Η αξία του εθελοντισμού

4.0769230769231 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.08 (26 Ψήφοι)

Η αξία του εθελοντισμού

Τι θα μπορούσε ένας άνθρωπος να αποκομίσει από την ενασχόλησή του με μία εθελοντική εργασία; 

Ο εθελοντισμός είναι μία πράξη αγάπης απέναντι σε έναν συνάνθρωπο που έχει την ανάγκη μας. Και ο εθελοντής σκύβει στο πρόβλημα του συνανθρώπου του με αγάπη και διάθεση βοήθειας, όχι από οίκτο και εξαναγκασμό. Και νοιώθοντας το πρόβλημα του συνανθρώπου σου, βλέπεις διαφορετικά τη ζωή, ταξινομείς αλλιώς τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που είχες ως τώρα. 

Βλέπεις εντελώς διαφορετικά πολλά από εκείνα τα πράγματα για τα οποία τρέχεις, κλαις, πονάς, χτυπιέσαι. Βλέπεις τη δύσκολη ζωή που βιώνουν μερικοί συνάνθρωποί σου στην προσπάθεια να τους σταθείς και να τους διευκολύνεις τις συνθήκες της ζωής του.

Σε μία εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις διέπονται από το συμφέρον και τον ωφελιμισμό, η αξία του εθελοντισμού έρχεται και μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας χωρίς να σκεφτόμαστε την ανταμοιβή και την ανταπόδοση. Πιστεύουμε ότι η προσφορά στο συνάνθρωπό μας και το χαμόγελο στα χείλη του είναι η ίδια η ανταμοιβή μας. Και αυτή δεν ξεπληρώνεται με τίποτα.

Ο εθελοντισμός βάζει στο κέντρο του ενδιαφέροντος την ανάγκη του πλησίον και όχι το ανελέητο κυνήγι του χρήματος ή της κοινωνικής αναγνώρισης. Και αυτό μας ανυψώνει ως ανθρώπους, ως υπάρξεις, ως οντότητες.

Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά μία λέξη ή ένας όρος, αλλά μία στάση ζωής. Όλοι κάποια στιγμή οφείλουμε να συμμετάσχουμε σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα και να στηρίξουμε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (1)

Αυτό το σχόλιο ελαχιστοποιήθηκε από τον επόπτη στον ιστότοπο

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ

ΔΕΝ ΞΕΡΩ
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.