Η διαφορά ΠΑΟ και ΟΣΦΠ στην Ευρώπη

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 3.67 (3 Ψήφοι)

pao_osfp_1283844b.jpgΠιστές στις παραδόσεις τους, οι δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες μας, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, έφεραν την εβδομάδα που μας πέρασε τα… γνωστά αποτελέσματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο πρώτος τα θαλάσσωσε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ κόντρα στη γαλλική Σεντ Ετιέν, πράγμα στο οποίο άλλωστε μας έχει συνηθίσει απέναντι σε μικρότερες ομάδες του εξωτερικού και ο δεύτερος πήρε έναν υπερπολύτιμο βαθμό με αντίπαλο την αξιόμαχη Βιγιαρεάλ, στην προσπάθειά του για πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα χρόνια περνούν και βλέποντας την ιστορία για τους «αιώνιους» να επαναλαμβάνεται, κάποιοι έχουν αρχίσει πλέον να αναρωτιούνται -εύλογα- τι μπορεί να συμβαίνει. Πώς δηλαδή οι «ερυθρόλευκοι» καταφέρνουν σχεδόν πάντα να αποτυγχάνουν με τις ξένες ομάδες, αλλά στην Ελλάδα συνεχίζουν να σηκώνουν κάθε Μάη την κούπα σχετικά άνετα; Πώς οι «πράσινοι», ακόμα και όταν δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους ή όταν το υλικό τους είναι μέτριο, δείχνουν στους ευρωπαίους ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο απ’ ότι στις εγχώριες διοργανώσεις, αποσπώντας θετικά αποτελέσματα και εξασφαλίζοντας προκρίσεις; Είναι απορίας άξιον το συγκεκριμένο φαινόμενο και αποτελεί ίσως ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι… παραφυσικό φαινόμενο!

Προσωπικά πιστεύω πως τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είναι πιο απλά απ’ ότι φαίνονται, αρκεί να τα εξετάζεις από τη σωστή οπτική γωνία και απαραιτήτως χωρίς χρωματιστά γυαλιά. Κάνοντας στην άκρη τον οπαδισμό που χαρακτηρίζει αρκετούς από τους φίλους του αθλήματος, μπορείς να κατανοήσεις με ακρίβεια ποια είναι η διαφορά των δύο που μετράει στο εξωτερικό, αλλά δεν αρκεί στην Ελλάδα για να έρθουν οι επιτυχίες. Δεν θα αναφέρω κάτι καινούριο, ούτε θα το παίξω έξυπνος. Έχουν ειπωθεί αυτά κι άλλες φορές, ωστόσο μάλλον εκείνοι που πρέπει δεν έχουν μπει ακόμη στο νόημα...

«Αμυντική συμπεριφορά» και «αγωνιστική φιλοσοφία», λοιπόν, είναι οι φράσεις - κλειδιά που ψάχνουμε! Δύο αρκετά σημαντικές διαφοροποιήσεις των δύο ομάδων, που όμως αποτελούν νομίζω τις κύριες αιτίες για τις επιδόσεις τους στα σαλόνια της Ευρώπης και τα… αλώνια της Σούπερ Λιγκ!

Και εξηγώ: Ο Παναθηναϊκός ανέκαθεν είχε αμυντικό προσανατολισμό στο στυλ παιχνιδιού του, κάτι που βοηθάει πάρα πολύ όταν αγωνίζεται εναντίον ομάδων από ισχυρότερα και ανταγωνιστικότερα πρωταθλήματα του εξωτερικού. Όταν έχεις απέναντί σου αντιπάλους που είναι καλύτεροι είναι δεδομένο πως πρέπει να τις παίξεις με μυαλό. Θα αμυνθείς, θα δώσεις χώρο και εντέλει θα αντεπιτεθείς μέχρι να σου «κάτσει» και το γκολ.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση που βρίσκεις απέναντί σου μια χειρότερη από σένα ευρωπαϊκή ομάδα. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Το ότι μια ομάδα είναι χαμηλότερης δυναμικότητας, κάποιες φορές αντισταθμίζεται από τη συμμετοχή της σε ένα πρωτάθλημα δυνατότερο και ανταγωνιστικότερο από το δικό σου. Κάπου εκεί την πατάει τις περισσότερες φορές ο Ολυμπιακός, του οποίου το αγωνιστικό στυλ, έτσι κι αλλιώς, ήταν πάντα επιθετικό. Προσπαθεί να παίξει στα ίσα τους ξένους, όπως το κάνει στην Ελλάδα, χωρίς όμως να υπολογίζει ότι κάποιοι από αυτούς, όπως ήταν και η Σεντ Ετιέν, βρίσκονται μια-δυο ταχύτητες πάνω σε σχέση με τις αντίστοιχες ελληνικές ομάδες που αντιμετωπίζει στο υποβαθμισμένο πρωτάθλημα της χώρας μας. Και κυρίως μιλάω από απόψεως φυσικής κατάστασης και όχι δυναμικότητας.

