Αγκάθα Κρίστι, η βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (7 Ψήφοι)

Αγκάθα Κρίστι, η βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας

Η Αγκάθα Κρίστι παραμένει μία από τις αγαπημένες μου συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας όλων των εποχών. Τα βιβλία της παραμένουν μία μοναδική πηγή απόλαυσης και αστυνομικής δράσης που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη. Αστυνομικό δαιμόνιο, σασπένς και αγωνία είναι μερικές από τις λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτομαι τα βιβλία της.

Γιατί η Αγκάθα Κρίστι όμως θεωρείται ακόμα και σήμερα, η βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας; Τι είναι αυτό που την καθιστά τόσο σπουδαία, που δε μπορεί με τίποτα να την αποκαθηλώσει από την κορυφή του αστυνομικού μυστηρίου;

Για εμένα προσωπικά, ο λόγος είναι ότι μας απέδειξε πως ο ένοχος είναι πάντοτε εκείνος που δεν υποψιαζόμαστε. Είναι εκείνος ο καθωσπρέπει κύριος που όλοι έχουν σε μεγάλο σέβας, κατέχει ισχυρή κοινωνική θέση και χρήμα, είναι υπεράνω υποψίας.

Ο ένοχος βρίσκεται πάντοτε μέσα μας, είναι εκείνος που δεν μπορούμε με τίποτα να φανταστούμε. Η Αγκάθα Κρίστι έλεγε πως αποφάσιζε για τα έργα της το δολοφόνο στο τέλος και ήθελε πάντοτε να είναι εκείνος που δε μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Γιατί οι άνθρωποι προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες; Είναι η επιθυμία τους να σπάσουν τα δεσμά που αισθάνονται πως τους κρατούν, είναι η επιθυμία για εκδίκηση, είναι η έλλειψη λογικής που θολώνει την κρίση και αφήνει την άγρια φύση μας που δεν έχει καλλιεργηθεί να βγει στην επιφάνεια; Μελετώντας αστυνομική λογοτεχνία ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εμβάθυνση στην ψυχοσύνθεση των ηρώων.

Αν κάτι μπορεί να μας μάθει η Αγκάθα Κρίστι, είναι πως πάντοτε ο ένοχος υπάρχει ήδη δίπλα μας και είναι πιο κοντά μας από όσο θέλουμε να πιστεύουμε…

Αγκάθα Κρίστι, η βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.