Αναλύοντας το «φαινόμενο» Survivor

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (7 Ψήφοι)

Αναλύοντας το «φαινόμενο» Survivor

Το Survivor είναι ένα τηλεοπτικό φαινόμενο το οποίο επηρέασε όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα μετά από αυτό. Αποτελεί, δικαίως ή αδίκως, ένα φαινόμενο της εποχής. Μπορούμε να εξηγήσουμε τους λόγους;

Το Survivor είναι ένα πρόγραμμα το οποίο επιτρέπει στο θεατή να γνωρίσει τις ζωές, τις πτυχές του χαρακτήρα ανθρώπων που καλούνται να συμβιώσουν αρμονικά μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα ριάλιτι το οποίο προβάλλει συγκεκριμένα σωματότυπα, έντονα αθλητικά και γυμνασμένα σώματα, τα οποία δημιουργούν μία ευρύτερη αντίληψη για αυτό που πρέπει να θεωρείται ωραίο και ίσως να τραβούν το ενδιαφέρον των θεατών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στον κόσμο αρέσει η κλειδαρότρυπα, αρέσκεται να παρακολουθεί τις ζωές άλλων, να αντιδρά στο άδικο και να υποστηρίζει αυτό που θεωρείται σωστό και δίκαιο. Και το Survivor είναι το θέαμα το οποίο εξυπηρετεί αυτές τις ανάγκες σε μεγάλο βαθμό. Οι ζωές των άλλων μπαίνουν σε ανάλυση, η παρακολούθηση των στιγμών και της καθημερινότητάς τους γίνονται κομμάτι της ζωής των τηλεθεατών.

Το Survivor είναι ένα θέμα το οποίο πραγματεύεται την πείνα, τη στέρηση, την ανέχεια. Ίσως δεν είναι τυχαίο που ένα τέτοιο πρόγραμμα έχει τόση επιτυχία αν σκεφτεί κάποιος πως βιώνουμε περιόδους σκληρής λιτότητας.

Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε μία τηλεόραση επιπέδου η οποία δε θα δείχνει μόνο «ελαφριά» και εφήμερα θεάματα, αλλά θα βάλει τις βάσεις για μία καλύτερη κοινωνία.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.