε είδους, όπως επίσης το ψέμα και την υποκρισία. Η γραφή αποτελούσε για εκείνον πάντοτε, πέρα από «εργαλείο» για να βγάζει το ψωμί του, και ένα μικρό καταφύγιο, μέσα στο οποίο απελευθέρωνε τις σκέψεις και τη δημιουργικότητά του, κάτι που τον βοηθούσε να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Σε αυτό το μικρό καταφύγιο σπεύδει μέχρι και σήμερα.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.