Πότε αυτός ο κύκλος της σιωπής θα σπάσει;

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (4 Ψήφοι)

Πότε αυτός ο κύκλος της σιωπής θα σπάσει;

Το μόνο έγκλημα που δεν μπορώ να συγχωρήσω, να δικαιολογήσω και να καταλάβω είναι η κακοποίηση μικρών παιδιών. Μου είναι αδιανόητο πώς μπορεί κάποιος να αντλεί ηδονή από ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα, πώς μπορεί να ασελγεί επάνω του χωρίς να αισθάνεται όνειδος ή τύψεις.

Δε γνωρίζω αν ακουστεί άσχημο, αλλά είναι το μόνο έγκλημα στο οποίο θα μπορούσα να δικαιολογήσω τη θανατική ποινή. Μάλλον στη συγκεκριμένη περίπτωση, τη θεωρώ και επιβεβλημένη. Τη θεωρώ τη χειρότερη πράξη που υπάρχει. Είναι χειρότερη και από το φόνο, διότι ουσιαστικά σκοτώνεις την ψυχή εκείνου του παιδιού στο οποίο ξεσπάς τα πιο χυδαία και άγρια ένστικτά σου. Και δε με ενδιαφέρει να μάθω το λόγο που σε οδηγεί να διαπράξεις κάτι τέτοιο. Δε με αφορά καθόλου.

Το συναίσθημα της ντροπής είναι εκείνο που οδηγεί πολλά παιδιά να αποσιωπήσουν τη σεξουαλική παρενόχληση που μπορεί να δέχονται. Μπορεί με το μυαλό τους ακόμη, να θεωρούν πως έχουν και ένα μερίδιο ευθύνης για την ασέλγεια που υφίστανται και αυτό το συναίσθημα ενοχής να μην αφήσει να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Το ίδιο συναίσθημα χαρακτηρίζει και τους γονείς, οι οποίοι φοβούνται τον κοινωνικό στιγματισμό και δεν καταγγέλλουν αμέσως το γεγονός.

Όμως, πρέπει ο κύκλος της σιωπής να σπάει. Ιδίως, όταν μιλάμε για ψυχές μικρών παιδιών. Να μιλάμε ελεύθερα όλοι μας όταν η βία μας ασκείται και να εμφυσήσουμε στα παιδιά την πίστη πως ποτέ δε θα είναι μόνα ή απροστάτευτα. Πως αν δεχτούν παρενόχληση στο σχολείο ή στο διαδίκτυο, πρέπει πάντοτε να το καταγγέλλουν διότι αυτό θα προστατεύσει τόσο τα ίδια όσο και επόμενα θύματα. Διότι με αυτό τον τρόπο πολλές ψυχές δε θα καταστραφούν.

Πότε αυτός ο κύκλος της σιωπής θα σπάσει;

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.