Αν αυτή είναι η πρώτη σου επίσκεψη στην κοινότητα - forum του tempo.gr, θα πρέπει να εγγραφείς για να συμμετάσχεις στις συζητήσεις μας. Αφού το πράξεις, καλό είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να μάθεις ορισμένα πράγματα όσον αφορά τη λειτουργία της κοινότητάς μας, διαβάζοντας τους όρους χρήσης και το FAQ. Για οποιαδήποτε απορία σου, μη διστάσεις να ρωτήσεις.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Συζητήστε όσα δεν σχετίζονται με όλες τις παραπάνω κατηγορίες και παραθέστε ελεύθερα τις απόψεις σας για ό,τι επιθυμείτε

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Δημοσίευσηαπό manos33 » Σάβ Οκτ 24, 2015 1:00 pm

«Μπόνους» και «Επιλογή των Καλών Εργαζομένων» σημαίνουν:
Ανταγωνισμό και Διαίρεση των Εργαζομένων – Υπονόμευση Μισθών και Θέσεων Εργασίας


Συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα, έχουμε από τις διοικήσεις την ανακοίνωση «αλλαγών» ή «νέων σχημάτων» στην καταβολή «μπόνους» σε διάφορα τμήματα και διευθύνσεις. Ενδεικτικά:

  - Στο CFN (Δίκτυο Κορμού και Σταθερής) της Wind, έχει ανακοινωθεί ότι: Αρχικά, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα προτείνουν–ψηφίσουν τους συναδέλφους που θεωρούν ότι «καλύτερα ανταποκρίνονται» σε μια σειρά κριτηρίων της διοίκησης. Στη συνέχεια, διοίκηση και προϊστάμενοι θα ξεχωρίσουν δύο απ’ τους «επίλεκτους», για να τους ανταμείψουν με κουπόνια (διατακτικές).

  - Σε τμήματα της Εξυπηρέτησης Πελατών της Vodafone [αφού η διοίκηση κατάργησε το παλιότερο ετήσιο χρηματικό μπόνους, που το ύψος του ανά εργαζόμενο το αποφάσιζε μόνη της], θα επιλέγεται ανά 3μηνο ένας συγκεκριμένος αριθμός συναδέλφων, απ’ τους οποίους οι «καλύτεροι στην επίτευξη στόχων» θα παίρνουν κάποιο χρηματικό ποσό, ενώ οι υπόλοιποι κουπόνια.

Η πολιτική των «μπόνους» και κουπονιών δεν χρησιμοποιείται καθόλου αθώα από τις διοικήσεις. Αντίθετα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για όλους τους εργαζόμενους – γιατί:

  1. Καλλιεργεί την αντίληψη ότι ένα μέρος της αμοιβής μας είναι «δωρεά» της εταιρίας, που το δίνει αν και όταν θέλει, καθώς συνδέεται με την «απόδοση», με «έκτακτες παροχές» κ.λπ.

  2. Στρώνει το έδαφος για να παγιωθεί η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων (που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε απολύσεις και μειώσεις μισθών, όπως γίνεται ήδη). Καλλιεργεί την αντίληψη ότι μόνο σε βάρος του διπλανού συναδέλφου μας μπορούμε κάπως να βελτιώσουμε τη θέση μας – και όχι να υπάρξουν αξιοπρεπείς λύσεις για όλους.

  3. Καλλιεργεί τον ανταγωνισμό και τη διαίρεση των εργαζομένων. Κάθε φορά, για να ξεχωρίσει δήθεν αυτός που είναι «καλύτερος» ή «άξιος»: για να πάρει μπόνους, να έχει σταθερή ή… λιγότερο ελαστική δουλειά – ή απλά να… δουλεύει για να μπορεί να ζήσει! Και μετατρέπει τον καθένα μας σ’ ένα είδος επιστάτη του διπλανού του.

  4. Ακόμη χειρότερα, αυτό το κομμάτι του μισθού που αντικαθίσταται με το μπόνους καταβάλλεται όλο και περισσότερο με κουπόνια αντί για μετρητά, αφαιρώντας από τον εργαζόμενο τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί.

