Η παραδοσιακή και η εναλλακτική ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Οι συζητήσεις που βρίσκονται εδώ είναι αρχειοθετημένες. Παρακαλούμε, μεταβείτε στην κοινότητα-forum του tempo.gr.
Post Reply
User avatar
Alf
Advanced Member
Advanced Member
Posts: 125
Joined: 31 Mar 2011, 00:54

Η παραδοσιακή και η εναλλακτική ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Post by Alf »

Δύο είδη μαγειρίτσας σας έχω, την παραδοσιακή και μια εναλλακτική. Φάτε όσο καλύτερα μπορείτε το βράδυ και πείτε εντυπώσεις.

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ

ΥΛΙΚΑ
• 1 συκωταριά
• έντερα
• 1 φλιτζάνι λάδι
• 2 μαρούλια ψιλοκομμένα
• 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
• 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζάνι ρύζι
• 3 αυγά
• 2 λεμόνια
• Άνηθος (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε πολύ καλά τη συκωταριά και τα έντερα. Τα έντερα τα έχετε πλύνει πολύ καλά και τα γυρίζεται με ένα καλαμάκι ανάποδα. Προσθέτετε την συκωταριά και τα έντερα σε νερό βραστό και τα ζεματίζετε. Μόλις βράσει την ψιλοκόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει
Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, ξερά και φρέσκα και τσιγαρίζετε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα έντερα.
Προσθέτετε τα μαρούλια και τον άνηθο.
Αλατοπιπερώνετε
Προσθέτετε 4 φλιτζάνια νερό
Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν
Μόλις βράσουν ρίχνετε το ρύζι
Μόλις είναι όλα έτοιμα σβήνετε τη φωτιά, χτυπάτε τα ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα και τους κρόκους χωριστά.
Στύβετε τα λεμόνια, προσθέτετε τους κρόκους στην μαρέγκα και χτυπάτε
Προσθέτετε λίγο λίγο τον χυμό λεμονιού
Προσθέτετε λίγο λίγο ζουμί από την μαγειρίτσα χτυπώντας γρήγορα και συνεχώς
Όταν έχετε βάλει αρκετό το ρίχνετε όλο μαζί στην κατσαρόλα
Κουνάτε ελαφρά την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού .

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ

1 κ.σ. βουτυρο
2 κ.σ. ελαιολαδο
8 φρεσκα κρεμμυδακια σε λεπτες φετες
500 γρ. μανιταρια σε φετες
10 γρ. αποξηραμενα μανιταρια μουσκεμενα σε χλιαρο νερο για 10 λεπτα
2 κ.σ. αλευρι
1,2 λιτρα ζωμο λαχανικων ή κοτας
αλατι και πιπερι
2 κ.σ. φρεσκο ψιλοκομμενο ανιθο
1/2 φλ. ρυζι καρολινα
2 αυγα (χωριστα οι κροκοι απο τα ασπραδια)
χυμο απο 2 λεμονια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιωνουμε, σε δυνατη φωτια, το βουτυρο σε μια μεγαλη κατσαρολα, προσθετουμε το ελαιολαδο, τα κρεμμυδια και τον ανιθο και σωταρουμε για 2 λεπτα ανακατευοντας. Προσθετουμε τα αποξηραμενα μανιταρια. Συνεχιζουμε το σωταρισμα για 3 λεπτα μεχρι να μαλακωσουν, ριχνουμε επειτα τα φρεσκα μανιταρια, το αλευρι και μαγειρευουμε για ακομη 2 λεπτα. Ριχνουμε το ζωμο ανακατευοντας συνεχως. Μολις παρει μια βραση , χαμηλωνουμε την ενταση και σιγοβραζουμε για 15 λεπτα. Προσθετουμε το ρυζι και συνεχιζουμε το μαγειρεμα μεχρι να μαλακωσει το ρυζι (περιπου 15 λεπτα ακομη).
Αποσυρουμε απο τη φωτια και αφηνουμε να κρυωσει ελαφρα για 5 λεπτα. Στο μεταξυ ετοιμαζουμε το αυγολεμονο, χτυπωντας τα ασπραδια πρωτα με ενα πηρουνι ή συρμα ωσπου να αφρισει. Προσθετουμε τους κροκους και συνεχιζοντας το χτυπημα προσθετουμε και το χυμο απο τα λεμονια. Παιρνουμε λιγο ζωμο απο τη σουπα και το προσθετουμε στο μιγμα. Ριχνουμε κι αλλο ωσπου να ζεσταθει το μιγμα μας και τοτε το ριχνουμε ολο στη μαγειριτσα μας. Σερβιρουμε σε ζεστα πιατα.

Καλή όρεξη!
LazyBoy
Fresh Member
Fresh Member
Posts: 6
Joined: 01 May 2013, 01:05

Re: Η παραδοσιακή και η εναλλακτική ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Post by LazyBoy »

Ωραία πράγματα...

Την καλύτερη μαγειρίτσα παιδιά την έκανε η γιαγιά μου.. Δεν ξέρω πως και τι αλλά από τότε που πέθανε δεν έχω ξαναφάει τέτοιο πράγμα.

Θα προωθήσω φίλε μου τις συνταγές σου εκεί που πρέπει και ελπίζω να πέτυχα διάνα.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σου εύχομαι!
Success Is Not The Position Where You Stand, But The Direction In Which You Look!
Post Reply