Στην Ευρώπη κάνουν προπονήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που γίνονται στους κορυφαίους ελληνικούς συλλόγους και πόσω μάλλον στους μικρότερους. Αν συγκρίνουμε την δουλειά που κάνουν οι ξένοι σε αυτόν τον τομέα, θα κατανοήσουμε αμέσως γιατί αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Και δεν είναι μόνο ότι οι «μεγάλοι» στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία ή την Ισπανία δουλεύουν έτσι, αλλά κάτι τέτοιο πράττουν και όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα να πέφτουν κορμιά στους μεταξύ τους αγώνες, να υπάρχει έντονα το στοιχείο του απρόβλεπτου κάθε βδομάδα κι έτσι τελικά να βρίσκονται σχεδόν πάντοτε σε καλύτερη κατάσταση όταν αντιμετωπίζουν ομάδες από πρωταθλήματα σαν το δικό μας.

Την ίδια στιγμή εδώ στην Ελλάδα τι συμβαίνει; Ο πρωταθλητής έχει ανακηρυχτεί από το φθινόπωρο, έχοντας πάρει από νωρίς σημαντική διαφορά ασφαλείας από τον δεύτερο, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια χαλαρότητα τόσο στον πρώτο, όσο και στους διώκτες του. Και δε μιλάω δε για τους υπόλοιπους που βρίσκονται από τα μέσα της βαθμολογίας και κάτω γιατί εν συγκρίσει με το εξωτερικό, πολλές φορές μοιάζουν να αγωνίζονται στις χαμηλές κατηγορίες της Αγγλίας και της Ισπανίας, για να μην πω και τίποτα χειρότερο!

Δείτε, λοιπόν, τη διοργάνωση του πρωταθλήματος και σαν προπόνηση για τα ματς εκτός συνόρων. Αν δεν προετοιμαστείς σωστά εδώ και δεν κοντραριστείς όπως συμβαίνει έξω, κάποια στιγμή θα… πέσεις πάνω σε τοίχο! Θα φας τα μούτρα σου κόντρα σε κάποιον ξένο, είναι λογικό! Και αυτό γιατί μπορεί να νομίζεις ότι π.χ. η Σεντ Ετιέν είναι Πανσερραϊκός, επειδή βλέπεις ότι βρίσκονται στην ίδια θέση (στο πρωτάθλημά του ο καθένας), αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα λόγω ανταγωνισμού. Είμαι 100% σίγουρος πως αν οι Γάλλοι έπαιζαν κάθε Κυριακή στη δική μας διοργάνωση, θα αποτελούσαν εύκολη λεία για τους Πειραιώτες. Αντίστοιχα, ο… Πανσερραϊκός της Γαλλίας, ακόμη και με τους παίκτες που διαθέτει τώρα, θα ήταν ιδιαίτερα αξιόμαχος και πιο δύσκολη υπόθεση απ’ ότι στην παρούσα φάση, να είστε βέβαιοι.

Με δεδομένο ότι η υπάρχουσα κατάσταση θα συνεχιστεί όπως φαίνεται για αρκετά ακόμη χρόνια (αιώνιο ελληνικό ποδοσφαιρο!), αν θέλουν εκεί στον Πειραιά να «γεύονται» πού και πού επιτυχίες, θα πρέπει να ξεκινήσουν να παραδειγματίζονται τόσο από τον «αιώνιο» αντίπαλό τους, όσο και από την Εθνική μας που με τον ίδιο τρόπο κατέκτησε το Euro το 2004. Άλλωστε, όταν έχεις γνώση των δεδομένων, δεν είναι ντροπή να χρησιμοποιείς τακτικές που προσφέρουν λιγότερο θέαμα, αλλά που τελικά καλύπτουν τις αδυναμίες σου!

Και μην ξεχνάμε και κάτι άλλο: Τα πρώτα «διπλά» στο Τσάμπιονς Λιγκ κάπως έτσι ήρθαν για τους πρωταθλητές. Αντιμετώπισαν τους αντιπάλους τους έξυπνα και τελικά ανταμείφθηκαν. Τον λόγο που δεν συνέχισαν στο δρόμο που χάραξαν πέρυσι, ρωτήστε να σαν τον πουν οι ίδιοι…

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.