Πίστη και ηθική

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (15 Ψήφοι)

Πίστη και ηθική

Οι άνθρωποι που δεν ασπάζονται φανατικά κάποια θρησκευτική πίστη συχνά πυκνά δέχονται κατηγορίες για έλλειψη ηθικής ή για την προσπάθειά τους να συνωμοτήσουν για να διαβρώσουν τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας. Δεδομένου ότι ο φόβος αυτός δεν ισχύει, είναι σημαντικό να απαντήσουμε σε ένα σημαντικό ερώτημα: συνδέεται η πίστη με την ηθική;

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι δε χρειάζεται απαραίτητα να έχουν θρησκευτική πίστη για να αγαπάνε το συνάνθρωπό τους, να μη χτυπάνε τη γυναίκα τους  ή να μην κλέψουν. Η ηθική δε συνδέεται με κανένα θρήσκευμα, αφού καλοί άνθρωποι υπάρχουν σε όλα τα θρησκεύματα, όπως και κακοί.  

Η αγάπη και η καλοσύνη είναι εγγενή ανθρώπινα στοιχεία και όχι στοιχεία κάποιας θρησκείας. Εξάλλου, η θρησκεία ουκ ολίγες φορές έδειξε μίσος σε μειονότητες αλλά και ολόκληρες ομάδες ανθρώπων μέσα στον ρου της Ιστορίας (γυναίκες και ομοφυλόφιλοι), οπότε είναι λίγο οξύμωρο να συνδέεται άρρηκτα με τον σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο. 

Οι άνθρωποι που δεν ασπάζονται κάποιο πιστεύω δεν επιθυμούν να κάνουν τους άλλους ανθρώπους να απαρνηθούν την πίστη τους. Ούτε είναι κακοί ή διακατέχονται από κάποιο δαιμονικό πνεύμα, καθώς η στάση τους αυτή δεν απορρέει από κάποια προκατάληψη σε ένα συγκεκριμένο θρήσκευμα, αλλά από την έλλειψη επαρκών στοιχείων για κάποια οντότητα. 

Ενοχλούνται και διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η Εκκλησία δεν έχει διαχωριστεί από το Κράτος, επεμβαίνει σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς της, εξαπολύει κηρύγματα μίσους σε ομάδες ανθρώπων και μένει ατιμώρητη για αυτό και συνεχίζει να απολαμβάνει υλικά αγαθά και πλούτο σε μεγάλο βαθμό, την ίδια στιγμή που πολλοί συνάνθρωποί μας δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη αγαθά. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα αυτά θα έπρεπε να είναι επιθυμίες και των ίδιων των πιστών.

Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, σεβόμενοι τα πιστεύω του άλλου μέσα σε μία κοινωνία σεβασμού στην ελευθερία και το ανθρώπινο πρόσωπο.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.