Χύμα μελάνι για εκτυπωτή lexmark

Οι συζητήσεις που βρίσκονται εδώ είναι αρχειοθετημένες. Παρακαλούμε, μεταβείτε στην κοινότητα-forum του tempo.gr.
Post Reply
kostasvix
Fresh Member
Fresh Member
Posts: 4
Joined: 14 Apr 2015, 03:23

Χύμα μελάνι για εκτυπωτή lexmark

Post by kostasvix »

Ξέρετε μήπως που μπορώ να βρω χύμα μελάνι lexmark για αναγόμωση; Απ' ότι έχω δει, στα μαγαζιά πουλάει μπουκαλάκια μόνο η Epson. Επίσης, κυκλοφορούν και κάτι άλλα noname που τα πλασάρουν για Lexmark, αλλά σκεφτόμουν ότι λογικά είναι συνηθισμένο μελάνι. Τι διαφορά να έχει μελάνι με μελάνι; Αν χρησιμοποιήσω π.χ. το Epson σε Lexmark το ίδιο δεν είναι;
twist
Fresh Member
Fresh Member
Posts: 11
Joined: 07 Aug 2012, 09:24

Re: Χύμα μελάνι για εκτυπωτή lexmark

Post by twist »

Πρόσεχε γιατί υπάρχουν διαφορές από μελάνι σε μελάνι. Δεν είμαι ειδικός αλλά κάθε εκτυπωτής παίρνει άλλο τύπο μελανιού, ανάλογα και με το χρώμα μερικές φορές. Υπάρχουν π.χ. τα dye based και τα pigment που έχουν διαφορές μεταξύ τους και πρέπει να ξέρεις τι να πάρεις. Εγώ λέω καλύτερα πήγαινε σε κάποιο μαγαζί που αναγομώνει για να μην κάνεις καμιά ζημιά στην κεφαλή του εκτυπωτή σου γιατί μετά θα πρέπει να αγοράσεις καινούριο και είναι κρίμα.
User avatar
panos82
Moderator
Moderator
Posts: 32
Joined: 29 Sep 2011, 18:07

Re: Χύμα μελάνι για εκτυπωτή lexmark

Post by panos82 »

Ψάξε λίγο στα μαγαζιά αλλά η αναγόμωση είναι πάντα ρίσκο να ξέρεις.
«Δεν μπορεί να σταθεί η εξουσία όταν στηρίζεται στην αδικία, στην επιορκία και στην προδοσία» (Δημοσθένης)
User avatar
Alf
Advanced Member
Advanced Member
Posts: 125
Joined: 31 Mar 2011, 00:54

Re: Χύμα μελάνι για εκτυπωτή lexmark

Post by Alf »

Ψάξε να βρεις universal μπουκαλάκια που κάνουν για όλους τους εκτυπωτές και μη βάλεις epson γιατί κάθε μάρκα θέλει τα δικά της. Με τα universal δεν θα έχεις βέβαια το άψογο αποτέλεσμα αλλά θα κάνεις τη δουλειά σου με αποδεκτή ποιότητα για απλές εκτυπώσεις. Για καλύτερο αποτέλεσμα και εκτύπωση φωτογραφιών πάρε μελάνι για lexmark αποκλειστικά έστω κι αν είναι λίγο πιο ακριβό. Αν δεν ξέρεις που να πας, δες και κάποια μαγαζιά που έχουν προταθεί εδώ: http://www.forum24.gr/viewtopic.php?f=71&t=530
User avatar
Quicksilver
Moderator
Moderator
Posts: 117
Joined: 01 Apr 2011, 21:29

Re: Χύμα μελάνι για εκτυπωτή lexmark

Post by Quicksilver »

twist wrote:Πρόσεχε γιατί υπάρχουν διαφορές από μελάνι σε μελάνι. Δεν είμαι ειδικός αλλά κάθε εκτυπωτής παίρνει άλλο τύπο μελανιού, ανάλογα και με το χρώμα μερικές φορές. Υπάρχουν π.χ. τα dye based και τα pigment που έχουν διαφορές μεταξύ τους και πρέπει να ξέρεις τι να πάρεις. Εγώ λέω καλύτερα πήγαινε σε κάποιο μαγαζί που αναγομώνει για να μην κάνεις καμιά ζημιά στην κεφαλή του εκτυπωτή σου γιατί μετά θα πρέπει να αγοράσεις καινούριο και είναι κρίμα.
Ούτε εγώ ήξερα για "dye based" και "pigment" μελάνια οπότε μπήκα στη διαδικασία να ψάξω λίγο το θέμα. Απ' ότι φαίνεται έχει μεγάλη σημασία για το μαύρο και τώρα καταλαβαίνω γιατί μια φορά που είχα αγοράσει δοχεία αναγομωμένα το χρώμα έβγαινε σαν ξεθωριασμένο. Το pigment είναι πιο δυνατό και απ' ότι κατάλαβα πιο ακριβό σε σχέση με το dye based που κάνει περισσότερο για τα άλλα χρώματα.

Dye based μελάνια: Είναι τα περισσότερο χρησιμοποιούμενα μελάνια για εκτυπωτές inkjet. Αποτελούνται κυρίως από νερό, γλυκόλη ή συνδυασμό γλυκολών (υγρό όμοιο με το αντιψυκτικό αυτοκινήτων), πρόσθετο διαλύτη, surfactant (τασιενεργά) και σε μερικές περιπτώσεις οινόπνευμα. Εκτός βέβαια από τα προηγούμενα συστατικά περιέχει και μικρή ποσότητα χρωστικής ουσίας (αλλιώς δεν θα ήταν μελάνι!). Επίσης στη σύνθεση του μελανιού μπορεί να υπάρχουν πρόσθετα χημικά (αντιοξειδωτικά, αντιαφρώδη, συντηρητικό, προστατευτικό UV, κλπ). Το dye μελάνι κατά την εκτύπωση ποτίζει και χρωματίζει τις ίνες του χαρτιού.

Pigment μελάνια: Είναι λιγότερο διαδεδομένα και χρησιμοποιούνται στους inkjet εκτυπωτές περισσότερο στο μαύρο χρώμα. Για τα έγχρωμα μελάνια σε ποσοστό 98% χρησιμοποιούνται τα dye based. Το pigment μελάνι κατασκευάζεται παρόμοια με το dye based με τη μόνη διαφορά ότι στη σύστασή του το υλικό που δίνει το χρώμα έχει τη μορφή λεπτόκοκκης σκόνης σε στερεή μορφή. Δημιουργείται δηλαδή γαλάκτωμα που σημαίνει στερεά σωματίδια διαλυμένα σε υγρό. Pigmented είναι το μαύρο μελάνι που χρησιμοποιεί η Hewlett Packard, η Canon, η Lexmark στους εκτυπωτές τους, αποκλειστικά στο μαύρο χρώμα. Τα pigmented μελάνια περιέχουν σαν χρωστική ουσία στερεά υλικά (υπό μορφή πολύ λεπτόκοκκης σκόνης) που κάθονται πάνω στην επιφάνεια του χαρτιού εκτύπωσης και δίνουν το απαραίτητο χρώμα αντίθετα με τα dye based που χρωματίζουν τις ίνες του χαρτιού ποτίζοντάς τες.
Post Reply