Η Δημοκρατία εκπέμπει (1974-1981)

Δημιουργία απάντησης


Αυτή η ερώτηση είναι ένα μέσο για την πρόληψη αυτοματοποιημένων υποβολών φόρμας από κακόβουλη χρήση.

Το BBCode είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [img] είναι ΚΛΕΙΣΤΟ
Το [flash] είναι ΚΛΕΙΣΤΟ
Το [url] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Τα εικονίδια είναι ΚΛΕΙΣΤΑ

Περίληψη Θέματος
   

Αναπτυγμένη προβολή Περίληψη Θέματος: Η Δημοκρατία εκπέμπει (1974-1981)

Η Δημοκρατία εκπέμπει (1974-1981)

από active » Παρ Οκτ 02, 2009 6:33 pm

Δημοκρατία πλέον και ο Καραμανλής διόρισε στο ΕΙΡΤ τον Δημήτρη Χορν και τον Γιάννη Μπακογιάννη της Ντόιτσε Βέλε.

Το Μάιο του 1975 ξεκίνησε η θρυλική σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζακη σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη, το πρώτο σίριαλ της μεταπολίτευσης. Ακολούθησαν πολλές τηλεοπτικές μεταφορές λογοτεχνικών έργων που έβγαλαν από το αδιέξοδο των σεναρίων πολλούς…

Ο Βασίλης Γεωργιάδης έβαλε τη σφραγίδα του αυτή την περίοδο όχι μόνο με τον Καζαντζάκη, αλλά και με τα «Γιούγκερμαν», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» και τους «Πανθέους», που θριάμβευσαν και εμπορικά.

Ο Ερρίκος Ανδρέου με πρωταγωνίστρια τη Νόρα Βαλσάμη διασκεύασε εφτά σίριαλ του Ξενόπουλου με μεγάλη επιτυχία. Ο Κώστας Λυχναράς δημιούργησε τη «Λεηλασία ζωής» και τη «Γαλήνη».

Στην τελευταία τριετία διακυβέρνησης Καραμανλή δημιουργήθηκαν ίσως οι καλύτερες σειρές της περιόδου. Η Τόνια Μακετάκη έκανε το «Λεμονοδάσος», ο Κώστας Αριστόπουλος τη «Δασκάλα με τα χρυσά μάτια», ο Διαγόρας Χρονόπουλος την «Αστροφεγγιά», ο Αντώνης Βογιάζος το «Φωτογράφο του χωριού», ο Γρηγόρης Γρηγορίου τη «Λωξάντρα» και ο Μιχαηλίδης το «Συμβολαιογράφο» του Ραγκαβή. Θριάμβευσαν εμπορικά και ο «Μεθοριακός σταθμός» με το «Λούνα Παρκ».

Η ηγεσία στην τηλεόραση άλλαζε πάρα πολύ γρήγορα. Ήρθαν οι Άγγελος Βλάχος και Αλέξης Σολωμός, αλλά στο μεταξύ από το Μάρτιο του 1975 η κυβέρνηση Καραμανλή είχε προτείνει στον Ροβήρο Μανθούλη να αναλάβει την ευθύνη της αναδιοργάνωσης του προγράμματος του ΕΙΡΤ. Εκείνος έθεσε ως απαραίτητες προϋποθέσεις την ανεξαρτητοποίηση της ραδιοτηλεόρασης, τη δυνατότητα επιλογής συνεργατών και την απόλυτη ελευθερία δράσης. Πράγματι, το επόμενο καλοκαίρι κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε ο νόμος «Περί ιδρύσεως Ανωνύμου Εταιρείας υπό την επωνυμία Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόρασις». Με αυτόν ιδρύθηκε νέα κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου στη θέση του παλιού ΕΙΡΤ, ενώ προβλεπόταν και η ένταξη σε αυτήν της ΥΕΝΕΔ μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, με απώτατο όριο το τέλος του 1977. Κι ενώ είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του δημοσιογράφου Γιάννη Λάμψα στη θέση του γενικού διευθυντή, στις 13 Δεκεμβρίου 1975 ο Ροβήρος Μανθούλης ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή. Τους διαδέχτηκε ένας αξιωματικός της Αεροπορίας, ο Γ. Χόνδρος.

Κορυφή