Συλλέκτες παλιών τευχών - Οι «χρυσοθήρες» των κόμικς

Οι συζητήσεις που βρίσκονται εδώ είναι αρχειοθετημένες. Παρακαλούμε, μεταβείτε στην κοινότητα-forum του tempo.gr.
Post Reply
User avatar
alex
Administrator
Administrator
Posts: 112
Joined: 05 Aug 2011, 12:56

Συλλέκτες παλιών τευχών - Οι «χρυσοθήρες» των κόμικς

Post by alex »

Tο χρηματιστήριο των παλαιών περιοδικών κόμικς καλά κρατεί στα παλαιοβιβλιοπωλεία της Aθήνας. H τιμή ενός τεύχους (που όταν πρωτοκυκλοφόρησε δεν κόστιζε παραπάνω από 2 ή 4 δραχμές) μπορεί να φτάσει και τα 40 ευρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

To παλαιό βιβλιοπωλείο στην Πλατεία Αβησσυνίας, στο Μοναστηράκι, είναι υπόγειο. Ο ένας πίσω από τον άλλο, οι πελάτες, κατέβαιναν τις στενές σκάλες. Ο χώρος μικρός και ατμοσφαιρικός. Οι τοίχοι γεμάτοι αφίσες περασμένων δεκαετιών. Τα ράφια σκονισμένα. Σε αυτά στοιβάζονται τόνοι κίτρινου χαρτιού, παλιά περιοδικά κόμικς. Χιλιάδες. Οι πελάτες ξεχύνονται και αρχίσουν να ψάχνουν. Οι λάτρεις των κόμικς στην Ελλάδα θεωρούν ιεροτελεστία την αναζήτηση παλαιών - τις περισσότερες φορές συλλεκτικών - τευχών.

Και όπως λένε, στην Αθήνα, το ιδιότυπο αυτό παζάρι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα που γίνονται σε άλλες πόλεις. Σκηνές σαν την προηγούμενη διαδραματίζονται καθημερινά στα λεγόμενα παλαιοβιβλιοπωλεία. Οι συλλέκτες-πελάτες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αδρά για ένα παλιό τεύχος με τον αγαπημένο τους ήρωα.

«Μοναστηράκι, αλλά και Εξάρχεια είναι το κέντρο αυτού του παζαριού», λέει ο κ. Θεόφιλος Μανουσάκης, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου που πουλάει παλιά τεύχη κόμικς. Καταστήματα με καινούργια και μεταχειρισμένα κόμικς υπάρχουν στο Μοναστηράκι, αλλά και στα Εξάρχεια και κυρίως στην περιοχή που ορίζουν οι δρόμοι Σολωμού, Σόλωνος και Μπόταση.

«Στα ειδικά αυτά βιβλιοπωλεία μπορεί κανείς να βρει τα πάντα», επισημαίνει ο κ. Μανουσάκης: «Βαβέλ», «Παρά Πέντε», «Αστερίξ», «Groo the Wanderer», «Αχιλλέας Ταλόν», «Ιζνογκούντ», «Κόρτο Μαλτέζε», «Κόμιξ», «Σπάιντερ Μαν», «Λούκι Λουκ». H τιμή τους κυμαίνεται ανάλογα με την παλαιότητα του τεύχους και την κατάστασή του. «Πρόκειται ακριβώς για ένα παζάρι. Κάποιοι πελάτες πουλάνε τα παλαιότερα τεύχη των περιοδικών τους - συνήθως σε πολύ χαμηλές τιμές - και κάποιοι τα αγοράζουν».

Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα τεύχος του «Αστερίξ» - από την πρώτη έκδοση του περιοδικού στην Ελλάδα από την εταιρεία Anglo-Hellenic-Agency (εκδόσεις Ψαρόπουλου), της δεκαετίας του 1970 μπορεί να φτάσει και τα 40 ευρώ (η τιμή ενός καινούργιου τεύχους του περιοδικού είναι 2,9 ευρώ). H ίδια εταιρεία εξέδιδε και τις περιπέτειες του βεζίρη Ιζνογκούντ, πριν τις αναλάβει η Μαμούθ Κόμιξ.

«Εμείς επανεκδίδουμε συνεχώς τις ιστορίες. Ο Αστερίξ έχει περιορισμένο αριθμό περιπετειών που τις τυπώνουμε ξανά και ξανά. Ωστόσο, υπάρχουν αναγνώστες που ζητούν ένα συγκεκριμένο τεύχος της 2ης έκδοσης του 1987, που κόστιζε 350 δραχμές και είχε, για παράδειγμα, ένα λάθος στην εκτύπωση», εξηγεί ο κ. Γιώργος Τσίτσοβιτς, απο την εταιρεία Μαμούθ Κόμιξ.

«Οι συλλέκτες έχουν μια τάση να αδιαφορούν για την τιμή και να αναζητούν με μανία παλαιά τεύχη», επισημαίνει και ο κ. Στέλιος Νικολάου, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «Κόμιξ» που εκδίδει η εταιρεία Νέα Ακτίνα και περιλαμβάνει ιστορίες των ηρώων Ντίσνεϊ ιδιαίτερα αξιόλογων δημιουργών, όπως είναι ο Καρλ Μπαρκς.
«Δεκάδες είναι καθημερινά τα γράμματα και τα τηλέφωνα αναγνωστών που ζητούν παλαιά τεύχη.
Ένας αναγνώστης μού ζήτησε ένα συγκεκριμένο τεύχος με την ιστορία "Ζωδιακός Κύκλος" και όταν του είπα ότι δεν υπάρχει, μου ζήτησε να μεσολαβήσω ώστε να βρουν την ίδια ιστορία έστω στην ιταλική της έκδοση», συμπληρώνει. Εκτός από τα περιοδικά «Κόμιξ», το «Μίκυ Μάους» επίσης της Ντίσνεϊ έχει μεγάλη ζήτηση. Στα βιβλιοπωλεία των Εξαρχείων ένα από τα πρώτα σαράντα τεύχη του (που πρωτοκυκλοφόρησε το 1966) μπορεί να πωληθεί ακόμα και 70 ή 80 ευρώ - η τιμή του της εποχή της κυκλοφορίας του ήταν 2 δραχμές.
Περιζήτητοι οι Σεραφίνο, Τιραμόλα