Οι διοικήσεις προσπαθούν έτσι: α) Να φράξουν τον δρόμο σε κάθε συζήτηση, ενότητα και συλλογική διεκδίκηση για αξιοπρεπείς μισθούς και συλλογικές συμβάσεις. Που σήμερα είναι απόλυτα απαραίτητα για όλους μας. β) Να σπάσουν τη δυνατότητα αντίστασής μας σε απολύσεις και μειώσεις μισθών. Προσπαθούν και μ’ αυτό τον τρόπο, να εφαρμόσουν τα Μνημόνια στην πράξη, σε βάρος μας. Αν σήμερα δεχτούμε να «ψηφίζουμε» ο ένας τον άλλο για το ποιος είναι «καλύτερος»… Αν κοιτάμε μήπως βελτιώσουμε το εισόδημά μας «σπρώχνοντας» τον διπλανό μας… Τότε πως θα μπορέσουμε να ορθώσουμε όλοι μαζί ένα αποτελεσματικό μέτωπο υπεράσπισης των θέσεων εργασίας (και όλων των δικαιωμάτων μας), με ενότητα και κοινό αγώνα;

Tα παραπάνω συμπληρώνουν τα χτυπήματα εναντίον μας (απολύσεις, ελαστικοποίηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας, μείωση ονομαστικών αλλά και πραγματικών μισθών κ.ο.κ.). Eίναι απαραίτητο ν’ αντισταθούμε έμπρακτα σ’ αυτή τη διαιρετική πολιτική. Να αναδείξουμε ότι δεν δεχόμαστε τον διαχωρισμό σε «καλούς» και «κακούς» εργαζόμενους – ιδιαίτερα απ’ τους ίδιους που κερδίζουν πολλά εκατομμύρια απ’ τη δική μας εργασία. Αυτό σημαίνει και υπεράσπιση της εργασιακής και ανθρώπινης αξιοπρέπειάς μας: γιατί είμαστε εμείς που με την κοινή δουλειά και συνεργασία μας (όχι με το αλληλοφάγωμά μας) κινούμε αυτές τις εταιρίες, παράγουμε το αποτέλεσμά τους. Αυτό θα είναι μια ουσιαστική κίνηση για την ενδυνάμωση της ενότητας και του αγώνα μας, που είναι η μόνη πραγματική εγγύηση για πραγματικές λύσεις, αποτελεσματική διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων, υπεράσπιση των μισθών και θέσεων εργασίας. Προτείνουμε λοιπόν σε όλους τους συναδέλφους:

  - Κανείς να μη δέχεται να συμμετάσχει σε διαδικασίες «αξιολόγησης», «επιλογής» κ.λπ. άλλων συναδέλφων. Πολύ περισσότερο αν πρόκειται έτσι να «ξεδιαλεχτεί» ο πιο «άξιος», σε διαδικασίες όπου όλα είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εργοδοσίας και που θέλουν να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας.

  - Όπου δίνονται μπόνους (κουπόνια ή χρήματα), οι ίδιοι οι συνάδελφοι (του τμήματος ή της διεύθυνσης), μετά από συζήτηση μεταξύ τους, να τα μοιράζονται ισότιμα. Χαιρετίζουμε τις ενέργειες συναδέλφων που το έχουν ήδη κάνει στο τμήμα τους (ή άλλων που έδωσαν τα λεφτά αυτά στο σωματείο, ως ενίσχυση). Και ακόμα, τους συναδέλφους που, για να υποστηρίξουν έμπρακτα την στάση αλληλεγγύης και συλλογικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, δεν έχουν συμμετάσχει σε διαδικασίες ατομικής αξιολόγησης, με προσωπικό κόστος να μην πάρουν οι ίδιοι κανένα μπόνους.

Το μέλλον των εργαζομένων βρίσκεται στην ενότητα, την αλληλεγγύη, τον αγώνα –
όχι στα «δώρα» των διοικήσεων, στη ζούγκλα «όλοι εναντίον όλων».


Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE–WIND–VICTUS
manos33
Fresh Boarder
Fresh Boarder
 
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: Τετ Ιουν 03, 2015 3:37 pm

 • Παραπλήσια Θέματα
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο Ελεύθερη Συζήτηση