Αν αυτή είναι η πρώτη σου επίσκεψη στην κοινότητα - forum του tempo.gr, θα πρέπει να εγγραφείς για να συμμετάσχεις στις συζητήσεις μας. Αφού το πράξεις, καλό είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να μάθεις ορισμένα πράγματα όσον αφορά τη λειτουργία της κοινότητάς μας, διαβάζοντας τους όρους χρήσης και το FAQ. Για οποιαδήποτε απορία σου, μη διστάσεις να ρωτήσεις.

Διορθώστε τον φωτισμό στις φωτογραφίες σας με το Photoshop

Επεξεργαστές, μητρικές, κάρτες γραφικών, προγράμματα, εφαρμογές, θέματα λειτουργικών συστημάτων (Windows, Linux, MacOS) και γενικά ό,τι έχει να κάνει με το υλικό και το λογισμικό του του Η/Υ μας

Διορθώστε τον φωτισμό στις φωτογραφίες σας με το Photoshop

Δημοσίευσηαπό silvio » Παρ Φεβ 19, 2010 11:40 pm

Πολλές φορές, στις φωτογραφίες που τραβάμε το τελικό αποτέλεσμα είναι πιο σκοτεινό απ' ότι θα έπρεπε ή πάρα πολύ φωτεινό σε κάποια σημεία, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές λεπτομέρειες. Για να σώσουμε την κατάσταση λοιπόν, υπάρχει στο Photoshop η πολύ καλή εντολή Shadow/Highlight.

Τα βήματα που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να προβείτε στις διορθώσεις πολύ εύκολα και γρήγορα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήσαμε την πολύ σκοτεινή φωτογραφία που βλέπετε ακριβώς από κάτω και προσπαθήσαμε να της δώσουμε φως.

Εικόνα

Αφού φορτώσετε τη φωτογραφία, μεταβείτε στο μενού Image/Adjustments και κάντε κλικ στην επιλογή Shadow Highlights. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με διάφορες επιλογές. Εσείς το πρώτο πράγμα που πρέπει να πράξετε είναι να τσεκάρετε το Show More Options για να έχετε όλες τις επιλογές διαθέσιμες. Επίσης, επιλέξτε και το Preview για να βλέπετε αμέσως τις αλλαγές που πραγματοποιείτε.

Στο πρώτο κομμάτι του παραθύρου, βλέπουμε τις ρυθμίσεις με τίτλο Shadows. Με το Amount ορίζουμε πόσο φωτεινά θα γίνουν τα σκούρα σημεία. Προφανώς λοιπόν, θα πρέπει να δώσουμε αρκετά υψηλή τιμή, μέχρι να έχουμε το φωτεινό αποτέλεσμα που θέλουμε.

Εικόνα

Με την επιλογή τώρα Tonal Width θα καθορίσουμε ποιοι τόνοι θα επηρεαστούν στην εικόνα μας. Όσο μεγαλύτερη η τιμή, τόσο πιο πολλοί ουδέτεροι και φωτεινοί τόνοι θ' αρχίσουν να επηρεάζονται από τις αλλαγές του Amount. Αντιθέτως, μικρές τιμές θα επηρεάσουν μόνο τα καθαρά σκούρα σημεία.

Η επιλογή Radius ορίζει το μέγεθος μίξης των σημείων που θα επηρεαστούν σε σχέση με τα ανεπηρέαστα κομμάτια. Παίξτε λίγο με την επιλογή, ώστε, ανάλογα με τη φωτογραφία, να φτάσατε στο βέλτιστο αποτέλεσμα.

Το κομμάτι Highlights έχει ακριβώς τις ίδιες ρυθμίσεις αλλά αυτή τη φορά επηρεάζονται μόνο τα φωτεινά σημεία. Έτσι π.χ. όσο πιο μεγάλη τιμή βάλετε στο Amount, τόσο πιο σκούρα θα γίνονται. Με λίγες δοκιμές κι εδώ, θα φωτίσετε ακόμη καλύτερα τη φωτογραφία.

Τέλος, έχουμε το κομμάτι Adjustments, που περιέχει ρυθμίσεις που επηρεάζουν συνολικά την εικόνα. Με την επιλογή Color Correction δίνετε ζωντάνια στα χρώματα, ενώ με το Midtones δίνετε ώθηση (ή μειώνετε) τα ουδέτερα σημεία, ώστε να «δέσει» ακόμη καλύτερα η φωτογραφία.

Εικόνα

Γενικότερα, θα παρατηρήσετε ότι ιδανικές τιμές δεν υπάρχουν και πως θα πρέπει να κάνετε μερικές δοκιμές για κάθε φωτογραφία, προκειμένου να φτάσετε στο επιθυμητό επίπεδο. Η όλη διαδικασία είναι πολύ-πολύ απλή και θα δείτε ότι μέσα σε λιγοστά λεπτά θα έχετε θαυμαστά αποτελέσματα!
Άβαταρ μέλους
silvio
Administrator
Administrator
 
Δημοσιεύσεις: 140
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 18, 2010 7:29 am

Re: Διορθώστε τον φωτισμό στις φωτογραφίες σας με το Photoshop

Δημοσίευσηαπό jimis » Σάβ Φεβ 20, 2010 10:14 pm

Χρησιμότατο! :)
Πάψε να προσδοκάς και θα έχεις τα πάντα.....
Άβαταρ μέλους
jimis
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Δημοσιεύσεις: 72
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 18, 2010 2:02 pm

Re: Διορθώστε τον φωτισμό στις φωτογραφίες σας με το Photosh

Δημοσίευσηαπό neo » Πέμ Μαρ 03, 2011 2:25 am

Κάνει πολύ καλή δουλειά, δεν το περίμενα! Διόρθωσα αρκετές φωτογραφίες που ήταν στο κατασκόταδο... :)
neo
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Δημοσιεύσεις: 49
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 23, 2010 9:34 pm


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο Software / Hardware

cron