Η ψυχολογική προέκταση του Πάσχα…

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (5 Ψήφοι)

Η ψυχολογική προέκταση του Πάσχα…

Το Πάσχα είναι η σημαντικότερη γιορτή της Χριστιανικής πίστης, εκείνη που θεμελιώνει με την Ανάσταση του Χριστού το πιστεύω της. Είναι μία περίοδος έντονης εσωτερικής αναζήτησης για τους πιστούς και μία γιορτή που επιφέρει πολλές αλλαγές στην ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου. 

Οι πνευματικές και σωματικές ενέργειες που την ακολουθούν, όπως η νηστεία, είναι μία άσκηση εγκράτειας και καταπολέμησης των παθών μας, η οποία μπορεί να αποτοξινώσει και τον οργανισμό μας από την κατανάλωση πρόχειρων και βλαβερών τροφών. 

Πώς ένας άνθρωπος θα μπορούσε να βελτιώσει την πνευματικότητά του αυτές τις ημέρες; Και πώς η ίδια η γιορτή του Πάσχα και της Ανάστασης μπορεί να μεταμορφώσει πνευματικά τον άνθρωπο;

Αυτές οι ημέρες μπορούν να μας δώσουν το έναυσμα να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να αφήσουμε πίσω μας τις κακίες και τα λάθη του παρελθόντος.  Είναι μία περίοδος που μπορούμε να εξασκηθούμε για την καταπολέμηση του εγωισμού μας και να προσπαθήσουμε να έρθουμε κοντά με τους ανθρώπους εκείνους που οι σχέσεις μας έχουν ψυχρανθεί, αλλά μας λείπουν.  

Όταν αρχίσουμε να βάζουμε τον εγωισμό μας στην άκρη και να υπολογίζουμε περισσότερο τους ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή μας, τότε κάνουμε ένα βήμα για την πνευματική μας ολοκλήρωση. Και είναι σημαντικό να πάρουμε εκείνο το τηλέφωνο που θέλουμε τόσο πολύ και να ζητήσουμε ένα συγγνώμη ή να πούμε ένα «μου έλειψες και σε αγαπώ». 

Η Ανάσταση δίνει σε κάθε πιστό ξεχωριστά την ευκαιρία για σωματική και πνευματική αναγέννηση και τον ανακουφίζει από τον σημαντικότερο φόβο που διακατέχει κάθε ανθρώπινη ύπαρξη: τον φόβο του θανάτου.

Η Ανάσταση παρηγορεί τον άνθρωπο, τον ανακουφίζει από τα επίγεια άγχη και του δίνει χαρά με την πεποίθηση πως μπορεί και εκείνος να κερδίσει την αθανασία και την εσωτερική ευδαιμονία. Το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή, δίνει στον κάθε άνθρωπο διαφορετικά μία θέαση και μία γεύσης από την αθανασία και την αιωνιότητα.

Η κορύφωση του θείου δράματος εμφυσά μέσα μας την υπομονή απέναντι στις δυσκολίες της ζωής και την αισιοδοξία πως στο τέλος θα είναι όλα καλά. Είναι μία ευκαιρία να αισθανθούμε περισσότερη ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχουμε και να σταματήσουμε τα παράπονα για όλα αυτά που δεν έχουμε. Οι ημέρες του Πάσχα μπορούν να διδάξουν και να μας μυήσουν σε πνευματικές αξίες, όπως την υπομονή, την εγκράτεια και την καταπολέμηση του εγωισμού και της κακίας μας.

Εύχομαι αυτές οι ιερές ημέρες  του Πάσχα να φέρουν αγάπη, υγεία και εσωτερική αναγέννηση στον καθένα από εμάς.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.