Ο ρόλος και η αξία του δασκάλου

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.33 (6 Ψήφοι)

Ο ρόλος και η αξία του δασκάλου

Είναι αποδεκτό ότι στη δημιουργία της ψυχοσύνθεσης και της προσωπικότητας των παιδιών, καταλυτικό ρόλο μετά την οικογένεια και τους γονείς παίζει ο δάσκαλος. 

Ο δάσκαλος στο σχολείο, ο δάσκαλος σε κάποιο άθλημα και τις υπόλοιπες δραστηριότητες του παιδιού αλλά και οπουδήποτε αλλού, είναι πια ευρέως αποδεκτό ότι διαδραματίζει τεράστια αξία στην εξέλιξη, πρόοδο και τη θετική ή αρνητική απορρόφηση συμπεριφορών από το παιδί. 

Ο Μέγας Αλέξανδρος, θέλοντας να δείξει τη σπουδαιότητα που έχει στη ζωή του ο δάσκαλός του Αριστοτέλης, έλεγε την παροιμιώδη φράση: «Τη ζωή μου την οφείλω στον πατέρα μου, αλλά την ποιότητα της ζωής μου στο δάσκαλό μου».

Γιατί όμως ο δάσκαλος είναι τόσο σημαντικός; Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στα μικρά παιδιά, ειδικά στο Δημοτικό, ο καθρέφτης πάνω στον οποίο προβάλλουν την  προσωπικότητα τους και τα  σημαντικότερα πρότυπα μίμησης είναι οι ενήλικες του άμεσου περιβάλλοντός του, πρώτα οι γονείς και μετά οι δάσκαλοι.

Ο δάσκαλος εκτός από τη μετάδοση της γνώσης παίζει τεράστιο ρόλο και στη διάπλαση του χαρακτήρα κάθε παιδιού με τον τρόπο συμπεριφοράς που υιοθετεί. 

Ο δάσκαλος δεν είναι μόνο εκείνος που διδάσκει μία τέχνη ή ένα μάθημα. Ο παιδαγωγικός του ρόλος είναι τεράστιος και οφείλει να διαπνέεται από την αληθινή αγάπη και ενδιαφέρον για τους μαθητές του και όχι μόνο για τις οικονομικές απολαβές. 

Ο καλός δάσκαλος είναι εκείνος που βοηθάει τους μαθητές του να ανέβουν ψηλά και δεν τους γίνεται εμπόδιο με τις υπερβολικές τους απαιτήσεις. 

Ο δάσκαλος ο σωστός ενδιαφέρεται για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών που διδάσκει, παίζει σπουδαίο παρηγορητικό και υποστηρικτικό ρόλο στην οποιαδήποτε αποτυχία ή συναισθηματική έλλειψη του παιδιού από την οικογένεια και μαζί το παιδί πορεύεται στον σπουδαίο και δύσκολο δρόμο της γνώσης.

Πρέπει να αντιληφθούμε, όλοι οι ενήλικες, ότι τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμα και όχι από τις φωνές ή την επιβολή της τιμωρίας. Πώς κάποιος περιμένει το παιδί να αποκτήσει σωστούς τρόπους συμπεριφοράς όταν ο γονιός ή ο δάσκαλος είναι απείθαρχος, κακότροπος, σκληρός, εγωιστής, βρώμικος, αλαζόνας; 

Άρα, όλα ξεκινούν από το υγιές περιβάλλον και από τη συμπεριφορά και συνεργασία των γονιών και των δασκάλων. Ας μάθουμε να δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ποιότητα των ανθρώπων που διδάσκουν στα παιδιά μας, σε όποιο αντικείμενο γνώσης και αν ειδικεύονται. 

Ο δρόμος της γνώσης και της βελτίωσης είναι δύσκολος, δεν τελειώνει ποτέ, αλλά αυτό ακριβώς είναι που δίνει αξία στην ανθρώπινη υπόστασή μας.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.