Κριτική και αγένεια, απέχουν αρκετά μεταξύ τους…

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (9 Ψήφοι)

Κριτική και αγένεια, απέχουν αρκετά μεταξύ τους…

Ομολογώ πως όταν είχα δει μία διαγωνιζόμενη στο φετινό Next Top Model και την απόλυτη αποδόμηση που δέχτηκε από τους κριτές, στεναχωρήθηκα και προβληματίστηκα. Για το πόσο μπορεί μία δημόσια κριτική η οποία αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας και της αγένειας να επηρεάσει τον άνθρωπο που την ακούει, όπως και για τα γενικότερα πρότυπα που αυτή η συμπεριφορά νομιμοποιεί στην τηλεόραση.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από δύο πράγματα: την αγάπη και την αποδοχή.  Πολλοί άνθρωποι που δεν τα εισπράττουν αυτά τα δύο σε ικανοποιητικό βαθμό από το οικογενειακό τους περιβάλλον, προσπαθούν να τα κερδίσουν με κάθε άλλο τρόπο και με μεγάλη προσπάθεια. Αυτό εξηγεί το γεγονός του γιατί τόσα παιδιά αποζητούν τη συμμετοχή σε τέτοιες εκπομπές: επειδή έχουν ανάγκη να ακούσουν μία κουβέντα και να αισθανθούν έστω και για λίγο άξιοι και αγαπητοί.

Πολλοί άνθρωποι έσπευσαν να απαντήσουν πως «όταν πηγαίνεις σε μία κριτική επιτροπή δεν μπορείς να λες πως δε θέλεις να ακούσεις την κριτική». Το θέμα όμως δεν είναι αυτό, αλλά η δημιουργία μίας τηλεόρασης η οποία θα φέρεται με σεβασμό σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως εμφάνισης, χαρακτηριστικών και διάφορων άλλων γνωρισμάτων.

Αλήθεια, έχει εξετάσει κάποιος την ψυχολογία ενός ανθρώπου μετά την άσκηση αυτής της κριτικής; Έχει αναλογιστεί το γεγονός πως ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας και κατά πόσο μπορεί μία τόσο απαξιωτική κριτική να τον επηρεάσει; Αν ένα άτομο σκεφτόταν να βλάψει τον εαυτό του, κατά πόσο θα μπορούσε να ευθύνεται αυτή η ανθρωποφαγία;

Είναι εμφανές πως η τηλεόραση επιθυμεί να δημιουργεί ίντριγκες απλά και μόνο επειδή επιθυμεί την τηλεθέαση και τη δημοσιότητα που φέρνουν τα κλάματα, οι έριδες και οι κόντρες. Δεν τη συμφέρει να κυριαρχήσει σε αυτή ο σεβασμός στο ανθρώπινο πρόσωπο, η αντιμετώπιση όλων των διαγωνιζόμενων με ανθρώπινο τρόπο, ανεξαρτήτως ικανοτήτων.

Εν τέλει, δεν μπορώ να καταλάβω και πάλι για ποιο λόγο κάποιος να μην αρκεστεί σε ένα «απλά δεν μας κάνεις» και να πρέπει να μιλήσει σε έναν άνθρωπο με τόση έπαρση και αγένεια, εκμεταλλευόμενος απλά και μόνο τη θέση του ως μέλος της κριτικής επιτροπής και την εξουσία που αυτή δίνει.

Η κριτική και η αγένεια είναι εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες. Και είναι καιρός η δεύτερη να παρέλθει οριστικά…

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.