Η αξία του βιβλίου

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (7 Ψήφοι)

Η αξία του βιβλίου

Πολλές φορές νοιώθω βαθύτατα πικραμένη, αν όχι θυμωμένη, για το άθλιο -σε μεγάλο βαθμό- εκπαιδευτικό μας σύστημα που με την ελλιπή, επιδερμική αναφορά και μελέτη στα σχολεία, όχι μόνο επιβάλλει σε μεγάλο βαθμό τη στείρα αποστήθιση, αλλά αποτρέπει τους μαθητές από το να μελετήσουν και να αναγνωρίσουν το μεγαλείο των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και των λογοτεχνικών αριστουργημάτων. Στο βωμό της βαθμοθηρίας και της παπαγαλίας, οι μαθητές αποκτούν αρνητική εικόνα και εντύπωση για ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα δώρα της ανθρωπότητας, το βιβλίο.

Το βιβλίο για τους ανθρώπους που το αγάπησαν αληθινά, που εντρύφησαν στην πραγματική σημασία του, δεν ήταν άγχος και πίεση για την είσοδο σε μία πολυπόθητη σχολή, ούτε απλώς μερικές σελίδες  υπογραμμισμένες με θέματα εξετάσεων. Ήταν ένας σύντροφος, ένας φίλος, ένας παρηγορητής. Ήταν το κληροδότημα εκείνων των ανθρώπων που η θνητότητά τους κατάφερε να περάσει στην αθανασία μέσα από σελίδες. Ο Christopher Hitchens όταν ρωτήθηκε κάποτε αν θα ήθελε να γνωρίσει από κοντά σπουδαία πνεύματα του κόσμου που είχαν φύγει από τη ζωή, είχε απαντήσει: «Μα, είναι ήδη ζωντανοί μέσα από όλα τα κείμενα που άφησαν πίσω τους». Η αναγκαιότητα του βιβλίου στην πνευματική πρόοδο της ανθρωπότητας, στη συγκρότηση και μεταφορά της γνώσης είναι μοναδική και ανυπέρβλητη.

Οφείλω να τονίσω ότι υπάρχουν βιβλία που είναι όντως κενά ουσίας και νοήματος, βιβλία που εμπεριέχουν παραληρήματα μίσους και μπορούν να δηλητηριάσουν την ψυχή ποτίζοντάς τη με ρατσιστικές και μισαλλόδοξες αντιλήψεις. Μιλάμε για το βιβλίο εκείνο που πλάθει ψυχές, που μπορεί να πάει την ανθρωπότητα ένα βήμα μπροστά ενόψει μίας βαθιάς οικονομικής και πολιτιστικής κρίσης, το βιβλίο που μπορεί να οδηγήσει σε άλματα προόδου. Και αυτό οφείλει να είναι μέλημα της ίδιας της πολιτείας, των σχολείων και Πανεπιστημίων, και φυσικά, των γονέων. Οι γονείς οφείλουν να φυτέψουν στα παιδιά από νωρίς το σπόρο της αμφιβολίας και της δίψας για γνώση, της αγάπης για το βιβλίο. Και το σημαντικότερο, να μην ταυτιστεί το βιβλίο μόνο με την αγχωτική διαδικασία, με την πίεση της αποστήθισης όπως είθισται στα σχολεία, αλλά με τη χαρά, τη λαχτάρα για το άρωμα του φρεσκοτυπωμένου χαρτιού.

Εύχομαι κάποτε όλοι να μπορέσουν να νοιώσουν τη μαγεία του βιβλίου και να αντιληφθούν τη σημασία του για την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.