Περί απεργιακών κινητοποιήσεων και τουρισμού

Δημιουργία απάντησης


Αυτή η ερώτηση είναι ένα μέσο για την πρόληψη αυτοματοποιημένων υποβολών φόρμας από κακόβουλη χρήση.

Το BBCode είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [img] είναι ΚΛΕΙΣΤΟ
Το [flash] είναι ΚΛΕΙΣΤΟ
Το [url] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Τα εικονίδια είναι ΚΛΕΙΣΤΑ

Περίληψη Θέματος
   

Αναπτυγμένη προβολή Περίληψη Θέματος: Περί απεργιακών κινητοποιήσεων και τουρισμού

Περί απεργιακών κινητοποιήσεων και τουρισμού

από jimis » Τρί Ιουν 01, 2010 1:03 pm

Η κυβέρνηση μαζί με τους εκπροσώπους κάποιων μεγαλοεργοδοτικών οργανώσεων, κόντρα στα πραγματικά δεδομένα, επιμένουν να συνδέουν τις αρνητικές εξελίξεις στον τουρισμό με τις κινητοποιήσεις διαφόρων κλάδων των εργαζομένων. Είναι ξεκάθαρο ότι στην προσπάθειά τους να εξουδετερώσουν τη λαϊκή αντίδραση και να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να υποκύψουν στο σφαγιασμό της ίδιας τους της ζωής, που γίνεται με τα αντιδραστικά μέτρα που προωθούνται, δε διστάζουν να συκοφαντήσουν τους αγώνες και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Προς αυτή την κατεύθυνση επιστρατεύουν το επιχείρημα ότι από τις κινητοποιήσεις πλήττεται ο τουρισμός, που αποτελεί τη ...«βαριά βιομηχανία» της χώρας. Ποια είναι όμως τα πραγματικά δεδομένα;

Πρώτον: Ο τουρισμός, πράγματι, κινείται σε πτωτική τροχιά, κάτι που δε θα μπορούσε να μη συμβαίνει σε μια περίοδο συνολικής οικονομικής κρίσης, σ' ολόκληρη την ΕΕ. Η πτωτική πορεία, μάλιστα, ξεκινάει από το 2004, όταν άρχισε να παρατηρείται και μείωση των ημερών παραμονής των τουριστών στη χώρα και μείωση της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα, ενώ από το 2009 έχουμε και μείωση του αριθμού των τουριστών. Φταίνε γι' αυτό οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων; Και βέβαια όχι. Η εικόνα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας και σε βάρος των εργαζομένων στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, οι οποίοι, εξαιτίας της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που ακολουθείται στις χώρες τους, αδυνατούν όλο και περισσότερο να περνούν τις διακοπές τους στο εξωτερικό.

Δεύτερον: Οι αναφορές στη ...μοναδικότητα του τουρισμού δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία διάφοροι κλάδοι της βιομηχανίας και της μεταποίησης παρουσιάζουν όχι μόνο διαχρονικά μια θετική πορεία, αλλά και στις μέρες μας διαθέτουν αξιόλογη υποδομή, σύγχρονες μονάδες και εργοστάσια, ικανοποιητικό επίπεδο τεχνολογικής εξέλιξης, εξειδικευμένο τεχνικό και εργατικό προσωπικό. Αυτό που θέλουν να κρύψουν όσοι εμφανίζουν τον τουρισμό σε αντιδιαστολή με τους κλάδους της βιομηχανίας - μεταποίησης, είναι το επιλεκτικό ενδιαφέρον των βιομηχάνων να δραστηριοποιούνται σε κλάδους υψηλής κερδοφορίας, εγκαταλείποντας κάποιους άλλους, οι οποίοι, κάτω από διαφορετικές συνθήκες κοινωνικοπολιτικής συγκρότησης, θα μπορούσαν να κάνουν (και θα έκαναν) θαύματα.

Τρίτον: Τα όποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων της οικονομίας εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί η πολιτική τυφλής στήριξης του κεφαλαίου, δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι για τις κλιμακούμενες επιθέσεις σε βάρος των εργαζομένων. Αυτοί είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τις οικονομικές κρίσεις του συστήματος. Ας αφήσουν, λοιπόν, την προβοκάτσια. Οι φυσικοί παραγωγοί του πλούτου, οι εργαζόμενοι, δεν έχουν μόνο δικαίωμα να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Εχουν υποχρέωση να διεκδικούν με τους αγώνες τους τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους.

Ο κοινωνικός πλούτος, ο πλούτος που παράγεται κάθε χρονιά στη χώρα, φτάνει και περισσεύει για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους με αξιοπρέπεια και ικανοποιώντας τις καθημερινές τους ανάγκες. Αρκεί ο πλούτος αυτός να μη χαραμίζεται για να πλουτίζουν ακόμα περισσότερο τα παράσιτα της οικονομικής ολιγαρχίας. Αρκεί εμείς οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πλούτος που παράγουμε μας ανήκει. Και πρέπει να μένει, να αξιοποιείται και να αυγαταίνει στα χέρια των ίδιων των παραγωγών του. Με μοναδικό κριτήριο και στόχο τη συνεχή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου ολόκληρου του λαού.

Εικόνα

Κορυφή