Το παραμύθι μας τελείωσε…

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.71 (7 Ψήφοι)

sand_castle_28388546b.jpgΧρόνια τώρα, έχουμε συνηθίσει για το μύθο της ελεύθερης οικονομίας, ειδικά από τότε που έπεσαν τα τείχη του υπαρκτού σοσιαλισμού, κατά κόρον. Εμπεδώσαμε τόσο την ξενόφερτη παγκοσμιοποίηση, που την μάθαμε απέξω κι ανακατωτά, όπως τα εβραϊκά παραμύθια...

Αυτός είναι ο κόσμος μας, με τις φιλελεύθερες ιδέες, την ελεύθερη διαμόρφωση των αγορών, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τις ευκαιρίες που είναι μόνο για λίγους.

Ο όμορφος κόσμος, με τις φανταχτερές βιτρίνες, το πλήθος των αγαθών, την χωρίς όρια και όρους προσφορά, την αχαλίνωτη βουλιμία του θέλω, κατάρρευσε. Τώρα προσπαθούμε, να βρούμε το αντίδοτο της κρίσης. Καθημερινά βλέπουμε, ακούμε, διαβάζουμε τους κάθε λογής λαλίστατους μαϊντανούς να μας λένε τα διάφορα: Γιατί φτάσαμε ως εδώ, πώς θα βγούμε, αλλά και πότε θα βγούμε απ’ την κρίση. Προβλέπουν τα μελλούμενα, αυτοί που δεν πήραν είδηση για την οικονομική αντάρα που ερχόταν.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας, είμαστε καπιταλολάγνοι. Στα φανερά και στα κρυφά συμμετέχουμε στις συζητήσεις, αναζητούμε λύσεις και ουσιαστικά επιζητούμε συνενοχή. Ίσως πίσω από την κατάρρευση του ονείρου ψάχνουμε για τους χαμένους ήρωες.

Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο παρελθόν, τουλάχιστον αν δεν συμβεί μια μεγάλη καταστροφή -κι αυτό δεν είναι απίθανο- όμως πρέπει να διδαχθούμε από αυτό και να βρούμε τις σωστές λύσεις, αν θέλουμε να επιβιώσουμε. Η ιστορία μας διδάσκει πως όλοι οι πολιτισμοί του παρελθόντος καταστράφηκαν ακριβώς γι’ αυτό.

Τώρα βρισκόμαστε στην εποχή του αμερικάνικου πολιτισμού. Ένα τέτοιο σύστημα δεν θα μπορούσε να επικρατήσει, αν δεν εφαρμοζόταν σ’ ένα νέο κράτος και δεν θα μπορούσε να επιβιώσει αν δεν έλεγχε όλο τον κόσμο οικονομικά και στρατιωτικά.
Θέλω να πω, αυτή η κρίση ίσως περάσει, μπορεί να την κουκουλώσουμε, όμως η επόμενη που θα ‘ρθει γρήγορα θα ‘ναι καταστροφική. Αν δε βάλουμε κανόνες σταθερούς, νόμους δίκαιους και απαραβίαστους, δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε απ’ την ανασφάλεια, δεν θα βρούμε την εργασιακή ηρεμία, αλλά ούτε και την κοινωνική γαλήνη.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.