Το μέλλον των εφημερίδων και η ηλεκτρονική δημοσιογραφία

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (3 Ψήφοι)

Το μέλλον των εφημερίδων και η ηλεκτρονική δημοσιογραφία

Steve Folwell (Guardian Media Group): «Το μέλλον των εφημερίδων δεν αφορά τη διάδοση αλλά το σχολιασμό των ειδήσεων»

Ο Steve Folwell ηγείται του στρατηγικού σχεδιασμού για τον όμιλο «Guardian Media Group», που εκδίδει, μεταξύ άλλων, την ημερήσια «Guardian» και τον κυριακάτικο «Observer». Ειδικότερα, έχει την ευθύνη της στρατηγικής για την διαχείριση του χαρτοφυλακίου προϊόντων του ομίλου αλλά και της διεθνούς ανάπτυξής του.

-Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι τα έντυπα πέθαναν. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

Η αλήθεια είναι ότι ο κλάδος των εντύπων διέρχεται τη βαθύτερη κρίση του από τη δεκαετία του ’20. Εως τώρα, πάντως, καμία από τις μεγάλες, τις πανεθνικές εφημερίδες της  Βρετανίας δεν έχει πει «αντίο» στα εγκόσμια, και, παρότι κάποια τοπικά φύλλα κατέβασαν ρολά, τα φύλλα που κυριαρχούν στις τοπικές αγορές είναι ακόμη κερδοφόρα. Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί αναγκάστηκαν να αναδιοργανώσουν τις εφημερίδες τους και να προχωρήσουν σε περιορισμό των εξόδων, αλλά για την ώρα έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικοί.

-Οπότε; Τι σόι μέλλον έχουν τα έντυπα;

Ο καλύτερος τρόπος για να διευρύνουμε την απήχηση του δημοσιογραφικού μας υλικού δεν είναι πλέον τα έντυπα, είναι η ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Από την άλλη, ωστόσο, οι εφημερίδες εξακολουθούν να προσφέρουν τα μέγιστα στην κερδοφορία μας και να επηρεάζουν σημαντικά τον κοινωνικό διάλογο.

-Δια ταύτα;

Δια ταύτα, το μέλλον των εφημερίδων δεν θα αφορά τη διάδοση αλλά τον σχολιασμό των ειδήσεων.

-Ο Ρούπερτ Μέρντοχ επιμένει στις ειδησεογραφικές σελίδες επί πληρωμή. Απ’ ότι ξέρω, ο όμιλος του «Guardian» έχει μάλλον αντίθετη άποψη. Τι απαντάτε;

Δεν νομίζω ότι είναι και τόσο εύκολο να πάει κανείς κόντρα στη «δωρεάν» κουλτούρα του Ιντερνετ, ιδίως στον τομέα της «γενικής» ειδησεογραφίας. Ακόμη και αν όλες οι εφημερίδες άρχιζαν να χρεώνουν τις ηλεκτρονικές  εκδόσεις τους, θα έπρεπε να ανταγωνισθούν οργανισμούς όπως το  BBC, CNN, Sky News, Guardian, iphone.

Το παρόν θέμα συντάχθηκε από τον Χρήστο Ξανθάκη και δημοσιεύθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2010 στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (σελ. 60-61) υπό τον τίτλο «Οι εφημερίδες επηρεάζουν σημαντικά τον κοινωνικό διάλογο».

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.