Οι τίτλοι περιοδικών που δεν υπάρχουν πια, αλλά μεσουρανούσαν τη δεκαετία του 1970 βρίσκονται πολύ ψηλά στο ιδιότυπο ταμπλό του... χρηματιστηρίου των μεταχειρισμένων κόμικς. Τη δεύτερη θέση στην κυκλοφορία των παιδικών περιοδικών μετά το «Μίκυ Μάους» είχε σχεδόν για όλη τη δεκαετία του '70 ο «Σεραφίνο». Ήταν ένα περιοδικό μικρού σχήματος που κυκλοφορούσε κάθε Τετάρτη. Οι μισές του σελίδες ήταν ασπρόμαυρες και χάρτινες. Το περιεχόμενό του ήταν εικονογραφημένες ιστορίες ενός καγκουρό που είχε ανθρώπινη μορφή, του Σεραφίνο. Ενός απένταρου αλήτη που συνεχώς ονειρευόταν κοτόπουλα. Σήμερα τα τεύχη αυτά πωλούνται 15 και 20 ευρώ το ένα. Εκδιδόταν από τον εκδότη παιδικών βιβλίων Ηλία Καμπάνα. Εκτός από το «Σεραφίνο», η ίδια εταιρεία εξέδιδε το περιοδικό «Τιραμόλα». Ο δημιουργός του ήταν ο ίδιος με αυτόν του «Σεραφίνο». H διαφήμισή τους κοινή. Στην τελευταία σελίδα κάθε τεύχους του «Σεραφίνο» υπήρχε το σλόγκαν-σύνθημα μιας ολόκληρης εποχής: «Και τα δύο με ένα τάλιρο που δεν πας ούτε στο Φάληρο». Τότε τα περιοδικά του Ηλία Καμπανά κόστιζαν πέντε δραχμές το ένα. Τα τεύχη του περιοδικού πωλούνται από 2 έως και 10 ευρώ στα παλαιοβιβλιοπωλεία.

Επόμενα στη σειρά - από πλευράς τιμής - είναι τα παλαιά περιοδικά που κυκλοφορούσαν τη δεκαετία του 1950. «Επί δεκάξι χρόνια - από το 1952 ώς το 1967 - ο «Μικρός Ήρωας» και τα άλλα συναφή παιδικά περιοδικά παραλογοτεχνίας («Υπεράνθρωπος», «Γκαούρ Ταρζάν», «Γκρέκο» κ.τ.λ.) διαβάζονταν από δεκάδες χιλιάδες ελληνόπουλα. Σήμερα οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτών περιοδικών κυμαίνονται από 2 έως 10 ευρώ το ένα. Το ίδιο και τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα». «H πρόσφατη επανέκδοση τους μείωσε το ενδιαφέρον για αυτά», λένε ωστόσο οι βιβλιοπώλες.

«Νοσταλγία και δέσιμο»

Περιοδικά όπως ο «Πόλεμος», η «Μάχη», το «Κράνος» (εκδόσεις Δραγούνη) δημοσίευαν πολεμικές ασπρόμαυρες εικονογραφημένες ιστορίες δεύτερης ποιότητας. Όμως ακόμα και για αυτά τα παλαιά τεύχη η ζήτηση είναι μεγάλη. H τιμή τους είναι χαμηλότερη, αλλά ωστόσο υπάρχει. «Περισσότερο τα αγοράζει κάποιος από νοσταλγία. Τα τεύχη αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα υπερπολυτελή περιοδικά που κυκλοφορούν σήμερα. H συναισθηματική τους αξία είναι ωστόσο μεγάλη», τονίζει η συλλέκτρια παιδικών περιοδικών κ. Μάχη Παναγοπούλου. H ίδια συμπληρώνει ότι πολλοί συλλέκτες αναζητούν περιοδικά και μέσω Ίντερνετ. «Το ψάξιμο στα παλιά βιβλιοπωλεία είναι ωστόσο το κάτι άλλο, έχει τη δική του μαγεία», συμπληρώνει.

«Σήμερα λείπει το συναισθηματικό δέσιμο με το περιοδικό. Λείπει αυτή η χαρά που είχαν οι προηγούμενες γενιές που λαχταρούσαν πραγματικά όταν πήγαιναν στο περίπτερο για να πάρουν το ολιγοσέλιδο, χάρτινο περιοδικό», σχολιάζει η Γιούλη Μπαγιετάκου. «Σήμερα τα περιοδικά είναι πολυτελή, πολύχρωμα, πολυσέλιδα, αλλά η επιρροή τους στον πελάτη-αγοραστή και όχι στο αναγνώστη-φίλο κρατάει όσο ένα ξεφύλλισμα. Μερικά βιαστικά λεπτά.

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, Δημοσίευση: 03-09-2004
Give a man a fish, and you feed him for a day..
Show him how to catch fish, and you feed him for a lifetime!
Post Reply