Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα

Οι συζητήσεις που βρίσκονται εδώ είναι αρχειοθετημένες. Παρακαλούμε, μεταβείτε στην κοινότητα-forum του tempo.gr.
Post Reply
User avatar
marilena
Fresh Member
Fresh Member
Posts: 10
Joined: 23 Apr 2013, 14:09

Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα

Post by marilena »

Φέτος είπα για πρώτη φορά να φτιάξω μόνη μου βασιλόπιτα και έκανα δύο, μία κέικ και μία τσουρέκι!!! Συνταγές βρήκα απο το ιντερνετ και ήταν πολύ καλό το αποτέλεσμα μπορώ να πω αν και πρώτη απόπειρα
Για όσες θέλουν να φτιάξουν τελευταία στιγμή αυτές είναι οι συνταγές:

Βασιλόπιτα Νο.1

1 κιλό αλεύρι σκληρό
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
480ml γάλα φρέσκο
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουτ. γλυκού κοφτό μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
125γρ. βούτυρο τλιωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
3 αβγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ελαφρώς χτυπημένα με τη ζάχαρη

Προθερμάνετε το φούρνο στους 40 βαθμούς. Βάζετε σε μπολ τη μαγιά με 2-3 κουταλιές από τη ζάχαρη, ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό προς ζεστό και το ρίχνετε στη μαγιά. Ανακατεύετε να διαλυθεί και αφήνετε το προζύμι να αφρίσει και να φουσκώσει. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζετε τους γάντζους και ανακατεύετε για λίγο. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα με την υπόλοιπη ζάχαρη και το προζύμι ζυμώνοντας τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα. Λιώνετε το βούτυρο και το ρίχνετε κι αυτό σταδιακά στη ζύμη μέχρι να το απορροφήσει όλο. Όταν όλη η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε 40 λεπτά περίπου στον προθερμασμένο φούρνο να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο, την πιέζετε να κάτσει και την απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τυλίγετε το τυχερό νόμισμα σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τοποθετείτε σε τυχαίο σημείο. Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο και περιμένετε 15 λεπτά μέχρι να ξαναφουσκώσει. Τότε αλείφετε την επιφάνειά της πίτας πολύ απαλά με το χτυπημένο αβγό, και ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα. Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε τη βασιλόπιτα να κρυώσει. Τοποθετείτε το μάρτζιπαν ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και με τη βοήθεια του πλάστη το ανοίγετε σε φύλλο και κόβετε με κουπ πατ γιορτινά σχέδια της επιλογής σας για να την διακοσμήσετε.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Βασιλόπιτα Νο.2

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. μαργαρίνη
350 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
200 γρ. χυμός φρ. πορτοκάλι
150 γρ. κονιάκ
½ κουτ. σούπας κανέλα
¼ κουτ. σούπας γαρύφαλλο
150 γρ. καρυδόψιχα
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
ζάχαρη άχνη

Χτυπάμε τη μαργαρίνη με την ζάχαρη στο μίξερ για 5-6 λεπτά και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι, το κονιάκ και τον χυμό. Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια. Το αδειάζουμε σε αντικολλητικό ταψί 28 εκατοστών καλά βουτυρωμένο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς για 35 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι ψημένη η βασιλόπιτα με ένα μαχαίρι. Όταν ψηθεί αφήνουμε τη βασιλόπιτα στο ταψί για 10 λεπτά. Την βγάζουμε από το ταψί και την αφήνουμε να κρυώσει.
Τέλος πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Post Reply