Οι συζητήσεις που βρίσκονται εδώ είναι αρχειοθετημένες. Παρακαλούμε, μεταβείτε στην κοινότητα-forum του tempo.gr.
Δημιουργία απάντησης

Αποθήκευση βιβλίων και προστασία από την υγρασία

03 Φεβ 2015, 20:00

Γεια χαρά σε όλους!!!! Θα αναφερθώ σε ένα σημαντικό θέμα που αφορά όλους όσους δεν έχουν χώρο στο σπίτι και αναγκάζονται να πακετάρουν τα βιβλία τους για να τα βάλουν στο πατάρι ή σε κάποια ντουλάπα.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα είναι ο χώρος αποθήκευσης να μην έχει υγρασία γιατί αυτό είναι καταστροφή για τα βιβλία. Φυσικά υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τα προστατεύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο από το να πάθουν τέτοια ζημιά.

Έχω λοιπόν να συμβουλέψω τα εξής:

1. Πρέπει πρώτα-πρώτα να μεριμνήσετε ώστε η κούτα να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και να μονώσετε το εσωτερικό της με κάποιο πλαστικό, όπως μαύρη σακούλα, πιασμένη με ταινία.
2. Βάλτε μέσα μια μπαλίτσα ναφθαλίνη και εκείνο το άσπρο μικρό σακουλάκι που γράφει συνήθως silica και υπάρχει πάντα σχεδόν στα κουτιά από παπούτσια που αγοράζουμε. Αυτό κάνει πολύ καλή δουλειά γιατί κρατάει όλη την υγρασία και τη συγκρατεί. Μπορείτε να το βρείτε σε μαγαζιά με ψυκτικά είδη.
3. Καλή ιδέα θα ήταν να τυλίξετε κάθε βιβλίο με πλαστική μεμβράνη.. ακόμη και η κλασική μεμβράνη που πωλείται για χρήση προστασίας φαγητού κάνει μια χαρά!!
4. Κλείστε καλά την κούτα και φροντίστε να έχει χώρο για να κυκλοφορεί ο αέρας ώστε να μην εγκλωβιστεί σε σημεία και δημιουργηθεί μούχλα και υγρασία..

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω θα καταφέρετε να διατηρήσετε τα βιβλία σας για αρκετά χρόνια σαν καινούρια. Για πάντα τίποτα δεν μένει αλλά τουλάχιστον όσο ζείτε θα τα έχετε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και θα αντέξουν επίσης να τα διαβάζουν τα παιδιά και τα εγγόνια σας. :happy:

Re: Αποθήκευση βιβλίων και προστασία από την υγρασία

04 Φεβ 2015, 15:48

Ευχαριστούμε για τις καλές συμβουλές αλλά έχω μια μικρή ένσταση. Η πλαστική μεμβράνη πιστεύω ότι δεν ωφελεί τα βιβλία γιατί έτσι δεν θα "αναπνέουν" καθόλου και άρα μάλλον επιταχύνεις τη φθορά τους παρά τα προστατεύεις. Δεν το λέω με σιγουριά γιατί δεν το έχω δοκιμάσει αλλά βάσει λογικής.
Δημιουργία απάντησης