Χρειαζόμαστε στ’ αλήθεια το μακιγιάζ τόσο πολύ;

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (6 Ψήφοι)

Χρειαζόμαστε στ’ αλήθεια το μακιγιάζ τόσο πολύ;

Η γυναίκα του σήμερα βάλλεται διαρκώς από μηνύματα και κοινωνικές αντιλήψεις που αφορούν την εξωτερική της εμφάνιση. Συνεχώς υποβάλλεται στη διαδικασία του να δείχνει όμορφη, να φαίνεται πάντοτε φρέσκια, νέα και ξεκούραστη.

Πρόκειται για μία κοινωνική επιταγή που ταλαιπωρεί τις γυναίκες ψυχικά και συναισθηματικά, καθώς τους δημιουργείται η ανάγκη να συγκρίνουν διαρκώς τον εαυτό τους με τις άλλες γυναίκες, όπως και να διακατέχονται από την επιθυμία να θεωρούνται εκείνες ως οι ωραιότερες.

Επιστρατεύουν, λοιπόν, κάθε πιθανό τρόπο και μέσο προκειμένου να διατηρήσουν την ομορφιά τους. Μακιγιάζ, βαφές μαλλιών, πούδρες και μάσκες ομορφιάς.

Έχουμε όμως εμβαθύνει στις αιτίες που ωθούν μία γυναίκα στο  να χρησιμοποιεί καθημερινά και σε τόσο μεγάλο βαθμό μακιγιάζ, μπαίνοντας σε μία ψυχοφθόρα διαδικασία η οποία επαναλαμβάνεται καθημερινά, χωρίς διακοπή και εντελώς αυτόματα;

Δεν είμαι εναντίον της επιθυμίας της γυναίκας να θέλει να φροντίζει τον εαυτό της και να αισθάνεται όμορφη. Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να πράττει και να επιλέγει για τον εαυτό του αυτό που του δίνει χαρά και τον ευχαριστεί πραγματικά. Αυτό που όμως που με βρίσκει αντίθετη είναι η εμμονή στην εξωτερική εμφάνιση και η διαρκής ωραιοποίηση αυτού που είμαι προκειμένου να καλύψω την ανασφάλειά μου.

Οι βιομηχανίες μόδας, η τηλεόραση, τα πρότυπα ομορφιάς, μας δημιουργούν σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη να χρησιμοποιούμε μακιγιάζ, μας οδηγούν σε στέρεες και ακλόνητες πεποιθήσεις για το τι πρέπει να θεωρούμε «ωραίο» και εξωτερικά επιθυμητό.  Εν τέλει, μας ωθούν στο να θέλουμε να καταναλώσουμε πράγματα και να θεωρούμε ως απαραίτητες  για τη ζωή μας ανάγκες οι οποίες στην πραγματικότητα έχουν τεχνηέντως δημιουργηθεί.

Το μακιγιάζ χρειάζεται να χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα με τόσο μεγάλο ζήλο και αδιάκοπα; Χρειάζεται μία νέα κοπέλα να μακιγιάρεται σε τέτοιο υπερβολικό βαθμό; Είναι τελικά απεριποίητη μία γυναίκα η οποία δεν μακιγιάρεται πολύ ή καθόλου; Μήπως είναι μία ανάγκη η οποία μας έχει δημιουργηθεί από εξωγενείς παράγοντες;

Η περιποίηση του εαυτού και του σώματός μας, στην πραγματικότητα, μπορεί να επιτευχθεί με τους στοιχειώδεις κανόνες προσωπικής υγιεινής. Προσέχω τον εαυτό μου σημαίνει στην πραγματικότητα: ακολουθώ σωστή διατροφή, γυμνάζομαι, ελέγχω το άγχος μου, κοιμάμαι αρκετές ώρες, αποφεύγω το αλκοόλ και το κάπνισμα, φροντίζω για την καθαριότητα του σώματος και των μαλλιών μου, αποφεύγω τροφές πλούσιες σε λίπος και έρχομαι κοντά στη φύση και την εξοχή.

Το υπερβολικό μακιγιάζ είναι ικανό ακόμα και να γεράσει την επιδερμίδα μίας νέας γυναίκας  και δε χρειάζεται να είναι απαραίτητο συμπλήρωμά της προκειμένου εκείνη να θεωρείται περιποιημένη. Δηλαδή οι άνδρες που δε φοράνε μακιγιάζ είναι απεριποίητοι ή άσχημοι;

Εννοείται πως αν μία γυναίκα αισθάνεται ομορφότερη και νοιώθει πιο ωραία με τον εαυτό της, πρέπει να βαφτεί, αν αυτό κρίνει πως έχει ανάγκη. Αλλά αξίζει να σκεφτεί, έστω για λίγο, πόσο πραγματικά δική της επιθυμία είναι μία ανάγκη που της έχουν εμφυσήσει οι άλλοι από τη μικρή της ηλικία κιόλας, ώστε να φτάσει στο σημείο να το οικειοποιηθεί και να το θεωρήσει απαραίτητο και για την ίδια. Ας σκεφτεί το «πόσο όμορφη μπορεί να είναι δίχως όλα αυτά τα πράγματα που φοράει καθημερινά».

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.