Υπάρχει η κριτική και υπάρχει και… η κριτική

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (5 Ψήφοι)

Υπάρχει η κριτική και υπάρχει και… η κριτική

Όλοι μας μέσα σε αυτή τη ζωή ερχόμαστε, πολλές φορές, αντιμέτωποι με την κριτική. Κριτική για μία στάση μας απέναντι σε ένα θέμα, για μία άποψή  μας, για ένα κατόρθωμά μας.

Ειδικά εμείς που είμαστε δημοσιογράφοι και καταθέτουμε την άποψή μας σε χιλιάδες ανθρώπους, είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε και τα εγκωμιαστικά λόγια αλλά και την αντίθεση και διαφωνία. 

Ποιος δεν έχει ακούσει στη ζωή του έστω και μία φορά τη φράση «είσαι μικρός και για αυτό οφείλεις να ακούς τους μεγαλύτερους;». Μία φράση που παρά την αγάπη που ισχυρίζεται ότι περιέχει, στην ουσία είναι απλώς μία δικαιολογία για την άσκηση εξουσίας και την επιβολή ενός δυνατού προς τον πιο αδύναμο. 

Εμένα ως ένα νέο άνθρωπο 24 ετών δε με ενδιέφερε ποτέ να αφουγκραστώ την άποψη  κάποιου απλά και μόνο επειδή είναι μεγαλύτερος από εμένα ή να τον σεβαστώ για αυτό. Για εμένα ο σεβασμός είναι κάτι που κερδίζεται και θεμελιώνεται στις πράξεις και στην ωριμότητα του άλλου που μου την έχει αποδείξει με τις ενέργειές του και όχι απλώς στην ημερομηνία γέννησης σε μία ταυτότητα.

Δε μπορώ να σεβαστώ και να χαρακτηρίσω ώριμο έναν άνθρωπο ο οποίος είναι αγενής, θρασύς και αήθης απλά και μόνο επειδή είναι μεγαλύτερος από εμένα. Οι άνθρωποι των οποίων τη γνώμη θέλω να ακούω είναι εκείνοι που έχουν επιχειρήματα, άποψη και λόγο με υπόσταση.

Δε θέλω στη ζωή μου να ακούω τον οποιονδήποτε, αλλά τα άτομα που πραγματικά έχουν αξία στο λόγο τους και τον τεκμηριώνουν. Σέβομαι, φυσικά, όλους τους ανθρώπους αλλά επιλέγω ποιων ατόμων τη γνώμη θα ακούσω και θα την αφήσω να με βελτιώσει. Ο σεβασμός στην «αυθεντία» είναι κάτι που και με απωθεί και το θεωρώ και εκβιαστικό. 

Ναι στην κριτική, ναι στη βελτίωση, ναι στη διόρθωση… αλλά… υπάρχει η κριτική και υπάρχει και …η κριτική…

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.